Опасно ли е ухапването от комари и как да предпазим себе си и децата си

комар дете ухапване

С идването на лятото се настройваме на вълна море, плаж и почивка. За съжаление, сезонът е свързан и с някои не дотам приятни изживявания като например ухапванията от насекоми. През летните месеци най-честите от тях си остават ухапванията от комари, водещи до неприятно усещане, сърбежи и неспокоен сън. Има ли обаче и други негативни ефекти, които се крият зад ухапването от комар и какво трябва да имаме предвид?

Относно комарите

У нас се срещат близо 40 вида кръвосмучещи комари, най-разпространеният от които е видът Анофелес. Поради факта, че видовото разнообразие е най-голямо по Черноморието, лятото и почивката на море често са придружени именно от досадните комари. Активността им е най-голяма през летните месеци, защото, за да оцелеят, тези насекоми се нуждаят от температури над 14 градуса.

Опасно ли е ухапването от комари?

Много хора неглижират ухапването от тези насекоми, считайки, че то води единствено до физически дискомфорт или естетични неудобства. Истината обаче е, че ухапването не бива да се подценява, особено когато става дума за малки деца, чийто имунитет е все още незрял. Често комарите са преносители на  паразитни, бактериални и вирусни заболявания. Мястото на ухапването може да бъде входна врата различни инфекции или да се стигне до алергични реакции.

Има ли как да се предпазим от ухапване?

Най-лесният начин да се предпазим е чрез подходящо облекло късно вечер – с дълги панталони и дълги ръкави. Това обаче невинаги е възможно, особено ако навън е горещо. Репелентите са добър вариант за превенция срещу ухапване, но те много често не са подходящи за малки деца. Всъщност – стандартните репеленти, предлагани масово в аптеките, в много случаи съдържат вещества, които могат да раздразнят или алергизират нежната бебешка кожа, което ги прави неподходящи, особено за бебета под 3 месеца. Ето защо, можете да заложите на продукти, изработени от натурални съставки, които не съдържат алергени и не дразнят деликатната кожа. За стаята, в която спите вие или вашите деца, може да се използват средства, предотвратяващи ухапването, като например устройства за контакт. Ако имате малко бебе, е добре да използвате мрежа против комари върху количката или креватчето, а по време на разходка може да използвате преносими устройства, въздействащи на базата на ултразвук. Това, което е добре да знаем за ултразвука, е че той не носи абсолютно никакъв риск за малките деца, включително и за бебетата, безшумен е и в същото време има ефективно действие срещу комарите.

Репелентите за бебета и малки деца, изработени от натурални съставки, също са опция, макар и тяхната ефективност понякога да не е чак толкова висока, колкото при продуктите за възрастни.

Какво да направим, за да облекчим сърбежа при ухапване от комар?

Ако вече се е стигнало до ухапване и вие или детето ви изпитвате неприятен сърбеж, състоянието може да се облекчи с кубче лед. На пазара вече има и достатъчно надеждни продукти против сърбеж, като например – успокояващи гелове с охлаждащ ефект. Следете за общото си състояние след ухапване и наблюдавайте зачервяването и подуването. Ако имате повишаване на температурата или други оплаквания, потърсете лекарска помощ, тъй като това може да е признак за възникваща инфекция.

Алергичните реакции също не са рядкост, като те имат различни проявления. Съществуват локализирана и обща алергична реакция. Ако в течение на 3-4 часа около мястото на ухапването се появява зачервяване, силен оток и много осезаем сърбеж, това означава, че детето има локализирана алергична реакция от ухапването. При общата алергична реакция може да се появи и общо чувство на умора, дори на повръщане и задух, главозамайване и болки в корема. При тези случаи е най-добре да се даде противоалергично лекарство, след което – да се потърси лекарска помощ.