Какво ни казва бебето със своя плач?

Бебе, плач, колики, Списание Родител, roditel.bg

Плачът е словото на бебето. С него то изказва своите  нужди, желания, неудобства и болки. Майката, чието сърце откликва за  всяка нотка от разнообразните нюанси на бебешкия плач, трябва да разбира причините за плача. Сама тогава тя може да каже, че познава добре своето дете.


Плачът на здравото бебе

При плач бебето вдишва дълбоко въздух, а това допринася за развитието на гръдния кош и белите дробове. Така че за здравето бебе е от полза да плаче по 5-6 минути няколко пъти на ден.

При спазване на определения интервал от 3 часа за кърмене, бебето свиква на този  режим  и скоро  часовникът става излишен –  с изтичането на третия час, то изплаква, известявайки на майка си, че е време за кърмене . Ако не се задоволи веднага гладът, бебето започва да плаче  по-настоятелно,  да вика своята майка. Много често обаче кърмачето изплаква от колики. Неговото стомахче е силно претоварено – според своето тегло  то изяжда пет пъти повече от възрастния човек. Усилената  дейност на червата му  води до колики. Ако неправилно изтълкувате този плач и решите, че той е от глад и дадете на бебето отново да суче само един час след като е било нахранено,  получава се порочен кръг – детето плаче от колики, а вие му давате още храна и  с това усилвате коликите. Затова не бързайте със заключенията си. Коликите са нормално явление за бебетата на майчина кърма. Те изчезват спонтанно към 3-4-ия месец (обикновено след захранването на децата).

Коремните колики са особено силни у някои по-нервни деца, чиято чревна двигателна дейност се възбужда, щом захванат гърдата.

Възможно е бебето да плаче много често поради нужда от компания и вашето присъствие. Като нищо ще заблежите, че бебето надава вик, щом ги оставите на леглото или веднага щом напуснете стаята.

Нужда от сън

Лесно се познава плачът на бебе, на което му се спи. То започва да хленчи, да затваря очи, а накрая да нервничи. Когато го оставите в леглото, то се успокоява и заспива.

Претопляне и жажда

В летните горещини бебето може да плаче от претопляне и жажда, особено, ако не се съобразявате  да го облечете по-леко. Ако предложите на такова дете вода, то се успокоява. Не забравяйте обаче да го разсъблечете. Иначе може да доведе до повишаване на температурата претоплянето и до ненужни проблеми.

Смяна на пелените

В някои случаи с плача си бебето изразява своето недоволство с от стегнатите пелени или от необходимост да бъде преобуто и подсушено.Някои бебета  не понасят подмокрянето и плачат, докато мама не смени пелените с чисти и сухи.

Автор: Проф. Христо Михов