8 важни неща, на които непременно трябва да научим децата си от малки

дете възпитание навици обноски

При децата навиците и моделите на поведение започват да се формират от много ранна възраст. Последните изследвания по темата показват, че това става преди навършването на 9 години и че веднъж изградени, привичките трудно се изкореняват или променят. Ето защо е много важно да започнем да възпитаваме добри навици у децата си още от самото начало на съзнателния им живот.

Кои са най-важите неща, на които трябва да научим нашите синове и дъщери докато са още малки и които всеки родител би искал да останат като добри навици и в бъдеще когато хлапетата ни пораснат? Освен добре познатите ни морални ценности, има и много други важни неща, свързани с навиците в ежедневието. Ето някои от тях:


  1. Да спазват лична хигиена

Миене на ръцете, миене на зъбите, закриване на устата при кихане – всичко това са елементарни и здравословни навици, които да започнем да изграждаме у децата си възможно най-рано. Поддържането на лична хигиена е изключително съществена част от възпитанието на мъниците, която ще даде добри плодове в дългосрочен план. Този навик ще бъде особено важен, когато детето порасне и стане тийнейджър. Ако в тази възраст то вече е свикнало да се грижи за себе си по отношение на личната хигиена, това ще му помогне да изглежда много по-добре и по-приятно в собствените си очи и в очите на другите.

  1. Да се движат и да спортуват

За съжаление, един тъжен факт от нашето съвремие е, че децата ни водят все по-заседнал начин на живот и това е особено видимо на фона на предишните поколения. Обяснението е просто – смартфоните, таблетите и другите дигитални устройства, телевизията, видео игрите заемат централно място в живота им. Затова днес е много по-важно от всякога да насърчаваме децата си да се движат, да спортуват, да бъдат активни. Независимо дали става въпрос просто за кратка разходка на открито всеки ден или за редовни тренировки по спорт, който се харесва на хлапето, ежедневното раздвижване е навик, който трябва да започнем да изграждаме от много рано.

  1. Да се хранят здравословно

Със сигурност всеки родител би искал да осигурява на детето си пълноценна, здравословна и вкусна храна във всеки един ден от живота му. Неминуемо обаче идва момент, в който вече няма да имаме контрол върху избора на нашите деца. Затова от ключово значение е възможно най-рано да ги запознаем със здравословните храни, да им обясним защо са по-полезни, да ги научим как да ги различават от нездравословните. Така ще им помогнем да изградят навик да избират храната, която ще ги прави по-здрави, като първоначално ще го правят, защото „така са свикнали“, а когато станат достатъчно големи – това ще бъде и техен съзнателен избор.

  1. Да внимават за своята безопасност

Тя е от огромно значение и цялото време и всички усилия, които ще инвестираме, за да превърнем в навик за детето способността му да се пази от опасности, ще бъдат напълно оправдани. Като започнем от това да покажем на нашия малчуган как да се оглежда в двете посоки, когато пресича, до това да го научим да не говори и да не тръгва с непознати хора – всичките ни действия и обяснения в тази посока трябва да бъдат повтаряни колкото е необходимо. В крайна сметка от това как хлапето ни е свикнало да постъпва в екстремна ситуация понякога зависи живота му. Затова е добре да го научим отрано, че трябва да се пази и да не се впуска в прекалено големи рискове, които го излагат на опасност.

  1. Да са подредени и да участват в домашните задължения

Много малките деца – на 1, 2 и дори 3 години, разхвърлят играчките си, разпиляват разни неща по пода, понякога разсипват храна или правят други бели, след които се налага мама да почиства или разтребва вместо тях и това е напълно нормално за тази възраст. Но колкото повече порастват, толкова по-сериозно трябва да се замисляме като родители какви задачи, свързани с домакинството, можем да им поставяме, за да им изградим навика да бъдат по-подредени и прибрани. Можем да започнем със събирането на играчките например, а по-късно постепенно да преминем към редовното разтребване и почистване на детската стая. В началото ще бъде трудно и мъничето няма да може да се справя перфектно с тази задача, но важното е постепенно да придобие съзнанието, че има отговорността да подреди и почисти след себе си.

  1. Да са отговорни към парите и да ги харчат разумно

За нашите деца да се научат да ценят парите и да ги разпределят правилно е много важен житейски урок, който няма да научат в училище. От нас, родителите, зависи да им покажем как и да им създадем навик разумно да харчат или спестяват. Препоръчително е отрано да започнем да учим нашите хлапета каква е стойността на парите, да им обясняваме и показваме как се печелят. В по-късна възраст постепенно трябва да възпитаваме у тях умението да разпределят собствените си средства за различни неща, а още по-късно и да управляват собствен бюджет.

Една идея откъде да започнем изграждането на финансова самостоятелност е заедно с детето да определим три касички, в които то да разпределя парите си от джобни или от подаръци – една за ежедневно харчене, една за спестяване и една за даряване. Впоследствие можем да продължим и с други важни уроци – например как да се събират пари за определена цел, как да се харчат разумно джобните в училище или как да се отделят пари за благотворителност.

  1. Да умеят да изразяват благодарност и признателност

Децата са „егоисти“ по природа и вярват, че светът се върти около тях. Това всъщност е самата истина, докато са още много мънички. Когато пораснат обаче, трябва задължително да им покажем какво означава да се чувстваш благодарен и по какъв начин да го изразиш. Този важен урок най-вероятно ще трябва да мине през разбирането от тяхна страна, че нищо в живота им не е даденост и че не могат да получават подаръци просто защото ги искат. Получаването не е право, а привилегия. Ако още в ранна възраст хлапетата ни придобият навика да казват „моля“ и „благодаря“, в дългосрочен план това ще ги направи възрастни, които знаят как да изразяват благодарност и да бъдат признателни и за най-малките неща.

  1. Да не спират да се учат!

Не на последно място – още един много важен навик, чието изграждане трябва да насърчаваме у нашите деца, е научаването на нови неща. Ако се замислим, на колкото и години да сме, ние никога не спираме да учим – от живота, от книгите, от разговорите ни с близки, познати и непознати. А децата дори повече от нас възрастните са буквално „бомбардирани“ от нова и нова информация, която трябва непрекъснато да обработват. Ето защо, ако отрано започнем да им показваме как да оценяват възможностите за научаване на нови неща в нови ситуации, това умение ще им бъде от голяма полза, докато стават все по-големи и независими.

Автор: Шайен Бел
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

 

Вижте още:

20 важни неща, на които да научим детето си

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

Научете детето да… ходи пеша!

14 неща, които родителите трябва да знаят за възпитанието на децата