Какво да правим, ако детето ни удари?

дете удра мама

Много се говори и пише за това колко вредно е за децата, ако родителят им посяга и ако се опитва да ги възпитава с шамари. Какво обаче да правим, ако ние сме обект на физическа агресия от страна на детето и в пристъп на гняв то удари мама или татко? Всъщност – това се случва доста често, особено при по-малките деца, чиято способност за контрол е все още незряла. Какво да правим? Да оставим детето да ни удря? Да го ударим и ние? Не.

Разберете проблема

Много родители си казват – „няма страшно, всички деца правят така, и това ще отмине”. Да, разбира се, че в подобно поведение у едно тригодишно дете не бива да съзираме потенциално агресивен възрастен. Но ударът с ръка по рамото на мама може да прерасне в удар с предмет, той да е насочен към друго дете на площадката или към братче или сестриче. Подобен тип прояви, колкото и нормални за възрастта да са, изискват определено внимание от страна на родителя и адекватна негова реакция.

Какво да правим, ако детето ни удари?

Има някои прости правила, които е добре да следваме в подобна ситуация:

1. Не удряйте детето като последствие от неговия удар – това е доста често срещана реакция от страна на родителя – когато детето посегне, да реагират с пошляпване. Посланието, което даваме по този начин, е че боят се решава с бой. Нали не искате това? Ако откликваме на агресията с агресия, това не стопира тези прояви – напротив, усилва ги.

2. дете удра майка2Не оставяйте детето да ви посяга като се правите, че нищо не се е случило – наскоро станах свидетел на ситуация, в която майка заяви на детето си – „Ако ще ме удряш, направи го по крака, за да се успокоиш. По лицето ме боли”. В никакъв случай не позволявайте на детето да си успокоява пристъпите на гняв, като ви превръща в боксова круша.

3. Хванете ръчичката му и я дръпнете настрани. При по-малките деца, с които още е трудно да комуникирате посредством думи, този жест е много важен. Детето няма да спре от раз с подобни агресивни прояви, но за него това е важно послание, че върши нещо нередно.

4. Оставете го за малко на пода или в креватчето му – ако детето ви удари повторно, след като сте издърпали ръчичката му, покажете му, че не желаете да общувате с него, докато се държи така.

5. Обяснете му ясно, че ви причинява болка. Децата разбират какво им казваме, дори и самите те да не говорят все още. Обяснете категорично, че „мама я боли”.

6. Не се притеснявайте от околните. Ако сцената се разиграе на публично място, не позволявайте чуждите погледи да ви смутят и да ви накарат да действате неадекватно, като например – да купите бонбони или играчка, за да усмирите детето.

7. Дайте му пример чрез игра. Повечето от нас дори не осъзнават колко съществена е ролята на играта, когато говорим за възпитание на деца. Чрез нея децата придобиват определени социални умения много по-лесно, отколкото ако използваме викове, наказания или просто четем конско. След като ситуацията е отминала и детето се е успокоило, поиграйте. Разиграйте подобна сцена, в която мечо удря зайо. Нека детето види колко лоши са тези прояви, дори му дайте възможност то да е в ролята на възпитателя, да обясни защо това не е редно и да утеши играчката, която „чувства болка”.

Автор: Ася Георгиева

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Възпитание чрез бой – един порочен кръг

„Виж какво прави синът ти“ – или как възпитаваме чрез викове

Какво се случва с децата, когато им крещим?

Човек остава в онази възраст, в която не му е достигала обич