7 неща, които не трябва да забраняваме на децата си

Правилата и забраните трябва да присъстват в живота на нашите деца, но в умерени количества. Не може и не бива да им забраняваме всичко. Има неща, които от нашата гледна точка на родители изглеждат опасни, неудобни или просто неподходящи за настоящия момент, но всъщност те са полезни за развитието и израстването на всяко хлапе.

Ето 8 от нещата, които НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯВАМЕ на детето си:

1. Да се храни само

Да, най-лесно е ние, родителите, да нахраним малкото дете. Но като му забраняваме самичко да поднася лъжицата към устата си, ние му пречим „да порасне“, да се почувства вече голямо и уверено в своите възможности и способности. Това са първите стъпки на мъничето към самостоятелността. За да не убием желанието и силния стремеж към тази самостоятелност обаче, не трябва да забраняваме на детето да я проявява.


2. Да ни помага

Често се чуваме да казваме „Дай на мен, ти си малък, ще го счупиш!“ или „Остави, ще го разлееш!“. Но само след няколко години оплакванията ни тотално се променят: „Той не иска да прави нищо!“ или „Въобще не ми помага!“. Ясно е, че когато детето е малко, родителите се страхуват, че то може да направи някоя беля или няма да се справи със задачата така, както ние бихме могли. Но за развитието му е много важно да усеща своята значимост, да разбира, че от неговата помощ има полза и е в състояние да се справи. Обръщали ли сте внимание с какъв ентусиазъм и силно желание хлапето се спуска да бърше масата или да държи прахосмукачката? То се нуждае от похвалата и одобрението на родителите си. Така че – нека го подканяме да ни помага и да му разрешаваме да го прави, когато то самото проявява интерес. И, разбира се, после и му благодарим за това.

3. Да рисува

Често майките не дават на децата си моливи и боички, защото се страхуват, че ще се изцапат, че ще рисуват по стените вкъщи или че ще опитат боите на вкус. Но всичко това може да се избегне, ако си направим боички в домашни условия, ако отделим специално място в дома ни и специални дрешки за рисуване, които да се почистват лесно. Всъщност рисуването е много важно за децата, защото чрез него те изобразяват чувствата и преживяванията, които им е все още трудно да изкажат с думи. (Какви са основните ползи от рисуването за развитието на малкото дете можете да видите ТУК.)

4. Да тича, да скача и да вдига шум

С всички тези действия детето изразява емоциите си, разтоварва се и изразходва енергията, която се е натрупала в него. Разбира се, не навсякъде такова поведение е уместно – например на обществени места или на улицата. Но вкъщи може да разрешим на хлапето да се държи, както пожелае. Дори може да пробваме да си поиграем по детски с него – и ние да поскачаме и да потичаме, със сигурност ще си прекараме страхотно.

5. Да се катери по детските площадки

Това особено важи за майките, които не разрешават на децата си да се катерят, да се пързалят или да скачат на детската площадка, защото се страхуват, че ще паднат или ще се ударят. Тези майки смятат, че е много по-лесно да забранят, отколкото да научат децата да се изкачват и да слизат от стълбичка или да се пързалят безопасно по пързалката. Всъщност това е погрешен подход. В крайна сметка, забраните няма да проработят, защото хлапето рано или късно ще се покатери по стълбичката или на пързалката и е много по-вероятно да падне, ако някой крещи след него „Ще паднеш!“.

6. Да си играе с вода

Водата е много атрактивна за малките деца. Тя е източник на голяма радост и нови открития и преживявания. Ето защо е по-добре да се присъедините към хлапето, да организирате специално пространство за водни игри и да им се насладите заедно.

7. Да изразява мнението си

Ние, родителите и за момент не трябва да забравяме, че детето ни е самостоятелен човек със своите предпочитания, интереси и вкусове. То също може да има свое мнение за нещата. Изрази от типа „Защото аз така казвам“ не са полезни. Това не означава да позволяваме на детето да прави това, което поиска, а просто да го третираме като отделна личност с право на мнение, да го изслушваме и да аргументираме решението си, когато не позволяваме или забраняваме дадено нещо.

 

Автор: Олга Крамаревич, майка, детски психолог и автор на статии за родители

Вижте още:

Кога не бива да казваме „НЕ“ на детето си?

11-те най-чудати забрани в училищата по света

Децата имат нужда от правила, за да се чувстват сигурни

21 простички семейни правила, които да спазвате у дома