Родителската свръхопека – 15 признака, че сте „тигров“ родител

Често в практиката си се сблъсквам с нежеланието на родителя да даде необходимата свобода на вече порасналото си дете. Той се старае непрекъснато да е със своя син и/или дъщеря, да наблюдава, напътства и контролира.

Родителският контрол често минава дори границите на нормалното и от нормалните „Къде отиваш?“ и „С кого си?“ преминава в следене на кореспонденцията в социалните мрежи, включване в инициативи, които трябва да са само и единствено за детето, писане на домашни работи, ежедневно взимане от училище, постоянно звънене по телефона, търсене на обяснения от детето.


Какво е Тигрово родителство?

Тигровото родителство е сравнително нов термин, описващ родителството като стриктно и взискателно, като изисктващо. Това е терминът, с който съвременните деца наричат авторитарните родители.

Тигровите родители са изключително амбициозни родители. Те искат най-доброто за своите наследници, независимо колко висока цена ще платят.

15 характеристики на тигровите родители

 1. Тигровите родители непрекъснато се стараят да са със своите деца, чисто физически. Често оправданието им за това е, че като родители желаят да ги предпазят от всичко в живота, да им спестят трудностите.
 2. Нарушават личното пространство на детето, независимо от възрастта му. Те са обсебващи!
 3. Опитват се да контролират взаимоотношения и приятелствата на своите синове и/или дъщери. Коментират връзките им, дават наставления, класифицират и определят хората, които заобикалят детето. Често развалят приятелства, за да „предпазят“ детето си от неподходящи според тях контакти.
 4. Искат детето ВИНАГИ да печели! То трябва да е отличник и не само това – пръв в класа, с лидерски качества, да печели състезания, олимпиади и т.н. и често не се задоволяват само със сребърен или бронзов медал.
 5. Тероризират емоционално децата си чрез вменяване на чувство за вина или спомагат за развитието на ниска самооценка. Отнемат родителската любов и топлина, когато детето упорства, бунтува се и не се подчинява – „Няма да обичам, такъв/такава като теб“
 6. Агресивни са спрямо критика от друг човек, независимо дали е близък или не, която е насочена към детето или към методите на възпитание.
 7. Изискват ред и дисциплина във всичко, което детето прави, независимо на каква възраст е. Често са педантични и перфикционисти и изискват това и от собствените си деца, дори от най-ранна възраст.
 8. Рядко хвалят своите деца, но много често търсят и най-малките грешки, за да ги порицаят.
 9. Контролират всичко в живота на детето – проверяват домашните му, телефона му, с кого разговаря, как се облича, с какво се храни. Детето няма право на собствени мисли и чувства, право на мнение и гледна точка, по-различна от тази на родителя.
 10. Подлагат на кръстосан разпит детето при всяка удобна ситуация. Търсят обясненията му, дори когато ситуацията е ясна.
 11. Отказват да приемат и признаят, че детето е достатъчно голямо и пораснало, за да се справя  само и за да поема отговорност за думите и действията си.
 12. Приемат като личен провал неспособността на детето да се справи с възложената му задача, например.
 13. Тигровите родители използват силови методи за въздействие върху детето – наказания, отнемане на любими вещи, прекъсване на взаимоотношения и т.н.
 14. Не умеят да показват чувствата и емоциите си – сякаш не ги притежават. Те са хладнокръвни! При тях надделява рационалното мислене и търсенето на причинно-следствени връзки
 15. За тях успехът се измерва количествено. Едно дете е успешно, ако оценките в бележника му са добри, ако е спечелило купа и т.н. Те предават тази своя гледна точка и на своите деца, като ги правят материалисти.

Всеки родител би желал детето му да бъде успешно. Но далеч по-важно е децата ни да бъдат щастливи. А за да бъдат щастливи,  те трябва да бъдат научени,  че няма перфектни хора, че понякога обстоятелствата не ни позволяват да реализираме целите си, че емоциите трябва да бъдат показвани и изживявани, че успехът не бива да има материален израз.

Децата трябва да пробват и да грешат, за да могат да си вземат поука, чрез собствения си опит. Научим ли на това децата си – тогава можем да сме спокойни, че те са подготвени за трудностите в живота!

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог 
Координатор на Дружеството на психолозите на Р.България за гр. Пловдив и региона

Вижте още:

Психолог:“Спрете да глезите децата си, вместо това ги подгответе за реалния живот“

14 начина да предпазим детето от недобронамерени непознати

Отглеждане на самостоятелното дете – как да стана „мързелива майка“

6 признака, че прекалявате с грижите за детето си