6 идеи за игри и занимания за деца на 2 и 3-годишна възраст

С какви игри и играчки обичат да се забавляват децата между 2 и 3 години? Противно на очакванията, играчките съвсем не е нужно да струват много пари или да са особено сложни. Ако разполагате с подръчни материали и въображение, можете да сътворите куп занимания у дома, с които вашето дете не само да се забавлява, но и да развива мисленето и социалните си умения. Ето някои идеи за домашни игри, подходящи за деца на възраст между 24-30 месеца:

1. „Едно за теб, едно за мен“

Тази игра е подходяща за двегодишните мъници, като за целта можете да използвате всякакви предмети – моливи, големи копчета, стафиди, кубчета. Детето трябва да бъде снабдено с малка купчина еднакви на вид предмети, след което го помолете да ги раздели по равно – в две отделни чинии или кутийки – за него и за вас. Така то се научава да споделя и от друга страна играта стимулира логическото му мислене. В последствие може да усложните играта, като включите и други участници, а детето разделя предметите между трима или четирима.

2. „Уцели коша“

Това е нещо като баскетбол на закрито. Нужен ви е празен кош и мека топка (най-добре от плат, за да си спестите риска от счупени предмети наоколо). Така може да си спретнете нещо като семейно състезание кой ще вкара повече „кошове“. Играта може и да изглежда проста, но е доста полезна, както за двигателната култура на детето, така и за концентрацията му.  Първоначално хвърляйте топката отблизо и постепенно увеличавайте разстоянието.

3. „Открий странния предмет“

Отново доста простичка, но полезна домашна игра, която можем да играем с малкото дете чрез подръчни материали. Нужни са ни предмети от един вид и нещо различно. Например – купа с три ябълки и един банан. Детето трябва да каже кое е излишното. Можете да импровизирате  с най-различни комбинации.

4. „Домашен пъзел“

Това е като класическото редене на пъзел, но чрез подръчни материали, което е особено интересно и забавно за малчуганите. За целта вземете стари цветни списания, изберете страница, която ви се струва подходяща и я изрежете с ножица на 7-8- големи парчета. След това помолете детето да сглоби „пъзела“.

5. „Какво работя?“

В случая става дума за игра, подходяща за тригодишните. В нея трябва без думи да обяснявате на детето си какво работите с помощта на имитацията. Например – преслушайте го с лекарска слушалка, имитирайте карането на камион или готвене. Когато детето схване принципа на играта, можете да си размените ролите и да го оставите то да обяснява професията без думи.

6. „Топло-студено“

Класическа игра от детството на днешните родители, която също е подходяща за тригодишните. Скрийте предмет някъде у дома, след което детето трябва да го намери с помощта на вашите команди „топло“ – „студено“ – колкото по-близо, толкова по-топло. Ако детето се отделечи много, става „ледено студено“, а когато е много близо до предмета, е „горещо“.

 

Вижте още:

Игри и забавления за деца с есенни листа

Да научим децата на математика чрез… игри

5 игри за лека нощ, които улесняват приспиването на децата

Игри, стимулиращи речта и мисленето при децата