10 храни с най-богато съдържание на витамини за по-добър имунитет

храни най богати на витамини здраве имунитет

В сезона на вирусите никак не е излишно да сме информирани кои са храните, най-богати на основните витамини, от които се нуждае организмът на децата, а и на възрастните. Според специалистите от изключително важно значение за здравето и правилното функциониране на нашите тела са витамините A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E и K. Кои видове храни се нареждат сред отличниците по съдържание на тези витамини? Вижте 10 от тях.
  1. Риба

Рибата е истински рекордьор, тъй като е добър източник на 9 от основните витамини. Тя съдържа витамин A, цели 6 витамина от група В – B1, B2, B3, B5, B6 и B12, както и витамините D и E. Сред различните видове риби, специалистите по хранене определят робата тон и пъстървата като най-богатите на различни витамини, но балансираната диета би трябвало да включва и други видове риба.


  1. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните съдържат 8 основни витамина и най-познатият от каротеноидите – бета-каротин, който в организма ни се превръща във витамин А.  От витамините от група В в този вид зеленчуци се срещат B2, B3, B6 и B9. Освен тях в спанака, лапада, руколата, кейла и другите зеленолистни се съдържат също така витамините A, C, E и K.

  1. Семена

Семената са отличен източник на 6 витамина, които са сред основните и най-важни за организма. Това са витамините B1, B2, B3, B5, B5, B6 и E. Сред различните видове семена едни от най-богатите на витамини са слънчогледовото и лененото семе.

  1. Броколи

Броколите също са сред най-богатите на витамини храни. Те съдържат 5 от основните витамини – A, B9, C, E и K, както и бета-каротин. Близки до броколите по съдържание на витамини са и другите представители на кръстоцветните зеленчуци като обикновеното зеле, брюкселското зеле и карфиолът.

  1. Месо – свинско, агнешко, говеждо

Различните видове месо също са много богати на витамини. В свинското например се съдържат 6 витамина, като 5 от тях са от групата В – това са B1, B2, B3, B5, B6, както и витамин D. Агнешкото и говеждото месо пък са много добър източник на витамините B2, B3, B5, B6 и B9.

  1. Гъби

Гъбите се включват в класацията на най-витаминозните храни с осигуряването на 4 от основните витамини. Освен че са добра и питателна храна, гъбите имат по-малко въглехидрати и калории в сравнение с други високо-витаминозни храни. Те са богати на витамините B2, B3, B5 и D.

  1. Ядки

Ядките определено са много полезна храна. Освен че съдържат 4 от жизненоважните витамини – B1, B2, B6 и E – те са много полезни за сърцето и намаляват холестерола. Препоръчително е да се приемат около 1-2 шепи ядки на ден, като сред най-полезните са бадемите и ореховите ядки в суров вид.

  1. Яйца

В яйцата се съдържат 4 от основните витамини, от които се нуждае нашият организъм, и това са B2, B5, B12 и D. Въпреки че яйцата са сред най-полезните храни от животински произход въобще, хората с висок холестерол трябва да внимават с тях, за да не повишат нивата му. За тях е най-добре да консумират не повече от 2 яйца на ден.

  1. Авокадо

Авокадото е много богато на витамините B5, B6, B9 и E. То е много полезно за децата и е сред малкото храни, които са едновременно питателни и щадящи за деликатните детски стомахчета. Специалистите по хранене дори го препоръчват и за започване на захранване при бебетата. Тъй като този плод е доста калоричен и богат на мазнини, половин голямо авокадо или едно цяло малко авокадо е напълно достатъчна доза за деня.

  1. Грах

Грахът съдържа 3 много важни витамина – A, B1 и E, както и бета-каротин. Зеленият грах е здравословен и много полезен източник на растителни протеини за вегетарианци.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Източник: Myfooddata.com

Вижте още:

5 есенни рецепти за витаминозни зеленчукови супи

Кой витамин в кои храни се съдържа?

Какво е витамин B12 и защо е толкова важен?

Кой витамин от какво ни пази?