20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

деца, родители, хранене, списание родител, roditel.bg, отглеждане, възпитание

Усмихнатото, учтиво и възпитано дете е винаги добре прието от заобикалящия го свят и то се чувства уверено и спокойно. Често обаче гостуването при приятели и роднини или празничната вечеря в ресторант може да се превърнат в малък кошмар, ако детето не познава тънкостите при етикета на хранене.


Предлагаме ви 20 правила, които е добре вашето дете да спазва при хранене, за да има ведро настроение на масата, без неприятни изненади.

1. Детето би се чувствало най-удобно, ако сяда на масата на 8-12 см от нея, гърбът му е изправен, а краката са на пода. В случай че предпочита да се накланя назад с двата крака на стола си, рискува да падне от него и да предизвика присмех.

2. Добре е да поднася храната към устата си, а не да навежда лицето си към супата от броколи например. За предпочитане е да изчака да изстине, а не да маха с ръка над чинията или да издуха супата на покривката.

3. Не е правилно детето да „пази” яденето си, като слага левия си лакът на масата и обгръща чинията с ръка.

4. Ако детето държи чаша, прибори или някаква храна, лактите не се слагат на масата. Ако в ръцете си не държи нищо, може да опре лактите и китките си на масата.

5. Салфетката се разгъва и поставя в скута, а храненето започва едва когато ястието е поднесено на всички, или когато домакинята вземе в ръце своите прибори и подкани с поглед останалите на масата.

6. Не трябва да се яде нито прекалено бавно, нито прекалено бързо, а да се поддържа темпа на сътрапезниците.

7. Задължително е детето да дъвче със затворена уста и да не отхапва голяма хапка и да пълни бузите си.

8. Правилно е детето да взима от подноса най-близката до него порция и да не рови в него като златотърсач (или като Дора изследователката), търсейки най-голямото парче месо.

9. Ножът не се слага в устата и не се сочи с него към някого. По-безопасно е.

10. Не е добре да се вземе на масата мобилен телефон , таблет или книга докато се храни. От една страна е неуважително към седящите на масата, а от друга рискува да отпечата завинаги част от десерта върху най-интересната част от любимата си книга.

11. След като се нахрани не бива да избутва чинията си, а когато става от масата, прибира стола си към нея и благодари на домакинята. Това поведение би направило изключително добро впечатление.

12. Масата е правилно подредена, когато вилицата и салфетката са винаги отляво на чинията, а ножа с острие обърнато към чинията, и лъжицата се слагат отдясно. Приборите се поставят на 1 см от чинията, не се опират един в друг, нито се завират под ръба й. Чашата за вода се поставя над ножа.

13. Би било чудесно, ако изясните на детето предназначението на всички прибори на масата. Обяснете му, че трябва да започне да се храни с приборите, които са най-далече от чинията му и да завърши с приборите, които са най-близо до нея.

14. Ножът се хваща с дясната ръка, а вилицата с лявата. И двата прибора се държат полегато почти успоредно или под много малък ъгъл спрямо чинията.

15. Чашата за вода се хваща и държи с едната ръка, близо до основата. Не се хваща за ръба с показалец, потопен в сока или водата.

16. Добре е да имате предвид, че детето не е длъжно да яде всичко. Редно е обаче да каже: ‘’Не, благодаря!’’, а не да прави ужасяващи гримаси. Ако открие, че е хапнало ястие, което не е по вкуса му, може просто да го остави в чинията си, без обаче да рови в нея с досада.

17. Изключително неприятно е, ако някой издуха носа си в салфетка на масата. Ако все пак нослето на детето ви потече, просто нека се извини и стане, за да го направи.

18. Ако детето не може да преглътне храната или има костилка в нея, ще бъде най-добре да я извади дискретно с помощта на вилицата си и да я сложи в края на чинията си в посока 10 без 10.

19. След хранене приборите се поставят успоредни един до друг в чинията в посока 5.25.

20. Не е естетически приятно детето да чисти зъбите си на публично място, затова е по-добре да не го прави.

Мили родители, правилата за хранене на масата не са създадени, за да „измъчват” децата, а напротив, за да ги улеснят. Веднъж усвоени, те се прилагат с лекота. Така храненето се превръща в наслада, а общуването на масата, докато похапват вкусно, във вълнуващо преживяване с любими хора.

Автор: Невена Басарова-Дичева,

основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски

 

Вижте още:

9 вълшебни израза, които улесняват възпитанието на децата

Възпитанието на детето от 0 до 2 годишна възраст

7 признака, че отглеждате разглезено дете