7 неща, които ще помогнат на бебето да спи по-дълго и по-спокойно

бебе сън спане приспиване
Ако имате бебе, което заспива трудно, буди се често, плаче нощем и е неспокойно, често ви се струва, че  всяко друго дете на света има по-здрав сън от вашето и няма нищо, което да помогне на мъничето ви да спи повече. В действителност обаче бебетата и малките деца, които лесно заспиват и спят дълбоко през цялата нощ, са малцинство.

Сънят е непредсказуем в ранните години и вместо да следва постоянна, положителна нагоре траектория, той често спада и се влошава. Тъжната реалност е, че „добрият сън“ (известен още като спане през нощта) често се появява едва на третата година от живота, понякога дори по-късно.

Какво можем да направим, за да подобрим съня на детето в ранна възраст? Ето някои идеи:

1. Изберете подходящо осветление за бебешката стая, подпомагащо съня

Едно бързо търсене на Google за „бебешка/детска лампа за по-добър сън“ ще ви даде възможност да откриете много варианти на осветление, подпомагащо съня. Много родители не осъзнават, че именно вида осветление оказва ключово влияние върху това как спи бебето. Светлината, която е в синия цветен спектър, инхибира хормона на съня, мелатонин и подвежда тялото да мисли, че е ден и следователно е време да бъде будно. Проблемът е не само в синята светлина. Повечето „бяла“ светлина всъщност е в синия спектър, особено енергоспестяващи крушки и халогенни прожектори. Същото важи и за светлината, която изглежда зелена, синя, лилава, а именно такива са цветовете, използвани в повечето детски нощни лампи.

Изследванията показват, че за да не смущава съня, светлината трябва да съдържа възможно най-ниски нива на синя светлина. Нашите предци биха осветявали нощите си с огън и свещи, които са в червения цветен спектър. Можем да възпроизведем този ефект, като използваме червена светлина през нощта. Ако детето не се чувства комфортно от нея (много малките деца свързват червеното с чудовища или опасност), тогава помислете за инвестиция в специална лапа, която се отличава с много ниско ниво нива на синя светлина. Този тип лампи излъчват жълтеникав, прасковен или оранжев цвят, които действат успокояващо.

2. Температура в стаята на бебето по време на сън не бива да е твърде ниска или твърде висока

За да спи спокойно, бебето и малкото дете има нужда и от подходяща температура. Температурата в стаята обикновено трябва да бъде между 20 и 22 градуса. Тя много често е по-висока, поради страха на майките, че детето ще настине. Някои деца се чувстват добре при по-ниска температура, когато са добре облечени и завити. Други се чувстват добре, ако стаята е по-топла, но те не са много облечени. Температурата, която е добра за вашето бебе, ще бъде тази, при която то се чувства комфортно – крачетата му ще бъдат топли.

Ако детето е облечено – пипнете нослето му. Ако нослето е топло, означава, че детето се чувства добре, ако е студено, значи и на него му е студено. В случай, че носленцето му е горещо, премерете температурата му. Освен по топлината на крачетата и нослето, можете да разберете дали детето ви е се чувства добре с температурата стаята, ако спи спокойно и не е нервно, когато се събуди.

3. Подходяща влажност в помещението за по-добър сън

Освен температурата в стаята, в която спи вашето мъниче, от съществено значение е и нейната влажност. Климатикът и централното отопление могат да създадат проблеми със съня по друг начин. Всичко, което изсушава стаята по време сън, може да означава, че детето се събужда повече. Ние, възрастните, можем да вземем чаша вода до леглото, за да да отпием, когато чувстваме сухота, но бебетата и малките деца са склонни да се събуждат и да плачат за мляко, ако имат сухота в устата. Това не означава, че фиксирането на влажността ще спре детето да се нуждае от хранене през нощта, но ще премахне тази допълнителна потребност от течност, свързани с влажността. Този проблем се наблюдава често при деца, които дишат през устата и спят с отворена уста. Най-добрата влажност за помещението по време на сън е около 30-50%. Ако използвате климатик или централно отопление, може да помислите за добавяне на овлажнител в стаята.

