Да си купим кола, без изобщо да разбираме от автомобили? Мисията възможна!

Избор на кола нов внос

Може би ще ви се стори странно в сайт за родители да пишем за автомобили, но всъщност сами ще се уверите, че това съвсем не е така. Голяма част от хората, независимо дали са мъже или жени и без значение от техните занимания и професии, карат кола. Изборът и покупката на такава обаче може да се окаже огромно предизвикателство, особено, ако и вие, както и аз, нямате идея какво точно да гледате, когато правите този избор.

Преди няколко месеца моята стара кола тотално ме предаде и тогава реших, че е време да я заменя с някоя по-нова. И под по-нова не разбирайте „чисто нова”, а нов внос. Започнах да гледам обяви и всяка от тях беше с гръмки изрази като „Уникат”, „Без забележка”, „Като нова” и т.н. Ориентирах се в какъв ценови диапазон е возилото, което си търся, но едно беше сигурно – да избереш кола не е като да избираш зеленчук или нова рокля. Всеки от моите познати, които „много разбират” имаше различно мнение по въпроса и това направи объркването ми още по-голямо.

Тогава се порових в Google и попаднах на сайт, който доста детайлно описваше какво трябва да имаме предвид и за какво трябва да внимаваме, когато купуваме автомобил втора ръка. Сайтът носи името ogledi.com и освен полезни съвети за тези, решили да избират кола сами, се оказа, че предлагат услуга да консултират купувача и да му помогнат при покупката на автомобил.

Не знаех какво точно да очаквам, когато реших да се обърна към подобна услуга – все пак живеем в България и тук винаги съществува усещането, че някой може да те излъже или да станеш жертва на поредната далавера. Все пак писах на мейла, посочен във въпросния сайт и доста бързо получих отговор с мнение за автомобила, който бях посочила като марка, предимствата и недостатъците на бензиновия и дизеловия вариант, след което се уговорихме за оглед на място в няколко автокъщи.

Какво всъщност предлагат от Ogledi.com?

Ползвайки услугите на хората от този сайт можете да избирате между различни варианти – бърз преглед на автомобил, обстоен преглед на автомобил, преглед на автомобил с компютърна диагностика, както и преглед на няколко автомобила.

Цената за преглед зависи от автомобила, вида на прегледа, който желаете- пълен или бърз, броя на автомобилите, които искате да прегледате.

В моя случай представителят на фирмата направи бърз преглед на няколко автомобила и от тях два автоматично отпаднаха. Третият (който всъщност закупих) беше компютърно диагностициран на място и съответно нямаше открит проблем, което е още една застраховка при избора.

Всичко това ми се стори разумно, тъй като автомобилите нов внос в повечето случаи са без номера и за да закарам колата на сервиз, трябва да се платят транзитни номера или за платформа, която да закара колата. Това са ненужни разходи и загуба на време, ако се окаже, че колата има технически проблеми. Да не говорим че много от колите, които се внасят у нас, се карат катастрофирали, след което се ремонтират, излъскват и се представят като карани от един собственик, без драскотина и щети. Много често добрият външен вид заблуждава купувачи, които не са наясно как да разпознаят подобни коли, а и не всеки е длъжен да разбира от всичко.

Фирмата предлага също така и съдействие при регистрация в КАТ, застраховки, съдействие при обслужване на вече закупения автомобил.

Казват, че изборът на автомобил бил въпрос на късмет

Е, аз не бих разчитала на късмета си, особено когато става дума за една никак не евтина покупка, каквато е колата. Да не говорим, че тук не става въпрос само за пари, а за сигурност на пътя, която е от жизненоважно значение, особено ако возите дете, както е при мен.

Така че – дали да се спрете на услуги като тези или да разчитате на познати или късмет е въпрос на личен избор, в случая ми се искаше да знаете и за още една възможност, която все още не е особено популярна у нас, а може би за много хора би била полезна.

 

Comments are closed.