Психолог: „Спрете да глезите децата си, вместо това ги подгответе за реалния живот“

Децата спряха да се съобразяват с родителите си, а родителите не спират да се съобразяват с децата си

Много от днешните родители всячески се опитват да щадят децата си. В резултат от тези прекомерни грижи младежите често се оказват неподготвени за реалния живот, смята Д-р Алберт Вунш, психолог и експерт по въпросите на възпитанието и социалното поведение.

„Родителите всячески се опитват да щадят своите деца, в резултат от което обаче възникват сериозни проблеми: когато един ден младите хора стъпят в реалния живот, те много често се оказват неподготвени“, заяви в интервю за DW Вунш.


Според него, основният проблем е, че майките и татковците се боят да влизат в конфликт с децата си и им угаждат прекалено. Така бягат от сблъсъка с тях, като в същото време не изпълняват задачата си да ги въведат в реалния живот и да ги научат на това да се справят сами.

Днес все по-често наблюдаваме как не децата се съобразяват с родителите си, а обратното – родителите постоянно се съобразяват с децата си. По този начин обаче възрастните се провалят в мисията да бъдат не само приятели, но и възпитатели на децата си“, допълва психологът.

Разглезените деца

Резултатът от всичко това е, че децата не се научават да бъдат търпеливи и устойчиви, а очакват само забавления. Бързо се отказват, ако успехът малко закъснее – независимо дали говорим за математика, за музика или за спорт.

Родителите неизменно щадят децата си, опитват се да направят живота им възможно най-лесен. Но той, животът, не е лесен. И когато утре се изправят пред някакво истинско изпитание, младите просто нямат сили да се справят с него. Моят опит показва, че колкото повече щадим децата си, толкова по-тежки са последиците по-късно. Да не говорим, че децата биват лишавани от удовлетворението, което настъпва след успех, извоюван с много усилия„, смята Вунш.

Решението

Немският психолог съветва родителите да не забравят, че по правило не е особено трудно да родиш дете, но е много трудно да го възпиташ добре – особено в днешно време, когато външните влияния са толкова силни. За децата е много важно да започнат отрано да се сблъскват с истинските житейски проблеми. Те трябва например да се научат, че преди да похарчат някакви пари, първо трябва да ги изкарат. А също и че не бива да бъдат вторачени само в собствените си желания и интереси. За да могат да постигат целите си самостоятелно и отговорно, децата трябва да се научат, че в живота не може само да взимаш – трябва и да даваш.

Ето защо е добре да им делегираме ежедневни отговорности, да не се страхуваме да бъдем строги и да не преминаваме границата от здравословната обич към опасното разглезване.

 

Вижте още:

За възпитанието – от друг ъгъл

7 признака, че отглеждате разглезено дете

10 грешки, които да не допускате с второто дете

7 обиди, които децата трудно прощават на родителите си