Как да научим децата да помагат в домашните задължения?

Как да научим децата да проявяват инициативност спрямо домашните задължения и да помагат? Ето някои идеи:

1. Започнете отрано

Не чакайте детето ви да стане на 8 или 10, за да започнете да го учите, че е важно да помага в задълженията у дома. Повечето деца имат огромно желание да бръмчат с прахосмукачката, да чистят с парцала или да изплакват чиниите още докато са съвсем мънички. За тях това е забавление и игра. За съжаление, не малко майки спират техния порив, защото детето не върши тази работа като възрастен с репликата „Дай на мен, ти си още малък“. Запомнете, ако стопирате желанието на детето да прави тези неща, трудно ще го мотивирате занапред. Дори и подът да стане мокър след „чистенето“ на вашия малък наследник  парцала, няма нищо страшно, важното е да му дадете възможност да прави нещата с желание, а не на по-късна възраст насила.

2. Не използвайте домашните задължения като форма на наказания

Няма как да очаквате детето ви да се включва с желание в задълженията у дома, ако за него те са символ на нещо лошо и ако ги използвате за наказания. Избягвайте клиширани фрази от типа  „Наказан си цяла седмица да миеш чиниите“. Вместо това, помолете учтиво детето ви за помощ.

3. Бъдете конкретни, особено, ако детето е малко

За едно четиригодишно дете е много трудно да разбере какво имате предвид, ако му кажете просто „Отиди си изчисти стаята“. Вместо това му давайте конкретни задачи, например – „Отиди и си прибери кубчетата от пода“ или „Сгъни си дрехите, които са върху леглото“. Ако всичко това се случва под формата на игра, ще имате много по-голям успех и за детето домашните задължения всъщност ще се превърнат в приятни занимания.

4. Направете чистенето, готвенето и подреждането забавни

Разберете едно – докато детето е още в предучилищна възраст, имате на своя страна изключително мощен възпитателен инструмент и това са именно игрите. Децата могат да направят куп неща, ако имат усещането, че играят и се забавляват. Оставете ги да мият чиниите с веро и гъба – това е повече от забавно за тях. Не им забранявайте да бръмчат с прахосмукачката – така само ще ги откажете. След време, когато вашият син или дъщеря е вече тинейджър, игрите няма да ви бъдат от полза, така че – свършете си работа преди това.

5. Давайте добър пример

Няма как да очаквате стаята на детето да блести от чистота, ако вашето собствено поведение по отношение на реда и хигиената не е на ниво. Запомнете, децата не се раждат със закодирани навици, те се учат от нас и дори копират нашето собствено поведение. Така че, преди да изисквате определено поведение, вгледайте се във вашите собствено.

6. Прилагайте естествените последици

Много родители не правят разлика между естествени последици и възпитание чрез викове, шамари и наказания. Ако детето не си е подредило стаята, това не значи да му се разкрещите и да го накажете. Означава да му обясните ясно и добронамерено, че ако не си събере кубчетата Лего, те просто ще бъдат прибрани за известно време. Така детето се учи на правила, осъзнавайки връзката между своите действия и последствията от тях.

7. Оценявайте усилията на детето

Дори и вашето тригодишно дете да не е успяло да събере боклуците с прахосмукачката, вашето „Браво“ или „Справи се отлично“ са чудесна мотивация да превърнете домашните задължения в нещо приятно и интересно. За децата похвалата е от огромно значение, така че – винаги я използвайте, когато видите техните усилия, без значение от качеството на свършената работа.

8. Бъдете последователни

Създаването на правила изисква последователност, което означава цялостен семеен модел. Ако искате детето да се научи да си отсервира приборите и чинията след всяко хранене например, учете го на това всеки ден, без да променяте правилата. Най-добрият начин е да си създадете семейни традиции, а не да давате заповеди, така ще е приятно за всеки член на семейството.

 

Вижте още:

Как една майка учи сина си да има задължения у дома

10 златни правила за възпитанието на детето: номер 9 е просто задължително

Защо е важно детето да има задължения вкъщи

Мъдрите правила, с които еврейските родители възпитават успешни деца