Защо бебчетата се усмихват?

бебешка усмивка

Кога бебчето ще ви дари с първата си усмивка? Какво означава тя? Как се променя бебешката усмивка с порастването на вашето мъниче?
Бебетата обикновено започват да раздават „социални” усмивки някъде около осмия месец, но тяхната усмивка преди този период може да ни каже много неща. В действителност бебетата се усмихват още от раждането си.

Бебешката усмивка (0-1 месец)

Усмивката от раждането до първия месец не е израз на емоционално състояние. Усмивките са спонтанни и често се появяват, докато новороденото е сънено или на различни етапи от съня. Тези така наречени „не социални” усмивки ще намаляват с порастването на вашето бебче. Любопитен факт е, че недоносените бебета през този период се усмихват повече от доносените.

Бебешката усмивка (1-2 месеца)

Между първия и втория месец, бебетата постепенно ще започнат да „отговарят”и комуникират с околната среда. Първата осъзната усмивка на вашето бебче е между шестата и десетата седмица. На тази възраст мозъкът на бебето се развива, зрението се подобрява, и то започва да разпознава лицето ви. Вашето бебе вероятно ще реагира първо на звуци, като музика,  майчиния или бащиния глас, шума от сешоара или прахосмукачката. След това идва реакцията на ниво слух и зрение. Ето защо, говорете на бебето и застанете пред погледа му (но не твърде близко). Така шансът да предизвикате у него реакция на усмивка е доста голям.

Бебешката усмивка (2-6  месеца)

Ако вашето бебе е вече на три месеца, а все още не се усмихва, може би трябва да се консултирате с педиатър. Не „притискайте” малкия човек да се усмихва, но когато го прави, просто се забавлявайте. Между втория и третия месец,  вашето бебе все повече ще реагира на вашето присъствие. В този период правете физиономии, играйте с ръцете си и показвайте играчки. От четвъртия до шестия месец бебето се усмихва и започва да поглежда в страни. Бебетата вече започват да изразяват в различна степен емоциите и радостта си. Оставете вашето мъниче да погледне в страни и след това предизвикайте усмивката към вас.

Бебешката усмивка от 6-12 месеца

През този период ще започнете да виждате много и различни усмивки. Главното правило на широката усмивка с отворена уста е, че така детето демонстрира повече радост, отколкото при затворената. Вашето бебе ще започне да играе и да се смее с глас. Между осмия и деветия месец усмивките се използват за комуникация от вашето бебче, затова винаги отвръщайте на неговата усмихнато личице със същото 🙂

 

Автор: Д-р Даниел Месинджер –
Доцент по психология и педиатрия в Университета в Маями