Комари, кърлежи, пчели, оси – как да предпазим детето и какво трябва да знаем

С настъпването на пролетта разходките стават още по-приятни, а времето, прекарано с малкото дете навън – все повече. За съжаление, сезонът е свързан и с някои не дотам приятни изживявания като например ухапванията от насекоми, сред които комари, пчели, оси и кърлежи. Има ли как да предпазим детето и какво трябва да знаем?

Ухапване от комари при бебето и детето

Много хора неглижират ухапването от комари, считайки, че то води единствено до физически дискомфорт или естетични неудобства. Истината обаче е, че ухапването не бива да се подценява, особено когато става дума за малки деца, чийто имунитет е все още незрял. Често комарите са приносители на  паразитни, бактериални и вирусни заболявания. Мястото на ухапването може да бъде входна врата различни инфекции или да се стигне до алергични реакции.

Най-лесният начин да предпазим детето от комарите е чрез избора на подходящо облекло, най-вече – вечерно време – с дълги панталони и дълги ръкави. Това обаче не винаги е възможно, особено, ако навън е горещо. При малките бебчета е важно да използвате комарник за количката или креватчето.

Ако все пак вашето бебе е станало жертва на неприятните комари и по тялото и личицето му са се появили пъпчици, състоянието може да се облекчи. На пазара вече има достатъчно надеждни продукти против сърбеж, подходящи за бебета, например гелове с успокояващ ефект с натурални съставки като невен, лавандула, хамамелис.

По-големите деца над годинка могат да бъдат предпазени срещу набезите от комари по-активно чрез използването на защитен лосион. Нанасяйте върху откритите части на тялото на детето и задължително пазете от очите.

Ухапване от кърлежи

Епидемичният за развитието на кърлежи сезон започва от месец март и продължава до месец септември, когато са налице подходящите за развитието на кърлежи условия – висока влажност, висок тревостой и богата растителност, както и източници на кръв (кучета, котки, добитък).

Най-важният момент от профилактичните мерки е извършването на оглед на тялото след завръщане от разходка в парка, в планината или други места на открито. Огледайте внимателно тялото на детето в зоната зад колянната гънка, в ингвиналната област, около врата, по гърдите.

Препоръчително е да се избягва директно сядането на тревата, особено на неокосени места с буйна растителност.

Въпреки че повечето репеленти, с които да се защитим от кърлежите, са подходящи за употреба над 3-годишна възраст, вече има и такива, които могат да се прилагат и при по-малките дечица над 12 месеца. Предлагат се под формата на лосион против ухапване от насекоми или защитно мляко.

При откриване на запит в тялото кърлеж незабавно трябва да се потърси медицинска помощ и кърлежът да бъде своевременно отстранен. Препоръчително е откритият кърлеж да се премахне от медицинско лице, но при условие, че сте извън населено място, по-важно е да бъде изваден колкото се може по-бързо. Погрешно е да се използва мазнина и памук.  Най-добре е това да стане с пинсети.

Отстраняването трябва да се извърши чрез постепенно издърпване, без обаче кърлежът да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.

Ужилване от пчели и оси

При пчелите и осите е опасно не самото ужилване, а отровата, която се впръсква под кожата чрез жилото. Ако детето е станало жертва на ужилване, отново може да приложите успокояващ гел. При тези насекоми обаче рискът от поява на алергична реакция след ужилването е много по-голям.

Ако детето ви е предразположено към алергични реакции, непременно приложете антихистаминов препарат. Ако след ухапването се появят реакции като подуване, задушаване, обриви, припадък, затруднен говор или затруднено зрение, незабавно посетете най-близкото спешно отделение или повикайте лекар.

Полезни съвети за предпазване от насекоми:

  • Ако ви се намира стръкче лавандула или лимонена трева, закачете ги върху количката на бебето, разбира се – така, че то да няма достъп до тях. Ароматът на тези билки е доказано недолюбван от кръвосмучещите насекоми и ще ги държи настрана, но знайте, че те няма да осигурят сто процентова защита.
  • Идеалното място за насекомите, е: влажно, сенчесто, мочурливо и със застояла вода. Ако ви предстои разходка края река или язовир, нанесете внимателно репелент по покритите зони на тялото.
  • Кърлежите обичат да се „закачат“ върху дрехите и след това да се доберат до кожата под тях. След разходката, не забравяйте да проверите дали не сте си донесли нежелан „домашен любимец“ – разгледайте всички гънки на дрешките и обувките на детето.
  • Тъмните цветове привличат и насекомите и слънчевите лъчи. Затова през летните разходки обличайте цялото семейство в светли дрехи.
  • Вятърът може да помогне на ятата от насекоми да ви „подушат“, а течението ще ги доведе по-бързо до вас. Избягвайте ветровитите места.
  • Силните миризми привличат насекомите. За да не ви усетят от разстояние, използвайте слабо ароматизирани измиващи продукти.
  • Комарите са най-активни рано сутрин и вечер при смрачаване. Тогава стойте на закрито, под защитата на мрежи или препарати.