Пълзене на бебето – какво трябва да знаем?

пълзене на бебето
Кога бебетата започват да пълзят? На каква възраст най-често се случва това? Кои са различните видове пълзене и нормално ли е бебето ви да прескочи етапа на пълзенето и премине директно към прохождането. Много родители си задават тези въпроси, на които ще се опитаме да отговорим в тази статия:

Кога бебетата започват да пълзят?

Пълзенето е важен крайъгълен камък в развитието, който повечето бебета достигат на възраст между 6 и 10 месеца. Всяко бебе обаче е различно и някои могат да започнат да пълзят по-рано или по-късно от други.

За да могат бебчетата да пълзят, те трябва да развият достатъчна сила на врата и ръцете. Това им позволява да повдигнат главата и гърдите си и да се подпират на ръцете си. Освен това трябва да са развили необходимата координация, за да движат ръцете и краката си по координиран начин, което е от съществено значение за пълзенето.


През първите няколко месеца от живота си бебетата започват да развиват грубите си двигателни умения чрез дейности като време, прекарано по корем, и посягане към предмети. Когато станат по-мобилни, те започват да се приплъзват или да се преобръщат, за да се придвижват. До около 6-месечна възраст много бебета вече са далеч по-стабилни в това начинание.

След като бебетата развият достатъчно сила и координация, те могат да започнат да пълзят . Това се случва по различни начини, от класическо пълзене на ръце и колене до „командос“ пълзене по корем.

Въпреки че повечето бебета започват да пълзят на възраст между 6 и 10 месеца , важно е да запомните, че всяко бебе е различно и преминава през етапите на порастването по свой собствен начин.

Различни видове пълзене

Има няколко различни начина, по които бебетата пълзят и всеки метод има своите уникални предимства и недостатъци. Ето някои от най-често срещаните видове пълзене:

 1. Класическо пълзене: Това е най-традиционната форма на пълзене, при която бебетата се движат напред на ръце и колене. Класическото пълзене им помага да развият сила и координация в ръцете и краката, както и в основните мускули. Освен това помага за подобряване на техния баланс и стабилност.
 2. Пълзене тип „командос“: Пълзенето тип „командос“, наричано още „армейско пълзене“, включва движение напред по корем, докато бебето влачи краката назад. Този тип пълзене може да бъде полезно за бебета, които все още не са развили достатъчно сила, за да пълзят на ръце и колене. Въпреки това този тип пълзене не предоставя толкова много възможности за укрепване на горната част на тялото.
 3. Пълзене тип „мечка“: Пълзенето от този тип включва пълзене на ръце и крака с опънати бедра и ръце. Този тип пълзене може да помогне за укрепване на основните мускули и подобряване на баланса и координацията. Може да бъде полезно и за бебета, които изпитват затруднения при пълзене на ръце и колене поради проблеми със ставите или мускулите.
 4. „Седящо“ пълзене: Седящото пълзене, което може да се опише още като „придвижване по дупе“, включва движение напред, докато бебето е седнало на пода, но се придвижда чрез бутане с крака. Този тип пълзене може да бъде полезен за бебета, които все още не са развили необходимата координация за пълзене чрез ръце и колене.

Някои бебета може да предпочитат един вид пълзене пред друг и е важно да им позволите да изследват и да се развиват със свое собствено темпо. Може също да забележите, че вашето бебе превключва между различни видове пълзене, докато расте и се развива.

Често срещани грешки на родителите, когато става въпрос за бебешкото пълзене:

Има някои неща, които родителите трябва да избягват и за които е добре да са информирани:
 • Пропускане на времето, в което бебето се оставя по корем: Времето, през което бебето стои по корем, е съществено за развитието му и помага за укрепване на мускулите на врата и ръцете. Вероятно педиатърът ще ви даде инструкции, когато е дошло време да оставяте детето в тази поза, както и с каква продължителност да бъде това.
 • Прекаляване с използването на проходилки или джъмпери: Въпреки че тези устройства може да изглеждат като добър начин за насърчаване на движението, прекалената им употреба може да забави развитието на уменията за пълзене и ходене.
 • Свръхзагриженост: Важно е да позволете на вашето бебе да изследва заобикалящия го свят като осигурите безопасна среда. Разбира се, нужно е да го пазите и да го държите под око, но свръхпротекцията не е добра идея, тъй като така може да ограничите възможността на вашето мъниче да изследва и да се учи.
 • Сравняване на вашето бебе с другите: Всяко бебе се развива със свое собствено темпо и сравняването на вашето дете с другите може да създаде ненужен стрес и натиск.
 • Фокусиране твърде много върху етапа на пълзенето: Въпреки че етапите са важни, фокусирането твърде много върху тях може да създаде ненужен стрес и натиск както за бебето, така и за родителите. Важно е да запомните, че всяко бебе се развива със собствено темпо и да се радвате на индивидуалните му постижения.

Ами ако бебето ми не иска да пълзи?

Напълно нормално е някои бебета да пропуснат пълзенето и да преминат направо към ходене. Някои бебета може да не се заинтересовани от пълзенето като форма на придвижване и да изберат да го пропуснат напълно, докато други може да пълзят за кратък период от време, преди да преминат към ходене.

Все пак имайте предвид, че пропускането на пълзенето, съчетано с други симптоми, сред които забавени двигателни умения или липса на сила, изисква консултация със специалист, тъй като може да е признак на нещо по-сериозно.

Все пак, ако искате да насърчите пълзенето, можете да наблегнете на следните неща:

 1. Поставете бебето си по корем за кратки периоди през целия ден, за да му помогнете да развие сила на врата и ръцете.
 2. Осигурете играчки и други цветни предмети, за да насърчите бебето да се движи и да се опита да ги достигне.
 3. Уверете се, че вашето бебе има безопасно и удобно място, за да практикува пълзене, като например мека постелка за игра или постлана с килим зона.
 4. Бъдете търпеливи и позволете на вашето бебе да изследва и развива уменията си със свое собствено темпо.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg