9 причини защо е толкова хубаво да отглеждаш дете в Сингапур

Много хора по света, които търсят промяна и планират преместване със семейството си в чужбина, се спират на  Сингапур – град-държавата в Югоизточна Азия, определена от редица класации като едно от най-добрите места за живеене в света. Но какво прави тази малка на площ но голяма по отношение на икономически показатели страна толкова атрактивна? Представяме ви някои от причините Сингапур да е сред най-добрите места за отглеждане на деца в света:

1. Децата имат по-добро качество на живот

В проучване, проведено от Save the Children, Сингапур е обявен за страната, в която „детството е най-малко застрашено“. Това означава, че това е мястото, където децата имат най-много възможности и най-малко бариери за постигане на успех. Цялостното качество на живот, на което децата се наслаждават в Сингапур, е по-добро от всяко друго място по света.


2. Сингапур е безопасно място за живеене

Безопасността е приоритет за всички родители, особено когато става дума за здравето и живота на децата. Стриктните закони в Сингапур и изключително строгата политика по отношение на спазването на обществения ред прави страната безопасна, тъй като там престъпността е сведена до минимум. Сингапур е оценен като вторият най-безопасен град в света въз основа на редица критерии, включително ангажираността на полицията и системата на наказателното правосъдие.

Онлайн безопасността също е голям приоритет. В повечето държави защитата на децата в мрежата е грижа на самите родители, докато в Сингапур онлайн безопасността за деца е организирана така, че не е нужно да се притеснявате, ако не сте много „на ти“ с технологиите.

3. Много добро здравеопазване

В Сингапур продължителността на живота е много по-ввисока в сравнение с други страни в резултат на съвременната лесно достъпна и ефективна здравна система. Здравеопазването в страната се финансира както от правителството, така и от физически лица и техните работодатели. Правителствените разходи за здравеопазване са само 3.5% от него БВП, а 68.1% идват от частни източници.

4. Страхотни опции за имоти

Сингапур привлича много чужденци и с това, че там  можете да получите някои доста добри имоти на разумни цени. Има страхотни комплекси, като например такива с изглед към морето, които идват с широка гама от допълнителни удобства. Наблизо има много добри училища, както и много ресторанти и други развлекателни обекти. За подобен тип луксозен имот едно семейство ще трябва да плати доста по-висока сума в държава от Западна Европа.

5. Образователната система е изключително добра

Образованието е жизненоважно в Сингапур и образователна система е смятана за едва от най-добрите в света. Образованието е приоритет за правителството и се инвестират много пари, за да се даде възможност на децата да имат възможно най-силния старт в живота.

В Сингапур колежът е безплатен, което означава, че много от бариерите, които са налице в други страни, тук просто не съществуват. Всяко дете, независимо от финансовия статус, има еднакъв достъп до образователни ресурси. Този равен старт за всички деца прави възможно качественото обучение без нужда от студентски дългове и банкови кредити.

6. Чист въздух и вода

Децата в Сингапур и техните родители се радват на чист въздух през цялата година, с изключение на определен период от време, когато в региона има мъгла. Питейна вода е много добра и децата спокойно могат да пият директно от чешмата. Всичко това се отразява положително на детското здраве, което, в съчетание с доброто здравеопазване, прави рискът за здравето на децата много по-нисък.

7. Много паркове и зелени площи

Сингапур е град-държава, известна с многото паркове и зелени площи. Освен кварталните паркове като страхотния парк Pasir Ris, децата могат да се насладят на атракции от световна класа като Gardens by the Bay, част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Ботаническите градини, Marina Barrage и места за разходката на Treetop. За любителите на колоезденето има възможност за маршрути през мрежата на парковия конектор.

8. Удобен и достъпен обществен транспорт

Можете лесно да се придвижвате в Сингапур, като използвате обществения транспорт. Дори с едно малко дете не нужно да притежавате кола, защото градският транспорт е изключително чист, безопасен и удобен. Метеостанциите и автобусните спирки обикновено са на пешеходно разстояние и това прави прехвърлянето от едно транспортно средство в друго изключително лесна задача. Достъпът до таксиметрови услуги също е улеснен с приложения като Grab Taxi и колите Hailo и Uber.

9. Разнообразие от дейности за деца

Наистина има много дейности, в които семейството с малки деца може да разнообрази деня си в Сингапур. Много от тях са евтини или дори безплатни. Добре организираните библиотеки и музеи от световна класа, които са безплатни за жителите, насърчават ученето, грамотността и образованието. Обикновено в библиотеките или музеите се организират дейности за деца. Също така има театрални и музикални групи, които се грижат специално за малчуганите.

Добре проектираните детски площадки в търговските центрове и обществените басейни с функции за игра във вода, също са чудесен начин децата да се забавляват, докато извършват някаква физическа активност.

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg