Как една майка решава да даде урок на сина си, тормозил съучениците си заради техния социален статус

богато момче пари разглезено дете
Тормозът в училище все още остава сериозен проблем, въпреки многобройните социални програми и кампании, които се опитват да ограничат малтретирането сред децата.

И макар  учителите също имат своята роля, отговорността на родителите за справяне с проблема е ключова. Дали обаче те се ангажират достатъчно с поведението на децата? Обръщат ли внимание на случващото се извън дома? Разговарят ли със своите хлапета и мотивират ли ги да споделят проблемите си?

Историята на една майка, чийто син е станал причина за тормоз в училище, ни дава ценен отговор. Тя е публикувана в сайта Reddit и споделена от хиляди потребители.

Какво всъщност предприема тя , когато научава, че собственият и син тормози съучениците си, които идват от семейства, които не са с толкова добри финансови възможности, колкото той самия?


Родителите на момчето са разделени отдавна и бащата рядко вижда сина си, но пък за сметка на това плаща солидна издръжка. Финансовото състояние на семейството е доста добро и момчето разполага с куп вещи и придобивки, които повечето от децата не могат да си позволят.

Един ден обаче майката разбира от училищната администрация, че синът й тормози другите хлапета, подиграва им се, че са бедни и че нямат същите възможности, каквито и той, че носят евтини дрехи и семействата им не притежават скъпи коли.

И така, за да му даде урок, майката решава да му отнеме всичко.

Всичките му маркови дрехи изчезват от гардероба и са заменени със скромен брой евтини варианти. Майката купува стар раздрънкан джип и започва да го кара с него на училище, вместо с лъскавото Porsche, с което се придвижват доскоро. Дори спортното му оборудване изчезва от дома и синът ѝ е принуден да ползва оборудването и екипировката в спортния клуб на училището, което преди това надменно избягва.

„Исках да дам урок на сина си и да му покажа, че е просто късметлия с това, че е син на заможен баща. И че да се подиграваш на децата, които нямат същите финансови възможности, е ужасно недостойно“, споделя майката.

Естествено,  хлапето никак не е доволно от новия си социален статус и дори самият той става обект на злословене и клюки. Съучениците му се чудят каква е причината за новия му имидж. Момчето е гневно от случващото се и в крайна сметка се оплаква на баща си, който се намесва в ситуацията, въпреки че на практика отсъства от живота и възпитанието на сина си.

„В този момент бащата на сина ми ми се обади и поиска обяснение за всичко това. Според него с тези мои действия аз вредя на имиджа на детето и влияя негативно на неговото бъдеще. Той настояваше да върна всичките му привилегии, защото „имиджът и парите имат значение“. Аз не се съгласих и стигнахме до сериозни конфликти“.

Майката разказва историята си в Reddit с молба всеки да сподели мнението си дали постъпката ѝ е правилна и дали наистина действията ѝ имат резон. Публикацията получава значително внимание и събира повече от 11 000 гласувания. Над 80% от гласувалите са на мнение, че тя е постъпила адекватно и че синът ѝ наистина е имал нужда от този урок.