Шест безценни предимства на естественото раждане

естествено раждане новородено майка бебе

Естествено раждане, раждане с епидурална упойка или раждане с Цезарово сечение (секцио)? Много жени изпитват ужас от това да родят по естествен начин и страх, че болката ще бъде нетърпима. При други раждането чрез секцио се налага по медицински причини. Ако обаче водещата причина е просто страх от естествено раждане, добре е да се запознаете с основните предимства от него:

Изследвания сочат, че начинът, по който майката се отнася към бременността и раждането е жизненоважен за връзката и с детето. За съжаление в момента по цял свят се наблюдава ръст на ражданията със секцио.


Според д-р Джудит Лотиан, жените по своята същност са в състояние да раждат деца, те имат вродени инстинкти що се отнася до раждането и когато им бъде осигурена подкрепа и комфорт, биха могли да родят без каквито и да било интервенции и без болка.

Естественото раждане, без интервенции, позволява на жената да контролира изцяло процеса на раждане, то има множество предимства и за майката, и за бебето.

За естествено раждане се определя това, при което жената не приема медикаменти и не е подложена на никакви интервенции. При него се използват дихателни техники и специални пози, облекчаващи болката. При естественото раждане, майката контролира тялото си и бива ръководена през етапите на раждането. Жените, които гледат на раждането като на естествен процес, се чувстват по-удовлетворени от цялото преживяване.

Естественото раждане е система от интелектуална, емоционална и физическа подготовка за раждането, която гарантира, че майката ще се наслади на по-щастлива и безпроблемна бременност.

Вижте 6-те ползи от естественото раждане:

1. Позволява ви да избегнете интервенциите

Много често, за да избегнат болките, жените прибягват до епидурална упойка. Малко количество упойка се инжектира в епидуралното пространство около гръбначния мозък. Упойката блокира гръбначните нерви и болковия сигнал, това обаче води до редица странични ефекти – сред тях спадане на кръвното налягане и висока температура.

Обикновено раждането продължава по-дълго при епидурална упойка, понякога на бебета им е по-трудно да заемат най-добрата позиция за раждане. Това означава, че по-често се налага да се използват вакуум-екстрактор или форцепс.

Епидуралната упойка обикновено е първата интервениця по време на раждане и често води до употребата на много други. Тялото на жената е проектирано за раждане по естествен път, а хормоните улесняват процеса. Един от най-важните хормони е окситоцина – отговорен за стимулиране на контракциите. Епидуралната упойка обаче възпрепятства производството на окситоцин.

Тъй като епидуралната упойка забавя родилния процес, това налага втора интервенция – питоцин или синтоцинон – синтетични форми на окситоцина. Научно изследване доказа, че пациентки, при които раждането е било изкуствено предизвикано се нуждаят от аналгезия по-рано и са с по-висок риск от прибягване до секцио, отколкото пациентки, при които раждането е започнало спонтанно.

Цезаровите сечения водят до по-силна болка, включително главоболие и болки в гърба, при тях рискът от кръвоизливи и руптура на матката е по-висок. Секциото увеличава риска и от нараняване на пикочния мехур, инфекции на пикочния мехур и неволно изпускане на урина.

2. Позволява ви да се движите свободно

Лежането по гръб по време на раждането води до по-слаби контракции, дистокия, слаба дилатация и удължено раждане. Раждането по гръб води до по-висок ръст на цезаровите сечения, заради фетален дистрес или спиране на родилната дейност. За съжаление след поставяне на епидурална упойка, почивката в леглото е наложителна, защото краката на пациентките са безчувствени и съществува риск от падания. Сърдечният ритъм на бебето трябва да се следи непрекъснато. Лежането по гръб може да увеличи болката и да доведе до употребата на още повече болкоуспокояващи.

Изследвания сочат, че свободните движения по време на раждане позволяват на майката да намери най-удобната позиция. Това намалява болката, подобрява кръвообращението и при жената и при бебето, увеличава качеството на контракциите и насърчава придвижването на бебето. Позиции като тази при която жената е застанала на колене, а ръцете и са подпрени на земята намаляват болките в гърба. За облекчаване на болката може да се използва още душ или вана.

3. Улеснява кърменето

Новороденото може да бъде засегнато от раждането и употребата на медикаменти по начин, който да затрудни кърменето. Естественото раждане подготвя и майката, и детето за кърменето. Родилните практики, включително изкуствено предизвиканото раждане, рутинните интервенции, епидуралните упойки и разделянето на майката и бебето засягат процеса на ранното кърмене.Изследователи сочат, че начинът по който протича раждането влияе силно върху първите часове и дни от кърменето.

4. Дава ви чувство за контрол

Добре известно е, че чувството за контрол по време на раждането прави преживяването далеч по-положително. Жените успяват да контролират телесните функции и болката. Тази им способност е източник на задоволство, което допринася за цялостното позитивно преживяване. Контролът позволява на жената да пренасочи фокуса си от външния свят навътре.

Когато жената усеща, че контролира раждането, тя е по-способна да роди по естествен път, това и дава чувство за сила. След раждане тя се чувства горда. Дори и да се наложи употребата на някои интервенции, фактът че е част от решението и контролира процеса допринася за положителното преживяване.

5. Позволява намесата на партньора

Според изследване от 1999, подкрепата на партньора по време на раждане провокира положителна реакция от страна на жената. Естественото раждане позволява на партньора да участва в процеса, като ви улесни да заемете позиция, облекчаваща болката. Прости стратегии като прилагане на натиск в долната част на гърба и бедрата по време на контракции, възможността да се опрете на партньора си и неговата подкрепа по време на раждането ви сближават още повече с него.

6. Подобрява здравословното състояние на бебето

Изследователи от Колумбийския университет сочат, че при секцито преносът на бактерии увеличава риска от целиакия, астма, диабет тип 1 и затлъстяване при детето. При вагинално раждане, бактериите колонизират червата на детето, а след раждане кърмата насърчава колонизацията и съзряването на микрофлората в червата на новороденото. Това е важно, защото помага на детето да изгради силна имунна система.

Ето какви стъпки трябва да предприемете за безопасно естествено раждане.

1. Намерете подкрепа

Намерете лекар, който не възразява срещу плановете ви да родите по естествен път и който няма да прибегне до никакви интервенции, освен ако не е крайно наложително.

2. Подгответе се физически

Движението е една от най-ефективните стратегии срещу болката. Свободата на движенията по време на раждане е изключително важна.

3. Включете се в курс

Въпреки че раждането е естествен процес и жените се раждат с тази способност, със сигурност би ви помогнало, ако се подготвите предварително за големия ден.

4. Приемайте достатъчно хранителни вещества

Лошият хранителен баланс ще удължи раждането и ще го направи по-болезнено.

5. Мислете позитивно

Не обръщайте внимание на песимистите и се фокусирайте върху положителните мисли около раждането.

 

Вижте още:

Как да се подготвим психически за предстоящото раждане

Пет горчиви истини за раждането в България

Фактори, които водят до преждевременно раждане

13 суеверия за бременността, раждането и бебето