Искате детето ви да е щастливо? Опростете живота му!

Kато родители сме отговорни за ежeдневието на нашето семейство: от съставянето на седмичния график на дейностите ни до това как изглежда пространството около нас; отговорни сме за игрите и за времето за почивка. Ние структурираме дните си и определяме темпото, с което да извършваме всичко. Липсата на рутина, прекаленото много играчки и предмети, безразборният график, могат да навредят дори и най-сплотеното семейство.

Децата са най-щастливи и се развиват най-благоприятно, когато имат пространство и време да изследват своя свят без ограничаващото „прекалено много“.

“Прекалено много” задушава и създава напрежение, независимо дали става дума за прекалено много предмети, прекалено много информация, прекалено много дейности, прекалено много избори или прекалено бързо темпо – едно постоянно търчане от една задача към друга, без миг почивка или време за игра. Притежаването на прекалено много вещи и прекалено многото дейности могат да задушат едно дете и да доведат до нежелан стрес у дома и в училище.


Опростяването на ежедневната програма, намаляването на притока на нова информация и занимания, както и освобождаването от прекалено многото играчки, може да помогне на превъзбудените деца да бъдат по-малко заядливи и разрушителни.

Когато направите така, че света на детето да бъде по-простичък, вие създавате пространство за растеж, творчество и почивка

Ким Джон Пейн (Kim John Payne), автор на книгата Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise calmer, Happier and More Secure Kidsтвърди, че “Много от днешните прояви на проблеми с поведението идват от деца, които имат прекалено много вещи и живеят на прекалено бързи обороти”.

Според Пейн много американски деца преживяват свръхнатоварване на сетивата заради “прекалено много “джаджи”, прекалено много избори и прекалено много информация”. Ако подходят към родителството с идеята за простота, родителите могат значително да намалят ежедневния стрес у децата си и като резултат децата да бъдат по-щастливи и по-успешни.

Най-лесно е да започнете от обстановката вкъщи. “Когато намалите броя на играчките на вашите деца, повишавате вниманието им и тяхната способност за по-задълбочена игра. Прекаленото много вещи водят до прекалено малко време и прекалено малко задълбоченост, с която децата виждат и изследват своя свят”, твърди Пейн.

Разчистете някои играчки и ги заменете с прости неща от бита

Когато разчиствате играчките, постарайте се да оставите комбинация от играчки, с които децата ви редовно играят и се забавляват за продължителен период от време. Често любимите играчки на децата са прости, класически играчки, без много звънчета и свирки – плюшени животинки, кукли, конструктори като Лего например, влакове и коли, дрехи за кукли и принадлежности за рисуване и изработване на декорации.

Намалете броя на книгите до няколко от любимите им, на които да се наслаждават, и отстранете останалите, така че да създадете “библиотека”, в която новите и непознати книги са само 1 или 2. Добавете платове, връвчици или възглавници, които могат да бъдат използвани за направата на къща за кукли или крепости, след което дайте време на вашите деца да се приспособят и да създадат свой собствен свят с този опростен набор от играчки.

Направете времето за отдих приоритет

Още нещо, което може да промените, е “ритъма”, с който извършвате ежедневните си задачи – децата са спокойни, когато знаят какво да очакват във всеки един ден. Вашият ритъм не трябва непременно да бъде стриктна програма, но един предвидим преход между обяд, време за почивка, време за игра на открито и т.н. помага на детето да знае какво предстои и също спомага за това денят да премине плавно.

Опростяването на семейната програма благоприятства намаляването на изнервящото усещане за непрекъснато търчане. Децата, които всеки ден са претрупани с домашни, извънкласни дейности или спортни занимания, може да се чувстват стресирани или хаотични, защото им липсва свободно време за творчески игри и изследователство, от което имат нужда. Когато установите ефективни ограничения на времето, което прекарват пред екран, ще помогнете на детето ви да не се разсейва, а да открие радостта от настоящия момент.

Като родител, който играе ролята на “такси” сигурно и вие не се чувствате особено релаксирани. Ако намалите заниманията, които детето ви практикува, до една или две от най-любимите му, вие не само ще му дадете свободата да има време да си играе и да изследва, но също и възможността да се концентрира върху онези дейности, които наистина иска.

Намаляването на вещите и играчките във физическата среда, установяването на предсказуем ритъм и рационализиране на заниманията има благоприятен ефект и върху родителите. “Това, върху което концентрираме вниманието си и присъствието си, определя какви сме като родители. Лесно е да забравим за това, когато ежедневието ни прилича на на едно постоянно рутинно, почти механично разпределяне и отсяване на задачи”, твърди Пейн. Когато опростяваме, ние имаме възможността да се фокусираме върху това, което наистина ценим, не просто да прекарваме дните си като реакция на това, което светът стоварва върху нас.

Опростяването е един непрекъснат процес, а не нещо, което може да бъде извършено за един следобед или уикенд. Отнема време да намалим вещите си, да променим навиците си и да развием нов ритъм. Не е лесно да сменим посоката, когато цялото ни семейство се движи със скоростта на светлината и постоянно имаме усещането, че хаосът се опитва да се промъкне в ежедневието ни. Започнете бавно, с малки промени и с визия за това как искате да изглежда семейството ви.

Да опростим означава да намерим баланс докато се отдалечаваме от “прекалено много”. Само с “по-малко” децата могат да разберат какво наистина харесват и искат.

Превод: Илина Иванчева, Communication Academy

Оригинална статия: http://www.greenchildmagazine.com/simplify-for-happier-calmer-kids/

Вижте още:

Родителската свръхопека – 15 признака, че сте „тигров“ родител

Как прекаленото обгрижване съсипва децата

Няколко прости техники за справяне с разглезени деца

Детето няма желание да ходи на училище? Ето какво да направим: