23 любопитни факта за новороденото бебе, за които може би не подозирате

Какво вижда, чува и усеща новороденото бебе, след като се появи на бял свят? Развити ли са всички негови сетива веднага след раждането? В еднаква степен ли функционират те или някои са по-развити от други? Как се ориентира мъничето в първите седмици от живота си и разпознава ли майка си и най-близките си хора? Всеки родител малко или много си е задавал тези въпроси след появата на дългоочаквания нов член на семейството. Какви са отговорите и какво е установено за сетивата на бебетата в най-ранна възраст? Ето някои факти, които ще „осветлят“ темата.

Зрение

 1. Новородените виждат, но на този ранен етап имат проблеми с фокусирането. Очите на току-що роденото бебе фокусират най-добре на разстояние от 23 до 30 см., което е приблизителната дистанция от очичките им до лицето на майката, докато сучат.
 2. Непосредствено след раждането зрението на новородените е мъгливо и неясно. Според специалистите движенията на бебешките очички в самото начало не са целенасочени, а по-скоро плавни, плаващи. Често дори двете очи може и да не се движат синхронно.
 3. Очите на новородените са много чувствителни към светлина. Обикновено бебетата ги държат затворени в нормално осветена стая и ги отварят, когато светлината отслабне.
 4. Веднага след раждането клетките в ретината, които отговарят за различаването на цветовете, още не са добре развити. Така че малките бебета виждат света черно-бяло в контур до около четвъртия месец. Едва тогава те започват зрително да възприемат цветовете.
 5. Новородените бебета предпочитат да гледат хората в лицето. То е очертано от косата, която контрастира и прави образа по-лесен за различаване. Въпреки че са толкова малки, току-що родените бебета имат способността да разпознават лицето на майка си и тази гледка е от голямо значение през първите дни от техния живот.

Слух

 1. Новородените бебета могат да чуват, но слухът им не е съвършен. Специалистите посочват две причини за това: че ушният канал е изпълнен с течност при раждането, която постепенно се резорбира, и че тази част от главния мозък, която е отговорна за възприемането на слуха, все още не е развита напълно.
 2. Мозъкът на току-що родените бебета обработва бавно нервните сигнали, които представляват звук. Ако шепнем в ухото на новородено, може да минат няколко секунди, преди то да реагира, защото през това време се опитва да разбере откъде идва звукът.
 3. Поради начина, по който се развива вътрешното ухо, новородените чуват по-добре високите звукове и предпочитат бавната и напевна реч. Ето защо в началото бебето реагира предимно на високите тонове и възклицания, предпочита гласа на майката, пред този на бащата.
 4. Учените смятат, че новородените си спомнят звуците от преди да се родят като гласове и мелодии, които са чували тогава. Всъщност докато са още в утробата – след 24-26 гестационна седмица, бебетата реагират на звуци чрез движение и това може да се усети от майката.
 5. През първите дни след раждането може да се проследи как малкото бебе реагира при силен шум – ако силно се затвори врата, ако някой плесне с ръце. Тези реакции най-често се изразяват в стряскане на мъничето, събуждане, плач, потрепване на клепачите, отваряне и затваряне на очичките и др.

Обоняние

 1. Обонянието на новородените бебета е много силно. Може да се каже, че това е най-добре развитото сетиво, чрез което мъничето се ориентира в обстановката и може да познае майка си.
 2. Проучвания сочат, че в първата седмица след раждането малките бебета не само усещат миризми, но могат да различат миризмата на кърмата на своята майка от тази на друга жена. Всъщност още преди раждането бебето разпознава миризми в околоплодната течност и много скоро след това започва да предпочита мириса на мама.
 3. Изследвания показват, че новородените имат предпочитания към сладките аромати като ванилия например, но по инстинкт отхвърлят неприятните миризми – на развалени яйца, горчиво или прокиснало. Учените предполагат, че това е инстинкт, който им помага да избягват опасните храни.
 4. Току-що родените бебета усещат миризмата на майчиното млякото като част от рефлекса си за оцеляване. Предполага се, че кърмените новородени могат по-бързо за развият своето обоняние, защото прекарват по-дълго време близо до кожата на майка си.

Осезание

 1. През първите седмици от живота си новородените най-пълноценно опознават заобикалящия ги свят чрез осезанието. В този период основно средство за комуникация с бебето е прекият контакт с него, т.нар. контакт кожа-до-кожа.
 2. Новородените усещат докосването и болката. Най-чувствителните части от тялото им са устните, бузите, лицето като цяло, дланите, коремчето, стъпалата.
 3. Усещането за допир е силно развито още от утробата на майката и това обяснява защо веднага след раждането бебетата се успокояват, когато ги прегръщат, носят на ръце, люлеят или повиват.
 4. Проучвания сочат, че новородените, които по-често са докосвани, погалвани, прегръщани и носени на ръце или в слинг, са по спокойни, плачат по-малко, а впоследствие и се разболяват по-рядко. Специалистите смятат, че недоносените бебета, които са в кувьоз, се развиват много по-бързо, ако ги галят и милват по няколко пъти на ден.
 5. Установено е, че новородените бебета предпочитат усещането за мекота и предпочитат нежни и меки материи, затова за тях са най-подходящи памучните дрешки и завивки. Ако бебето се докосне до грапава или драскаща материя, то реагира – например може да настръхне.

Вкус

 1. Вкусът на новороденото се формира още в утробата. Там различните вкусове от храната на майката достигат до него чрез пъпната връв.
 2. Още от раждането вкусът на бебетата е чувствителен. Те могат да различат сладко от кисело, като предпочитат сладкия вкус на кърмата. Горчивото, киселото и соленото предизвикват у мъничетата движение на отблъскване и усилено слюноотделяне.
 3. В първите дни и седмици на живота си малките бебета продължават да усещат вкусовете от менюто на майките си чрез кърмата.
 4. Според някои изследвания любимите храни на детето са тези, които майката е харесвала най-много по време на бременността и кърменето.

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:


Бременност с близнаци – 50 факта, за които може би не знаете

Странно, но факт – 20 любопитни факти за бебетата

Интересни факти от генетиката – или защо ако си пълен кретен, твоят син няма да е такъв

9 важни факта, свързани с недоносените бебета