10 златни правила за възпитанието на детето: номер 9 е просто задължително

родители деца

Има една шега, че как се възпитават деца знаят всички, с изключение на тези, които ги имат. Да, наистина – когато се сдобием с малък наследник не всичко изглежда толкова просто и лесно. Но все пак има някои прости правила, които е добре да следваме, ако искаме да създадем здрава връзка с детето си и да го научим на важни житейски уроци:

1. Престанете да се стараете самите вие да сте идеални, вместо това бъдете пример за човек, който прави грешки и после поглежда на тях с усмивка.


2. Спрете да бъдете толкова критични към себе си и към детето си.

3. Когато детето ви се самообвинява, че е направило грешка, поправете това схващане. „Разочарован си, че не си постигнал целта, но видя ли колко много си напреднал? Усилията ти ще се изплатят“.

4. Оценявайте усилията, които детето е положило. Те са много по-важни от крайния резултат.

5. Спрете да мислите, че грешките на детето са вид провали – припомнете му, че най-успешните хора са онези, които са проявили търпение и упоритост.

6. Не се колебайте да се извините на детето си, ако не сте постъпили правилно или сте си изпуснали нервите. Това не отслабва вашите позиции, напротив – така ще се сближите, а и самото дете се учи, че да се извиниш е важно.

7. Когато трябва да кажете на детето си, че не е постъпило правилно и да му направите забележка, приклекнете, за да достигнете до неговата височина. Децата възприемат много по-добре, ако „слезем“ на тяхното ниво.

8. Бъдете последователни в действията си – винаги изпълнявайте обещанията или заканите си. Ако сте забранили нещо и след това сте го позволили, авторитетът ви отслабва. Същото важи и за дадените обещания – детето ви помни и вижда всичко.

9. Не губете чувството си за хумор. Заложете на дребни хитрини, вместо заповеди и забрани. Вместо „тръгвай веднага“ кажете „я да видим, кой ще стигне пръв до следващото дърво“ или „готовиии, стаарт“. И не забравяйте, че игрите, съпроводени с усмивки, са най-доброто възпитателно средство.

10. Казвайте всеки ден на детето си „Обичам те“, то има огромна нужда да чува тези думи именно от вас!

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

9 вълшебни израза, които улесняват възпитанието на децата

Възпитание на детето с 4 прости правила

Безценни мъдрости за майчинството и възпитанието от Петър Дънов

9 неща, които трябва да казвате на детето си всеки ден