Вредните навици (гризане на нокти, смукане на палец) и психологическите причини за тях

Смукане на палеца, бъркане в носа, гризане на нокти… почти всяко дете намира своя начин да намали тревожността, скуката или умората.

Има много причини, поради които децата развиват тези механизми за справяне: някои имитират възрастните, други намират нещо приятно или релаксиращо, а след това го повтарят, докато не се превърне в начин за облекчаване на напрежението. Има случаи, в които това е опит на детето да утвърди своята независимост.

За всяко дете причината може да бъде различна, затова е трудно да се каже, например, че детето ви е стресирано, щом си гризе ноктите или му е скучно и затова си върти косата. Поради тази причина е добре, когато видите детето да проявява „вредния си навик“, да помислите дали наскоро то не е преживяло стресиращо събитие. Ако е имало такова, е възможно вашият син или дъщеря да се опитва да преработи случилото се, както може би вие бихте го направили във фитнеса или слушайки музика. От друга страна, ако вредният навик се проявява, когато детето е спокойно – например – преди да заспи, е възможно това да е ритуал за приспиване.

Някои навици могат да бъдат отстранени още от ранна детска възраст. При кърмачетата смукането на палеца е обичайно поведение, което има приятна асоциация с храненето. Други навици, като гризането на нокти или бъркането в носа, може да не са израз на напрегнатост, а да дават отражение на вашето поведение. Вие гризете ли си ноктите? Всъщност проучвания показват, че има навици, които имат силен фамилен компонент. Затова е добре да обърнете внимание и на своето поведение. Никога не забравяйте, че вие, родителите, сте първите учители на децата си и те научават всичко за света и това как да се държат чрез вас.

От друга страна, има деца, които започват даден навик, за да привлекат вниманието на родителите си. Ако детето прецени, че в момента е игнорирано или не получава достатъчно внимание, то може да започне проявява нежеланото поведение, само и само, за да получи реакция от мама или татко.

Но все пак – как да се справите с тези „вредни навици“

  • Спокойно кажете на детето си какво не харесвате в поведението му и защо – „Не ми харесва, когато си бъркаш в носа, това не изглежда красиво. Ще пробваш ли да не го правиш повече?“. Този стратегия може да ползвате с деца над 3 годишна възраст. Не го правете всеки път, когато видите детето си да гризе ноктите си, например.
  • Не наказвайте детето и не го критикувайте. Имайте предвид, че критиките, наказанията и подигравките не са нито уместни, нито вършат работа, с тях е по-вероятно да увеличите нежеланото поведение.
  • Включете детето си в процеса на премахване на навика. Предложете алтернативно поведение на детето си. Когато видите, че детето си гризе ноктите, вместо да му кажете да престане, предложете друго поведение: „Нека помахаме с пръстчета“, „Виж как ходи паякът, можеш ли и ти?“ и не споменавайте за навика. За да отвлечете напълно вниманието му, можете да го помолите да ви донесе нещо или дори да ви помогне в кухнята.
  • Ползвайте награди и похвали. Когато синът ви не си смуче палеца цял следобед, му давайте стикер. Когато дъщеря ви не си е гризала ноктите, й купете лак за нокти или я лакирайте с ваш.
  • Бъдете последователни и търпеливи. Ако не забележите промяната в поведението на детето, дайте си време. Новото поведение трябва със сигурност да бъде утвърдено, преди вредният навик да изчезне. За най-добър успех е важно и детето да е мотивирано да се справи с проблема. Имайте предвид, че това отнема време, затова бъдете търпеливи. За изграждането на навик са нужни около 25 дни.

Важно е да се отбележи, че в някои случаи навикът е резултат или причина за физически или психологичен проблем. Например, бъркането в носа може да е причинено от нещо, което е в носа на детето.

Навикът вече не може да бъде обикновен навик, ако повлияе отрицателно на социалните взаимоотношения на детето или пречи на ежедневното функциониране.

По-големите деца, които непрекъснато смучат палеца си, може да изпитват значителен стрес или тревожност. Ако децата са обект на подигравки в училище или имат затруднения да говорят, защото им е трудно да махнат пръста си от устата, това трябва да сигнализира веднага, че поведението е надхвърлило обикновения навик.

Въпреки това, повечето навици не причиняват някакви значителни проблеми и с тях е по-лесно да се справите с порасването на детето. Най-важното е да следите поведението на син или дъщеря, както и вашето собствено поведение.

Каквато и да е причината за вредния навик на детето, е важно да се опитате да го замените  със социално приемлив механизъм.

Автор: Валерия Рачева,
Детски психолог и основател на пространство за деца и родители „Шарено детство“.

Вижте още:

16 правила за добри маниери на масата при деца до 6-годишна възраст

Защо детето си гризе ноктите и как да му помогнем?

Смукането на палеца при бебето и детето

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане