Емоционално писмо със съветите на една майка до малката ѝ дъщеря

Мило мое момиче,

Днес реших да ти напиша няколко важни неща, които да помниш, когато пораснеш и започнеш да се отдалечаваш от мен. И когато животът започне да ти поднася своите уроци. Знам, че ще бъдеш силна и смела. Но аз съм твоя майка и винаги ще се тревожа за теб, затова бих искала да ти кажа някои важни неща и да ти изпратя цялата си обич:

Бъди мила и щедра

Колкото по-голяма ще ставаш, толкова повече ще забелязваш, че в този свят има много недобронамерени и егоистични хора. Но ти бъди различна от тях. В теб виждам благородното и щедро сърце, което си наследила от баща си – възползвай се от този дар. Разпръсквай светлина и доброта навсякъде около теб, точно както го правеше твоят татко през целия си живот. Ти си негово дете и трябва да се гордееш, че толкова много си приличате.

Обичай силно и позволи да те обичат

Един ден ще решиш, че момчетата не са толкова лоши. Ще започнеш да мислиш за тях и да си мечтаеш да се омъжиш за някого от тях. Мечтай смело, мило мое момиче. Искам да запомниш, че любовта си заслужава, когато е истинска. Не трябва да я объркваш с привличането, подаръците и други подобни романтични жестове като във филмите. Любовта изисква саможертва и усилия. Любовта те кара да мислиш повече за своята половинка, отколкото за себе си. Понякога тя означава разбито сърце, но това е нормално. Сърцето ще се възстанови, но дълбоката и истинска любов се открива трудно и заради нея всичко си струва. Пожелавам ти да се влюбиш до уши и да получиш същата любов насреща. Не крий чувствата си, когато откриеш истинската любов и, ако е необходимо, рискувай.

Имай вяра

Надявам се, докато израстваш, да успея да те науча да вярваш. Вярвай в това, че за теб има план и че животът ти ще бъде красив, по-красив, отколкото можем да си представим. Вярвай в инстинкта и проницателността си, когато трябва да направиш тежък избор или трябва да се изправиш пред някоя от многото трудности, които ще срещнеш в живота си.

Помни, че заслужаваш най-доброто

Никога не се задоволявай с нещо по-малко от това, което смяташ, че заслужаваш. Не позволявай на никого да ти казва, че не ставаш. Не забравяй, че си умна, талантлива, мила, красива и способна. Преследвай мечтите си и се стреми към най-доброто, защото го заслужаваш.

Не се страхувай да се бориш

През целия си живот аз, твоята майка, съм се борила за себе си и за другите. Надявам се да мога да бъда добър пример за теб в това отношение. Бори се и ти. Ако видиш несправедливост или неправда, бъди смела и се изправи срещу нея. Когато знаеш, че някой постъпва зле, изправи се и кажи на света, че е така. Винаги, когато можеш, се бори срещу злото. Може и да не печелиш всяка битка, но това няма значение – ти се бори. Винаги заставай на страната на светлината и доброто.

 

PS: И помни, че винаги ще те обичам и можеш да разчиташ на мен. Светът е по-хубав, защото теб те има в него, а аз съм благодарна, че съм твоя майка!

С обич,

Мама

Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

Източник: baby-chick.com