Кой витамин от какво ни пази?

витамини хранаМного хора, особено през втората половина на зимата, усещат необяснимо неразположение, слабост и умора. Лекарите обикновено ни убеждават, че причината за това е недостигът на витамини в храната през студените месеци. В обществото пък е прието схващането, че при рязко затопляне, всички ние започваме да страдаме от „пролетна умора“. Каквато и да е истинската причина, то винаги е добре да сме наясно как да подпомогнем организма си. Приемът на достатъчно храна, богата на витамини, както при децата, така и при възрастните, е от ключово значение. Витамините на таблетки или сиропи също са решение, в случай, че приемаме антибиотици или като допълнение към недостатъчно балансираното хранене. Ето каква е ролята на отделните витамини и за какво допринасят те:

 


Витамин А – повишава съпротивляемостта към заболяванията на дихателната система, съкращава продължителността на болестите, запазва кожата, костите, косата, зъбите и венците здрави, лекува пъпки, абцеси, язви.

 

Витамин В1 – отговаря за „бодрия дух”, като нормализира работата на нервите, мускулите, сърцето, намалява зъбобола, помага при прилошаване.

 

Витамин В2 – спомага за възможността да имате деца, запазва здрави кожата, косата и ноктите, подобрява зрението и съдейства за растежа.

 

Витамин В6 – предотвратява нервните и кожни болести, забавя стареенето, действа като естествен диуретик.

 

Витамин В12 – участва в кръвообращението, увеличава енергията, поддържа нервната система, повишава апетита при децата, съдейства за растежа.

 

Витамин В15 – понижава нивото на холестерол в кръвта, възстановява след отпадналост, предпазва от замърсявания, неутрализира желанието за консумация на алкохол и предотвратява махмурлука.

 

Витамин С – заздравява раните и изгарянията, понижава нивото на холестерола, предпазва от много вируси и бактерии, намалява образуването на тромби, увеличава продължителността на живота, намалява въздействието на алергените.

 

Витамин D – помага при усвояването на калция и фосфора, действа подсилващо при заздравяване на костите и зъбите, предпазва от настинка, лекува конюнктивита, съдейства за усвояването на витамин А.

 

Витамин Е – забавя стареенето на клетките, повишава издръжливостта, предпазва белите дробове, разтваря тромбите, намалява умората, заздравява изгарянията, понижава кръвното и пази плода през цялата бременност.

 

Витамин F – регулира повишаването на нивото на холестерола, осигурява здрава кожа и коса, подобрява общото здравословно състояние, предпазва сърцето, спомага за намаляване на теглото.

 

Витамин К – помага за правилното съсирване на кръвта, предотвратява вътрешните кръвоизливи.

 

Витамин Р – укрепва стените на капилярите, предпазва от инфекции, лекува кървенето на венците.

 

Витамин РР – жизнено важен за синтеза на половите и други хормони, инсулина, за функционирането на нервната система и мозъка.

Източник: Hospital.bg