5 ползи за здравето и имунната система от овесените ядки

овесени ядки

Всички сме чували, че овесените ядки са много полезна и диетична храна, но не е широко известен фактът, че те са чудесен начин да стимулираме имунната система, особено при най-малките, на които им предстои тепърва да се сблъскват с бактерии и вируси при тръгване на ясла, градина или училище.


1. Бета-глюканът в овесените ядки – естествен антибиотик

Съдържащите се в овесените ядки бета-глюкани имат свойството да действат като естествен антибиотик и да неутрализират болестотворните микроорганизми.

2. Овесените ядки като имуностимулант

Освен че спомагат в борбата срещу възпаленията, бета-глюканите играят роля и като част от имунния отговор на организма. Те подпомагат имунните клетки и правят организма по-устойчив към вирусни и грипни състояния.

3. Богати на витамини антиоксиданти

Овесените ядки съдържат витамините В1, В2, Е, К и минералите калций, магнезий, цинк, калий и др. Всички тези полезни вещества допълнително повишават защитните сили на организма, а ако съчетаем приемът им с кисело мляко, мед, орехи и други сушени плодове, това е чудесен начин да направим един вкусен десерт.

4. Съдържат фибри

Овесените ядки включват много фибри, които намаляват опасността от стомашни проблеми, сърдечни болести, прочистват червата и подпомагат функцията на черния дроб. Дневната доза фибри е три грама, като тази доза може да се открие в купа овесени ядки.

5. Помагат за по-спокоен сън

Обикновено консумираме овесени ядки сутрин, а преди лягане чаша мляко с мед. Шотландците препоръчват да се консумира купичка с овесени ядки вечер, за спокоен сън, особено при деца, които често се будят нощем и сънуват кошмари.

овесени ядки десертЕто и една идея за полезен и вкусен десерт с овесени ядки (можете да замените плодовете според сезона – с праскови, кайсии, ягоди).

Половин кофичка кисело мляко

1-2 с.л. пчелен мед

5-6 череши без костилките, нарязани на парченца

Половин банан, нарязан на ситно

1 с. л. стафиди

4 с.л. овесени ядки

Смесвате, разбърквате и след това – просто се наслаждавате на страхотния и полезен десерт!

Списание РОДИТЕЛ, roditel.bg

Вижте още:

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

7 храни, които сриват детския имунитет

Пчелен клей (прополис) – за силна имунна система и по-здрави деца

5 природни стредства за подсилване на детския имунитет