6 ползи от това да вземете домашен любимец на своето дете

Детето ви моли настойчиво да си вземете котка, куче, рибки или хамстер? Каквото и да е животинче, което ще може да нарече свой домашен любимец? А били ли сте „на кантар“ за решението дали да вземете още едно живо същество, за което да се грижите, в и без това забързаното си ежедневие? Ако е така, ето няколко причини, поради които домашните любимци правят живота на семейството по-хубав и поради които може и да се замислите за хамстера.

 


Добре де, ще бъда честна. Казах на сина ми, че никога няма да си вземем животинче в клетка, защото някак ми е жал за всички затворени животни. Наясно съм, че навсякъде по света живеят многобройни джербили, брадати дракони и змии, които имат чудесен живот в уютните домовете на семействата, които се грижат за тях и ги обграждат с любов. Но просто те не са подходящи домашни любимци за нашия дом.

Въпреки това, вкъщи имаме животни и винаги сме имали. Те са част от нашето семейство и не мога да опиша колко прекрасни и любвеобилни са. Имаме кучета (въпреки че сме малко алергични) и щяхме да имаме и котета, ако към тях нямахме „истинска“ алергия. Поради много причини нашите кучета правят живота на семейството ни много по-хубав. Ето шест от тях:

  1. Домашните любимци насърчават емоционалното и познавателно развитие на децата

През 2017 г. анализ на 22 изследвания върху ефекта на домашните любимци върху развитието на децата показва, че да имаме животно вкъщи оказват благотворно влияние върху емоционалното, познавателното, образователното, поведенческото и социалното развитие на едно дете. В собствения ми дом, мога да кажа, че кучетата помагат на сина ми да показва емоции и чувствителност, които много често му е трудно да изрази към човешките същества. Съчувствието и любовта, която изпитва към нашите любимци, той редовно пренася и във взаимоотношенията си с другите хората. Децата от семейства, които имат животни вкъщи се научават на щедрост, алтруизъм и жертвоготовност. Те ясно осъзнават колко е важен самоконтролът и мъдрите решения, когато става въпрос за грижата за техните любимци.

  1. Домашните любимци са полезни за сърцето в пряк и преносен смисъл

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията да имате животинка вкъщи може да се окаже много благотворно за сърцето в много и различни аспекти. И не става въпрос за това, че изпълват сърцата ни с любов. Някои от тези ползи са понижаването на кръвното налягане, намаляването на нивата на холестерол и триглицериди и т.н. Всички тези неща помагат за подобряването на състоянието и функционирането на сърцето.

  1. Домашните любимци могат да повишат активността на семейството

Разхождането на брадатия дракон може и да не изисква такава физическа активност, каквато ще ви трябва за кучето, но нищо не може да спре децата да опитат. Напълно логично е семействата, които имат домашен любимец, се движат много повече и да прекарват значително по-дълго време на чист въздух, а това е много здравословно. Ако детето си мисли, че да излезе навън и да си поиграе само ще бъде скучно, ще се учудите колко се променят нещата, когато трябва да изведе кучето и да го научи на нови номера. И това ще бъде добре и за хлапето, и за кучето.

  1. Домашните любимци намаляват самотата и повишават самочувствието

Проучване от 2017 г. установява, че децата, които имат домашно животно проявяват по-високо самочувствие и увереност, в сравнение с връстниците си, а и по-рядко се чувстват самотни. Авторът на изследването твърди, че кучетата и котките са домашните любимци, които дават най-голяма подкрепа на стопаните си, тъй като при тях нивата на взаимност, взаимодействие и комуникация са по-високи, отколкото при другите животни. В някои култури притежаването на домашен любимец се свързва с позитивна самооценка на човека и с психологическа подкрепа.

  1. Домашните любимци правят децата по-здрави

Да, знам, че звучи малко странно и противоречиво – как така да имаш куче може да намали риска от алергия или да предотврати пристъп на астма именно заради алергията към животното? Но всъщност все повече и повече изследвания доказват, че е точно така. Според едно от последните проучвания децата, които живеят от ранна възраст в един дом заедно с домашен любимец, където съответно има и по-високи нива на животински алергени, показват понижен риск от развиване на астма. Пак ще дам за пример нашето семейство. Когато бях малка, получавах тежки пристъпи на астма и когато родих сина си, се опасявах, че при него ще бъде по същия начин. Той определено е алергичен към много неща, но тъй като от новородено бебе живее заедно с кучетата, е много по-добре от мен по отношение на алергията към животни. Специалистите казват, че тъй като кучетата са „мръсни“ животни, бебетата, които от малки са изложени на прах, кал и алергени изграждат по-силна имунна система.

  1. Домашните любимци създават чувство за отговорност у децата

Наистина е така. Наистина. Знам, че може би си мислите това, което и аз в началото: „Ох, това със сигурност означава повече работа за мен“ и докато учите детето как да се грижи за животинчето, може би ще бъде точно така. Но когато у хлапето се зароди и формира разбиране за това какво означава да се грижиш за друго живо същество, ще станете свидетели на магическо преобразяване. То идва заедно с осъзнаването и истинското прилагане на грижа към домашния любимец. Това е нещо много силно, то трогва сърцето и променя към по-добро живота на цялото семейство. В което семейство включвам и хората и животните.

Автор: Лори Енис
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

„Не пипай това, мръсно е!“ – защо прекалено стерилната среда е вредна за децата

8 начина да научим децата на отговорност

Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

21 простички семейни правила, които да спазвате у дома