6 ползи от рисуването за развитието на малкото дете

Малките деца са естествено предразположени към творчеството и особено към рисуването. Те творят с лекота и започват да рисуват и оцветяват още преди да са научили буквите. Когато го правят, хлапетата могат свободно да изразят себе си, своето усещане за света, за отношенията между хората. И в крайна сметка детската рисунка говори много. (Как да тълкувате рисунките на своето дете можете да видите ТУК.)

Рисуването, както и заниманията с изкуства като цяло, е в основата на хармоничното развитие на детската психика. Ако математиката и точните науки стимулират в по-голяма степен лявото полукълбо на мозъка, което е свързано с логическото мислене и рационалността, изкуствата стимулират дясното полукълбо, което отговаря за нашата креативност и интуиция. А в идеалния вариант, двете полукълба на човешкият мозък би трябвало да работят балансирано.  


И така, какви са конкретните и най-важни ползи от заниманията с изобразителни изкуства за детето?

1. Развиване на двигателната координация и фината моторика

За да рисуват, изрязват форми по очертания, оцветяват и пишат, децата трябва да извършват координирани действия и да се стараят те да бъдат прецизни. Артистичните занимания развиват тази координация на движенията, подобряват способността да се изпълняват фини и точни действия с пръстите (фината моторика) и улесняват процеса на писане в следващия етап от развитието на детето. Освен това тези умения имат много пряко приложение в ежедневието на мъничето. С овладяването им то ще борави спокойно и уверено с предметите от домакинството – ще може да се храни и облича самостоятелно, ще бъде и по-умело в игрите.

2. Подобряване на координацията на двете ръце

Дейности като моделиране, оцветяване, рисуване и изрязване на фигурки изискват децата да използват и двете си ръце. Това умение е важно, защото то ще им бъде от полза когато на по-късен етап от развитието си те ще трябва да се научат да извършват по-сложни действия и задачи с ръцете си като например да си завържат обувките, да откопчават и  закопчават копчета, да пишат ръкописно или на компютър.

3. Развиване на наблюдателността и концентрацията

Да създаваш означава да се научиш да наблюдаваш и да развиеш способността да бъдеш търпелив и внимателен. Едно произведение на изкуството изисква много концентрация и технологично време, което човек трябва да му посвети. Същото важи и за една „малка“ творба, създадена от дете. Колкото повече внимание посвещават на творческите си занимания децата, толкова по-лесно ще постигнат резултатите, които ще ги задоволят. По този начин хлапетата още от малки ще знаят, че за да получат най-доброто, са нужни внимание, търпение и труд.

4. Стимулиране на въображението и креативността

Рисуването развива нестандартното мислене и дава възможност на децата да развинтят фантазията си и да я пресъздадат на белия лист. Когато са окуражавани да създават нещо ново, хлапетата развиват истинско и силно чувство за сътворяване, което ще бъде много важно в живота им. То ще им даде възможност да бъдат смели и креативни при решаването на проблеми, да откриват нови пътища и да подобряват съществуващите начини на мислене и действие.

5. Постигане на емоционалната устойчивост

Рисуването и другите изобразителни изкуства много често се препоръчват като арт терапия за по-нервни деца или такива, които са претърпели сериозен стрес. Творчеството в терапевтичните занимания може да откъсне детето от негативните емоции, от мрачното настроение и от лошите мисли. Чрез рисуването хлапето може да се успокои и да си възвърне емоционалното равновесие. Рисунките могат да разкрият много за чувствата, които детето все още поради някаква причина не може да изрази. Именно тази функция на детската рисунка много често се използва от психолозите за разкриване и оценяване на емоционалното състояние на малкия художник.

6. Задълбочаване на връзките в семейството

Да създадеш нещо заедно с някой друг или просто да нарисуваш нещо и да го оцветят четири, а не две ръце, помага да се създадат по-силни връзки между братя и сестри или родители и деца в едно семейство. Дори бабите и дядовците могат да помогнат на внуците в техните артистични занимания и изяви. По-този начин времето, което прекарват децата с останалите членове на семейството, ще бъде още по-приятно и те с лекота ще научат нови неща за своите близки и за света около тях.

 

Поради тези и много други ползи от изобразителното изкуство родителите трябва да насърчават всяка артистична изява на детето и в никакъв случай да не му отнемат възможността да открие и да изразява своя талант. Хлапетата, които обичат да рисуват, още от най-ранна възраст трябва да имат на разположение необходимото време, за да се посветят спокойно на тези занимания. Родителите трябва да им предоставят нужните материали и да направят така, че те да са достъпни за самостоятелно ползване от мъниците, когато те пожелаят или имат нужда да рисуват.

По-късно, когато децата тръгнат на училище, за съжаление предмети като изобразителното изкуство или музиката често се неглижират в задължителните образователни програми. Но това не бива да е пречка за развиването на артистичните изяви на детето, особено ако то има голямо желание да рисува и това е един от основните му начини да се изразява себе си. Днес съществуват много и различни форми на извънучилищни занимания – курсове по живопис, по моделиране, творчески ателиета. Намерете най-подходящото заедно с вашето дете и не се колебайте да го запишете там, където то ще се чувства „в свои води“ и ще се развива най-добре.

 

Автор: Даниела Сеферинкина

Даниела Сеферинкина е художник и преподавател по рисуване и приложни изкуства. Повече от 7 години тя работи с деца в предучилищна и начална училищна възраст и ги учи да изразяват себе си чрез изкуството. Извън училище Даниела е художник на свободна практика и автор на картички, илюстрации по текстове на книги, покани и други артикули. Повече за нея и работата й можете да видите на Cartolina: https://www.facebook.com/cartolina.cartolina/

 

Вижте още:

5 начина да разтълкуваме рисунките на своето дете

6 ползи от това да вземете домашен любимец на своето дете

Седемте скрити ползи от тридетието – гледната точка на един татко

Как да разберем дали детето ни има актьорски талант?