Как да научим децата да си пишат домашното?

дете писане домашни училище учене

Домашните са неразривна част от учебния процес при децата, посещаващи училище. Някои родители обаче намират за много трудно да мотивират детето си да си пише домашните, като това важи особено за майките и бащите на по-малките ученици и специално на първокласниците, които тепърва започват да изграждат навици да учене. Трябва ли като  в такива случаи да вземаме участие и да контролираме писането на домашните? И ако да, как да помогнем на нашите деца да се справят с писмените и устни задачи и упражнения, които учителят е предвидил за работа вкъщи?

Според психолозите, можем да постигнем много добри резултати, ако успеем да помогнем на децата си да открият нещо, което да им носи удоволствие в писането на домашни и в същото време да не се намесваме твърде много. Как да стане това? Като например направим домашните част от ежедневните задължения на хлапетата, чието добро изпълнение да ги прави горди от себе си.

Ето и няколко конкретни съвета и стъпки в този процес:

Бъдете информирани какво е домашното

„Какви домашни имаш за днес?“ би трябвало да бъде ежедневно задаван от родителите въпрос. Не можете да очаквате от децата си да смятат, че домашните са важни, ако вие не проявявате интерес към това, което имат да правят. Освен това, понякога децата имат нужда от вашата помощ, за да разберат поставената задача. В такива случаи колкото по-рано погледнете трудното упражнение заедно, толкова по-добре, защото така ще избегнете тръшкане по време на лягане, когато стане ясно, че трябва хлапето да започне всичко наново. Разбира се, всичко трябва да става с мярка и вие като родител не трябва да изземате ролята на учителя и да коригирате работата на ученика, а по-скоро да разберете какво се иска от детето и да го подкрепите в написването или научаването. Това също така ще ви позволи да помогнете на сина си или дъщеря си с времето да се научат да подреждат приоритетите си и да се справят с всички домашни, върху които трябва да работят.

Превърнете писането на домашни в част от дневния режим

Според специалистите дори когато детето не обича да пише домашно, това също е придобиване на ценно умение – да седне и да се захване с нещо неприятно за него. Подобно на всички навици, и този ще работи най-добре, ако се прави по едно и също време всеки ден. Тъй като активните игри на открито засилват притока на кръв към мозъка и помагат на децата в учението, може да оставите детето да поиграе или да покара колело или да поспортува около час, за да изпусне парата след училище, и след това да се захване с домашните. На децата, за които е трудно да направят този преход, може да им се наложи първо да приключат с домашните, за да не губят концентрация – всичко зависи от индивидуалните особености на вашия ученик. Имайте предвид обаче, че ако оставите писането на домашните за прекалено късно – след вечеря например – тогава децата са вече много уморени, това ще ги затрудни, няма да могат да се съсредоточат, няма да дадат най-доброто от себе си и едва ли ще им стигне времето.

Ако е възможно – бъдете близо до децата си, докато учат

Да бъдете наблизо ще помогне на вашето хлапе да запази концентрацията си. Повечето деца се справят най-добре, ако работят на масата за хранене или на бюро във всекидневната, където ще сте им наблизо, ако работният ви режим го позволява. Бъдете готови да отговаряте на въпроси, но без да разсейвате детето, като го прекъсвате или говорите по телефона близо до него. Може да се наложи да седнете до вашето хлапе, за да задържите вниманието му върху задачите, докато работите върху свои собствени документи, но бъдете изцяло на негово разположение – това до голяма степен ще разтовари напрежение от него.

Премахнете електронните устройства, докато детето си пише домашното

Сведете до минимум нещата, които могат да отвлекат вниманието му, като изключите телевизора или други развлекателни устройства, дори и на вас да ви се гледа или слуша нещо в този момент. Помнете, че един ден, в по-горните класове, когато децата пораснат и започнат да използват компютъра или таблета за някои от домашните, ще бъдат изправени пред същите проблеми с отвличането на вниманието, стоящи и пред възрастните, и даже по-големи заради липсата им на опит. Отложете този ден колкото е възможно повече, поне докато вашия малък ученик добие мотивация да си пише домашните.

Оказвайте необходимата подкрепа, но не изземвайте функциите на детето

Ние, родителите, често се питат доколко да помагаме на детето си, докато се подготвя уроците и домашните си за следващия ден в училище. Съветите на експертите са по-скоро да се намесваме колкото може по-рядко и само когато се налага, докато детето започне успешно да се справя с работата си само. Тоест, не трябва да пишете домашното на сина си или дъщеря си, а да подкрепите детето с каквото е необходимо, докато не се научи да го пише само. Например напълно нормално е да помогнете с правописа на някои думи или с таблицата за умножение например и да изпитвате хлапето, докато овладее тези умения.

И накрая…

– не забравяйте, че е наше задължение да оказваме на детето си подкрепата, която му е необходима, за да постигне желаното поведение и да се възприеме като човек, който успява, а не като такъв, което все се проваля. Децата искат да успяват, но ако не им помагаме да дадат най-доброто от себе си, те може да си внушат, че просто не се справят добре.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

В статията са използвани материали от книгата на д-р Лора Маркам „Спокойни родители – щастливи деца“, предоставена със съдействието на издателство „Изток-Запад

Вижте още:

Децата и писането на домашни – как родителите пречат, вместо да помагат

Как да научим първокласникa да се храни здравословно в училище

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник

Как да научим децата да помагат в домашните задължения?