Първи стъпки в миенето на зъбки – как да научим детето на дентална хигиена

dete-pasta-chetka-zabi

Да научим детето да мие своите зъби редовно е може би една от най-важните стъпка в това то да има красива усмивка и срещите със стоматолога да са само с цел профилактика. Как обаче да стане това? Кога да започнем да изграждаме хигиенни навици, свързани със здравето на млечните зъби? Има ли начин да използваме игри и да превърнем денталната хигиена в истинско забавление?
Кога да започне грижата за млечните зъбки?

Началото на миенето на зъбите се поставя още с появата на първото зъбче в устата на бебето. Грижата за тези новопоявили се зъбки започва с използването на силиконов напръстник, който може да се ползва многократно и подлежи на стерилизация, без паста, съветва Цветелина Дучева – стоматолог и завеждащ детския прием към Дентална клиника Петър Дучев.. Идеята е да се осигури механично почистване и да се облекчат признаците на зъбен пробив, особено, ако те са болезнени. Напръстникът се ползва до появата на 6 до 7 зъба или приблизително до 10 месеца, когато вече малкият човек е в състояние да седи стабилно. Тогава може да започне почистване с четка и паста.

Каква да бъде пастата и четката?

Детските четки за зъби трябва да са с мек косъм и преди употреба е нужно да се облеят с топла вода, за да станат косъмчетата още по-меки. Размерът на главата на зъбната четка при деца до 3 години трябва да е до 1 см., тъй като пространството в детската уста е ограничено и по-големите и твърди четки ще наранят венците.

Ярките цветове привличат децата и правят миенето забавно и интересно, това е и причината много производители да залагат на дизайн, подобен на играчка. В началото е нужно четката  да се подменя по-често, защото при пробиването на зъбите малките деца имат навика да я дъвчат. След като поникнат всички млечни зъби и дискомфортът от пробива е изчезнал, подмяната трябва да е на 5-6 седмици.

Пастата за зъби също трябва да се съобрази с възрастта, като до 3-годишна възраст не бива да съдържа флуор. Детската паста не трябва да е със силен и натрапващ вкус и аромат, обясни д-р Дучева. За предпочитане е, ако в пастата има подсладители – те да са натурални, като сладник, копър или брезова захар (ксилитол). Ментолът също не е подходящ в ранна възраст, тъй като децата не харесват лютивия му вкус, а и не е препоръчително да се използва паста с вкус на мента, ако детето приема хомеопатични продукти.

Колко често да мием зъбките?

Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане. Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи концентрация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене.

Възприетата практика да се мият зъбите вечер, преди лягане, и сутрин, след ставане, изпълнява своето козметично предназначение, но няма здравословна профилактична стойност.

Все пак, дори и двукратното миене на зъбките сутрин и вечер понякога е истинско предизвикателство за родителите. Обикновено се започва с приучване към едно основно миене на зъбите вечер, а след 3 до 4 годишна възраст се преминава към създаване на навик и за сутрешно четкане. Това, че децата не искат да участват в процеса, дърпат се и не отварят добре уста не трябва да ни обезкуражава.

Използвайте игри и превърнете миенето на зъбки в забавление

Когато детето стане на около две години и е достатъчно голямо, за да разбира какво включва процедурата по миенето на зъбки, можете да му обясните защо е важно това действие и да се опитате да направите миенето забавно и интересно. Провокирането на интерес и превръщането на миенето на зъбките в игра е от ключово значение. Всяко нещо, което е приятно за детето, се случва с лекота и без то да се противи. Ако го карате насила, по-добре се откажете. Мийте вашите зъби, докато детето заучава движенията, така то ще започне да ви имитира. Обяснете на своя малчуган, че чрез тези движения се премахват малките лоши микроби, които правят дупчици в зъбчето и така то винаги ще има красива усмивка и бели зъбки.

Не забравяйте, че детската зъбна хигиена реално е във ваши ръце и вие трябва да следите качеството на четкането и резултата от него поне до десетата година от живота на детето.

Кога да е първото посещение при зъболекар?

Правилото тук гласи: не водете детето си на зъболекар едва когато то има проблем. Това е от огромно значение, тъй като за едно малко дете, което изпитва болка, е далеч по-стресиращо да седне за първи път на зъболекарския стол. Вместо това, правете профилактични прегледи след като то е навършило три години. Така детето ще познава стоматолога си и ще е далеч по-спокойно. Изборът на стоматолог е от ключово значение, тъй като, освен добър професионалист, той трябва да има подход при работата с деца. Приятната обстановка, подходяща за деца и начинът, по който ще бъде обяснено на детето какво предстои, също имат огромна роля.

След тригодишна възраст профилактичните прегледи трябва да се извършват от зъболекар най-малко два пъти годишно, за да се открият и излекуват навреме засегнатите зъбчета.

 

Вижте още:

Първите зъбки – кога поникват и какви са симптомите

7 полезни храни за детските зъби

6 важни мерки, с които да избегнем кариеса при децата

Болезнено никнене на зъбки – как да се справим?