Децата и страхът от зъболекар – кога се прибягва до пълна упойка?

Много родители настояват за пълна упойка при деца, които имат страх от стоматолог или отказват да седнат на зъболекарския стол. Кога обаче е редно да се прибегне към пълна анестезия и кога такава не е препоръчителна?

Денталното лечение с пълна упойка при деца се прилага само при строги индикации и по лекарска преценка. То е крайна мярка, след като преди това се пробват всички други методи за повлияване. Ако те не работят, се пристъпва към лечение под обща анестезия. Това обясни във варненския ефир на Дарик доц. д-р Радосвета Андреева – ръководител на Катедрата по детска дентална медицина към Медицинския университет във Варна.

„Не при всяко дете има нужда да се прилага обща анестезия. Има спокойни деца без страх от зъболекар и те няма смисъл да се лекуват така. Дентофобията се среща все по-често, но трябва тя да е доказана от психиатър. Дори родителите да настояват, първо трябва да се пробва по рутинния начин, с техники за моделиране на поведението, при които има висок процент на успеваемост. Ако при три –четири посещения не се е получило, се прибягва до лечение при обща анестезия”, обясни доц. Андреева.


Когато е под пълна упойка, на детето могат да се правят повече манипулации, но се изисква високо качество, стерилност, добра видимост, рентгенов контрол. Така детето може да се лекува едносеансово само с едно посещение. Специалистът увери, че пълната упойка не е опасна, прави се със задължителен предварителен преглед, като се предвиждат и преценяват всички възможни рискове.

Кариесите в детска възраст

Кариесите при най-малките възникват по много причини, сред които такива, свързани с бременността на майката – прием на лекарства, преживяване на инфекции, както и неправилно родителско поведение – дълго кърмене, намазан с мед биберон и др., обясни Андреева.

Според нея, кариесът не е статично състояние, той е процес, който може да се регулира и да не се стига до развитието му. За целта трябва да се поддържа добра орална хигиена, да се позват пасти с флуор, а приемът на сладшики да става с основните хранения.

Силантите

Силанизирането също е полезен метод за запазване на детските зъби, добавя д-р Андреева. Прилага се при деца на възраст между 5 и 9 години. Шестите постоянни зъби, които първи пробиват, са застрашени от ранно разрушаване. Силантите ги покриват и запечатват и така ги предпазват от разрушаване, посочи денталният специалист. Процедурата е безболезнена и напълно безплатна.

 

Вижте още:

6 важни мерки, с които да избегнем кариеса при децата

Силантите – какво представляват и как предпазват детските зъби от кариес?

Стоматологът Катерина Митева със 7 ценни съвета за здравето на млечните зъбки

Възраст, в която млечните зъби се подменят с постоянни (ГРАФИКА)