Ако детето не проговаря

дете проговаряне говорни умения

Всеки родител с нетърпение очаква детето му да произнесе първите си думички. Ако обаче проговарянето на детето се забави, това често води до тревога, много въпроси и объркване. Добрата новина е, че повечето деца, които „закъсняват“ с проговарянето, след това бързо наваксват и не се налага да се предприема каквото и да било. Ето някои общоприети норми, свързани с проговарянето и развитието на речта, които да насочат родителите дали детето им се развива нормално или е необходимо да се срещнат със специалист.

Кое е нормално?


Въпреки, че речта се развива със сходни темпове при повечето деца деца, развитието може да варира значително от дете до дете. Като правило, децата трябва да бъдат в състояние да кажат една дума на около 1 годинка, две словосъчетания в периода от 18 месеца до 2 години, а на възраст 3 години да могат да казват изречения, състоящи се от три думи. Ако специалистът по ранно детско развитие се опитва да установи някакви нарушения, той би следвало да оцени в еднаква степен, както способността на детето да говори, така и неговата способност да разбира това, което чува.  Например, въпреки че едно 18-месечно дете може да каже от 50 до 100 думи, същото това дете може да разбере много повече. Употребата на жестове и звукоподражателни са признак, че детето ви разбира и комуникира, което означава, че е малко вероятно да са налице проблеми в говорното развитие.

Повече за езиково-говорното развитие при деца от 0 до 6 години можете да видите ТУК

Причините за закъснялото проговаряне

Фактори като наследственост и темперамент могат да се превърнат в причина за закъснялото проговаряне. Но малцина родители осъзнават, че има и други неща, които също влияят на езиково-говорното развитие при малчуганите. Груба грешка е да  се предвижда всяка нужда на малкия човек, още преди той да я е демонстрирал – например: „Искаш ли си бутилката с вода?“, „Да, виждам, жаден си“. Така детето свиква, че няма нужда да се изразява вербално, тъй като мама разбира нуждите му и без думи. Прекаляването с електронни играчки, телефони, таблети и телевизия също влияе негативно върху говорните умения на децата.

Проговарянето при момчетата

Децата от мъжки пол често развиват речевите си умения по-късно от момичетата, въпреки че обикновено има само около един до два месеца закъснение. На 16 месеца момчетата използват средно по 30 думи, докато момичетата са склонни да използват около 50 думи.

Преждевременното раждане и проговарянето

Има научни доказателства, че бебетата, родени преждевременно, често проговарят по-късно от останалите. Добрата новина е, че около  2 годишна възраст те обикновено се изравнят със своите връстници. Педиатрите смятат, че когато оценяваме развитието на речта при преждевременно родените деца, трябва да  започнем броенето от датата на термина на детето, а не от датата на раждане.

Други фактори, свързани със закъснялото проговаряне

  • Ниското тегло при раждането може да допринесе за езикови закъснения.
  • Закъснялото проговаряне може да се дължи на хронични инфекции на ухото. Ако в ухото на детето е налице възпалителен процес продължително време, особено през първата годинка, това може да доведе до влошаване на слуха му. Понякога това влошаване остава незабелязано от родителя. А ако детето не ви чува добре, то не може да обработи информацията, която му подавате и това нарушава възприемчивостта му към езика.
  • Понякога децата проговарят по-късно, тъй като насочват вниманието и енергията си към овладяване и усъвършенстване на други умения – например, ходене за сметка на говорене.
  • Слушането на вашия глас и родителската реч е най-добрият начин детето да се научи да говори, така че – четете на глас, пейте песни и задавайте отворени въпроси, за да подканите детето към разговор.
  • Използвайте игри с мехурени балончета – издухването на балончета с мехури от детето подпомагат оралните мускули

И накрая – бъдете спокойни. Ето пример с някои известни и успешни хора, които са започнали да говорят доста по-късно от обичайното, в някои случаи чак на 4 годишна възраст:

  • Гари Бекер, Нобелов лауреат за икономика
  • Алберт Айнщайн, физик
  • Джулия Робинсън, първата жена президент на Американския Математическо общество
  • Артур Рубинщайн, пиано виртуоз
  • Едуард Телър, професор по ядрена физика

Децата придобиват речеви умения със свое собствено темпо. Повечето деца, които усвояват речта късно, в крайна сметка се изравнят. Но ако имате притеснения за своя син или дъщеря, не се колебайте да ги обсъдите с вашия педиатър, който може да ви насочи към специалист, ако е необходимо.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Говорни умения и езиковото развитие на деца от 0 до 6 годишна възраст

Игри, стимулиращи проговарянето при децата

Кога проговаря детето и как да стимулираме говорните му умения

Езиково-говорно развитие при деца от 1 до 2 години