4. Спалното бельо и дрехите на бебето също оказват влияние на съня

Вече споменахме за температурата в стаята, претоплянето и охлаждането, но тези фактори се влияят и от начина, по който е облечено детето по време на сън. Понякога добавянето на допълнителен слой дрехи, като жилетка с дълъг ръкав или използване на твърде дебели завивки може да са причина за претоплянето на детето, което да влияе върху съня. Обратното също е възможно – на вашето мъниче му е студено и поради тази причина не спи добре. Ако то се върти твърде много по време на сън и се отвива, помислете за спално чувалче. Завивките се препоръчват едва след 4-годишна възраст, а преди това чувалчето би ви свършило чудесна работа.

Много важно е да изберете спално бельо, пижамки и дрешки за спане (при по-малките) от естествени памучни материи, които да не дразнят деликатната кожа на малките деца. 

5. Звуци за приспиване и „Бял шум“ за заспиване

Ако пеете бебето си, за да заспи по-лесно или използвате устройство, което възпроизвежда музика в продължение на петнадесет или двадесет минути преди лягане, може да и да успеете да го приспите, но това не подпомага да избегнете последващо събуждане. Защо е така? Бебетата и малките деца имат много кратки цикли на сън, които продължават 40-60 минути в зависимост от възрастта. В края на този цикъл на сън може да се случи едно от следните три неща:

1. Бебето ​​преминава направо в нов цикъл на сън;
2. Бебето се събужда напълно и се нуждае от вашата помощ, за да започне нов цикъл на сън
3. Бебето се пробужда леко, но не напълно, и ако всичко е наред, започва нов цикъл на сън. Номер три е ситуацията, при която е важно да се вземат предвид всички константи в стаята при заспиването.

Казано иначе – ако детето заспи с определени звуци, има вероятност да има нужда да заспива отново с тези звуци през различните цикли на съня. В този случай можете да помислите за т. нар. „Бял шум“ в стаята. Бебетата обичат белия шум, защото през 9-те месеца, в които са били в утробата на своята майка, те са заобиколени от далеч не толкова безшумна среда. Именно затова новородените се успокояват от определени звуци, а не от тишина. Вече дори се продават уреди, които произвеждат бял шум, който подпомага съня при бебетата и малките деца.

6. Проветрявайте редовно

Дори и навън да е студено, е важно да има обръщане на въздуха в помещението, в което детето и играе и спи. Той не бива да е застоял, тъй като това не само влияе на съня, но и дава възможност на вируси и бактерии да се разпространяват по-лесно. Проветрявайте по няколко минути през деня на всеки 2 часа, дори и навън да е студено. Свежият въздух в стаята подпомага добрият сън на децата. Избягвайте също така ароматизатори и предмети, които да отделят тежки миризми в помещението.

7. Придържайте се към рутина преди лягане и я превърнете в режим за бебето

Учените са единодушни: ако има нещо, което има най-голямо влияние върху съня на детето, това е последователност и рутина преди лягане. Ако детето си ляга всяка вечер по едно  и също време, това ще подпомогне циркадния ритъм на детето (биологичния му часовник). Важното е да правите едно и също нещо в същия ред всяка вечер. Например баня, последвана от масаж, последвана от кърмене или хранене от шише, последвана от четене на приказка (при по-големите) и т.н. Опитайте се да запазите режима за лягане, колкото и да е трудно, особено ако имате повече от едно дете. Рядко това се спазва, но биологично подходящото време за лягане е в диапазона 19:45-20:15 ч. Имайте предвид и, че поставянето на дете в леглото, преди тялото му да е  готово за сън, може да доведе до съпротива преди лягане, повече нощно събуждане и по-неспокоен сън.

И не забравяйте…

Някои деца заспиват трудно и това не винаги зависи от нас, родителите (вижте повече ТУК). Все пак малчуганите са различни и всички те имат своите особености и навици. При всички случаи обаче не пречи да опитате с някои от споменатите по-горе стъпки и с повече постоянство и търпение скоро вероятно ще забележите подобрение в качеството и количеството сън при детето, а и при цялото семейство.

Над статията работи: Ася Георгиева. Roditel.bg