5 игри за лека нощ, които улесняват приспиването на децата

prispivane2

За много деца подготовката за сън и времето за лягане са крайно неприятни моменти и те са готови на всичко, само и само да останат будни по-дълго време. Родителите от своя страна се чудят какво да направят и нерядко прибягват до викове, наказания и заплахи. Това не само, че не решава проблема, но и го задълбочава. Вместо да повишавате тон или да оставите нещата с вашето отказващо да спи дете извън контрол, по-добре внесете известна доза изобретателност. Ето някои идеи за игри, които могат да улеснят приспиването на хлапетата и да направят времето за сън забавно и интересно:

  1. Състезание „Кой ще легне пръв”

Ако искате детето да направи нещо, за което трудно се съгласява, внесете състезателен елемент. Подготовката за лягане не прави изключение. Например – кажете „Готовии, старт, кой ще си измие зъбите пръв?”. Продължете с втора част от състезанието: „Кой ще си облече пижамата пръв”, след това „Кой ще легне пръв” и „Кой ще се наспи пръв”. Децата обожават да участват в подобни предизвикателства, особено ако ги превърнете в забавление.

  1. „Намери ме”

Тази игра е особено подходяща за по-малките, при които все още важи правилото на криеницата „Ако аз не те виждам, значи и ти не ме виждаш”. В случай, че вашият малък немирник отказва да отиде в леглото, бъдете изобретателни – предложете му да поиграете, и след като си облече пижамата, да се скрие под одеялото в креватчето.

  1. „Светлините угасват”

Много деца се страхуват да спят на тъмно, а това често е претекст да отказват да отидат в леглото. Използвайте изгасването на светлините като игра-ритуал преди лягане. Ако детето се бои от тъмното, изберете подходяща нощна лампа, която да го успокоява. Вместо вие да угасвате осветлението в стаята и да палите нощната лампа, гушнете детето и го направете заедно.

  1. „Умореният мечок”

За тази игра можете да използвате любимата плюшена играчка на детето – без значение каква е тя. Разиграйте мини-куклен театър, в който да покажете на вашето мъниче, че играчката е уморена и се нуждае от сън. Важно е да провокирате у него желанието да се погрижи и само да я сложи да спи. Ще се изненадате колко са склонни да съдействат децата, когато самите те са в ролята на „родителя” и им се дава някаква отговорност.

  1. „Чаено парти по пижами”

Можете да си създадете вечерна традиция за пиене на чай преди лягане. Има много билкови чайове, които подобряват съня – например метна, лайка, маточина. Ако добавите и мед, приятната традиция се превръща в още по-полезна. Тук отново можете да включите и играчките, които също да „пият” чай с вас, като всички трябва да са наясно с правилата – след чая е време за сън.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

Децата и неспокойния сън – как да се справим?

Когато мама не си доспива

Да приспим детето – 6 грешки, които родителите допускат