Защо децата се нуждаят от повече сън?

Your image description

Сънят е от изключително значение за малките деца. Всички знаем това. Но защо всъщност малките деца спят повече от нас? От една страна, по време на сън се отделя хормон на растежа, който е ключов за тяхното правилно развитие. Но наскоро се появи и ново изследване, което дава повече яснота защо децата спят повече и какво всъщност се случва с мозъка им по време на сън.

Ан Борн, изследовател на съня от университета в Тюбинген, оповести резултатите от мащабно изследване, според което всъщност човешкият мозък е изключително активен по време на сън и сънят му помага да обработи информацията, получена през деня. При малките деца, които опознават света и всеки ден съзнанието им се сблъсква с нови и нови преживявания, умения и емоции, този факт е още по-силно изразен. Те имат нужда от повече сън именно за да асимилират всичката тази информация и за да могат да се подготвят за нова на следващия ден.

Неслучайно децата, които не получават достатъчно сън са по-раздразнителни, споделя Борн.

„Ако бъде бомбандиран от прекалено много информация, мозъкът започва да я пресява, да отделя по-съществените признаци, преди да запамети всичко. Доказват го последните опити, които проведохме. По време на сън децата преработват много повече такива абстрактни съдържания, категории и основни принципи, отколкото това се случва при възрастните“, казва той.

За да се съхранят спомените в съзнанието ни, ние се нуждаем от сън, посочва Борн. Именно затова с възрастта заспиваме все по-трудно. Децата, чиито спомени са свежи и се увеличават ежедневно, заспиват много по-лесно от един 70-годишен възрастен, в чието съзнание спомените прогресивно избледняват.

 

Вижте още:

5 полезни съвета относно детската възглавница за сън

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

Сънуват ли бебетата?

Защо майките не могат да спят

Коментарите са изключени.