Стомашно-чревни инфекции и лечението им с хомеопатия

дете, стомашни болки

С идването на лятото стомашно-чревните проблеми зачестяват, а най-уязвими към тях са децата. Причината е, че през този сезон е е бумът на летните вируси, има голямо струпване на хора около водни басейни, а понякога това се дължи и на консумирането на по-големи количества плодове и зеленчуци, без да се внимава за тяхното измиване и качество.


Може ли обаче хомеопатията да помогне при проблеми със стомаха? Ето кои лекарства препоръчва хомеопатът д-р Румяна Манева в случай на стомашно-чревни инфекции от различен тип:

Arsenicum album: Дава се най-вече, ако децата са приели развалена храна (от животински произход). Децата имат повръщане, разстройство и болки в корема. Те са жадни за малки количества вода. Пият на глътки, искат да им е хладно около главата и топло около краката. Плачат, когато са сами и искат майка им да стои до тях.

Pulsatilla: Дава се след прием на повече тежка храна, например пържена и тлъста. Децата много обичат сладолед, което често води до ангина, отит или разстройство. Те не са жадни, устата им е суха и трудно пият вода, което много притеснява майките.

China: Деца, които много обичат плодове и често приемат развалени такива, което може да доведе до разстройство. Те имат измъчено лице, страдат и се оплакват. Чувствителни са към допир особено в областта на корема, не искат завивка. Имат много газове, които отделят. Водещо лекарство при загуба на течности – много чести повръщания и много чести разстройства.

Nux vomica: Деца с изключително чувствителен стомах. Всяко притеснение, преяждане, прием на повече течности може да ги доведе до болка в стомаха. Характерно за тях е гадене и повръщане отколкото коремна болка.

Nux Moshata: Всяка една инфекция може да доведе до нуждата от това лекарство. Характерно е крайна сънливост с коремна болка, сухота в устата, слюнката е суха като памук. Децата са склонни да губят съзнание. Лесно колабират. Тъй като не желаят вода лесно се обезводняват.

Podophyllum peltatum: Чести изхождания без болка (безболкова диария). Имат разстройство денем и нощем. Децата са в добро общо състояние, хранят се добре, пият течности.

Ipeca: Водещо лекарство при повръщане без жажда и необложен език. Непрекъснато гадене, което не се облекчава след повръщане. Високомерен, трудно му се угажда. Отнася се с презрение.

Sulphur: Децата са склонни сутрин да имат разстройства без това да е патологичен симптом. Това са горещи деца с горещи глави стъпала и длани. Много жадни за студени течности. Не обичат да се къпят, често имат обриви и къпането ги влошава. Тревожни за здравето си, но нищо не правят за него.

Calcarea carbonica: Това са много срамежливи и плахи деца. Обичат много яйца и сладки. Имат отвращение към мляко и получават разстройство от него. Имат много силна жажда, много се потят. Потта им е студена и лепкава.

Antimonium crudum: Много обичат кисели храни, което ги влошава и води до стомашни проблеми – коремна болка с разстройство и повръщане. Имат непоносимост към хора, чувствителни са и сантиментални. Много са зиморничави, но не обичат слънце.

Veratum album: Повръщане и разстройсвто със силно обезводняване до колапс. Това са по принцип топлокръвни деца, но при болест стават много зиморничави. Обичат лимонада и освежаващи напитки. Високомерни, обиждат хората, но в същото време се молят за тяхното внимание.

Вижте още:

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Хомеопатия при болезнено никнене на зъби

Бебешки колики – какви са симптомите и как да ги облекчим

Как да съхраняваме хомеопатичните лекарства?