Къде да хвърлим пъпчето на бебето?

пъпна връв, бебе, пъпче„Хвърляй пъпа за късмет, да върви детето все напред” . Тока поне гласи народното поверие у нас.

За мнозина вярването, че пъпчето на бебето има значение и това къде ще го хвърлим е определящо за детето, вероятно спадат към категорията „бабини деветини”. Но истината е, че повечето майки доста сериозно обмислят какво да направят с остатъка от пъпната връв на своето новородено и нерядко стигат до доста креативни идеи. И може би наистина в 21 век звучи леко налудничаво да смятаме, че бъдещето на детето зависи от подобни неща, но пък всичко, което не вреди и е направено с вяра и добри намерения, не е страшно.


Ако и вие сте от тези, които считат, че е важно къде ще оставим пъпа на бебето, ето какво сочат народните вярвания и какви са най-честите практики:

Да се запази

Някои майки решават да не хвърлят пъпа на бебето и да си го запазят. Повечето, които се спират на това решение, влагат тайна надежда, че детето ще остане по-дълго до тях и няма да ги дели далечно разстояние.

Поставяне в книга

Желанието на родителите детето да е начетено и образовано често ги тласка към решението да поставят остатъка от пъпната връв между страниците на дебела книга. Поверието гласи, че така шансовете детето да развие любов към науката и четенето се увеличават, но за сметка на това детето може да израсне като несамостоятелно и „затиснато” от своите родители.

В чашка под червено яйце

Едно старо, но все още прилагано схващане, гласи, че пъпчето трябва да се сложи в чашка и всяка година на Великден върху него в чашата да се поставя червено яйце. На следващия Великден яйцето се сменя с ново. Така детето ще бъде здраво и ще е опазено от лоши очи, гласи традицията.

Под дърво, което да посадим в двора

Нашите баби са считали, че ако заровим пъпната връв и върху нея посадим дърво, детето ще порасне силно, здраво и високо. Разбира се, подобни вярвания са били по-разпространени в миналото, когато повечето семейства са живеели в къщи и са разполагали с двор и градина.

Да се хвърли в море или река

Друго поверие гласи, че пъпчето трябва да се хвърли в течаща вода. Така детето ще расте волно и свободно, ще стане силно и здраво. Има и противници на това твърдение, които отричат хвърлянето на пъпната връв във вода, тъй като смятат, че така детето се орисва на опасност от удавяне.

На тайно и тъмно място

Ако пъпната връв се скрие и на тайно и тъмно място, това ще опази детето от зли очи и от уроки, смятат в някои краища на България. Счита се, че пъпната връв не бива да достига до лоши очи и че нейното опазване е свързано с благополучието на детето.

В университет или училище

Много майки приемат за лична мисия да хвърлят пъпа на своя син или дъщеря в двора или сградата на престижен университет или училище. Някои дори правят всичко възможно учебното заведение да е в чужбина – и всичко това с цел детето да има успех в науката и да постигне висок образователен ценз.

На любимо място

Друг възможен избор е хвърлянето на пъпната връв на любимо за родителите място, което да е свързано с положителни емоции. Например – място, свързано с приятни преживявания и спомени от тяхното детство, любим парк или планина, морски курорт и т.н.

На места, свързани с професионално поприще

Ако мечтата на мама е нейният малък наследник да стане адвокат, лекар или спортист, тя вероятно ще реши да хвърли пъпа му на места, свързани с желаните професии. В наши дни това като че ли са най-често срещаните решения за това къде да се постави пъпа на бебето, които изместват представите от миналото, свързани с нивата, лозето, плевнята и т.н.

Да се даде на детето, когато порасне

Някои родители решават, че просто ще дадат пъпчето на детето един ден, когато то порасне. Така от една страна му дават възможност да избира дали изобщо тези поверия са от значение, а от друга – оставят решението какво да направи с пъпната връв лично на него.

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Как да се грижим за пъпчето на новороденото

Странно, но факт – 20 любопитни факти за бебетата

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

Цветът на очите на детето в зависимост от очите на родителите