Смукането на палеца при бебето и детето

смукане палец бебе дете

Смукането на палеца е проблем, по който съществуват противоречиви мнения. Преди години се мислеше, че смукането на палеца е просто лош навик. Затова, когато майката за пръв път забележи, че бебето си смуче палеца, тя се мъчи да го отучи преди смукането да е станало „навик“, но сега знаем, че поне в началото смукането на пръста е нещо различно. Главната причина за смукане на палеца е незадоволеният инстинкт за смукане било на гърдата или от шишето.

Доктор Дейвид Леви посочва, че кърмачета, които са хранени на три часа, не си смучат палеца толкова, колкото кърмачетата, които се хранят на четири часа, и че бебетата, които сучат 10 минути вместо 20 (когато бибероните са остарели и омекнали), са по-склонни да смучат палеца си, отколкото бебетата, които трябва да сучат по 20 минути, за да се наситят.

Ако вашето бебе започне да се опитва да си смуче пръста или ръката, за предпочитане е да не го спирате веднага, а да му дадете по-голяма възможност по-дълго време да суче от гърдата, от шишето или да смуче биберон-залъгалка. Трябва да имате предвид две неща: броя на храненията и тяхната продължителност.
Кога трябва да обърнете внимание на смукането на пръста. Важно е да обърнете внимание на смукането на палеца, когато бебето започне да се опитва да го смуче, а не когато окончателно свикне.

Не трябва да се безпокоите, ако бебето си смуче пръста само няколко минути преди самото хранене. То прави това само защото е гладно. Но в случаите, когато бебето си смуче палеца след ядене и между храненията, трябва да помислите по какъв начин да задоволите нуждата му от сукане.

Смукане на палеца у изкуствено хранени бебета

У изкуствено храненото бебе смукането на палеца най-често започва, когато то се научи да изпива шишето си за 10 вместо за 20 минути. Това става, защото с увеличаване на възрастта кърмачето закрепва, а гумените биберони стават по-меки. Независимо от това, за колко време се свършва шишето, първото нещо е да купите нови биберони. Оставете дупките им такива, каквито са, без да ги разширявате, и вижте дали това няма да удължи продължителността на храненето. Разбира се, ако дупките са много малки, някои кърмачета се изморяват и изобщо престават да се опитват да сучат. През първите 6 месеца дупките на биберона трябва да бъдат толкова малки, че кърмачето да може да изсуква млякото си за 20 минути.

Отражения върху зъбите

Може би се безпокоите за отражението на смукането на палеца върху челюстите и зъбите. Наистина смукането на палеца често води до изкривяване на горните млечни зъби навън, а долните зъби се изкривяват малко навътре. Колкото повече детето си смуче палеца, толкова изкривяването е по-голямо. Изкривяването на зъбите зависи най-вече от положението на палеца в устата на детето.

Да прибягваме ли до възпиращи средства.

Всичките сме чували за странни истории на майки, които в своето отчаяние в продължение на дни и месеци са използували шини за лактите, метални ръкавички или мазило с лош вкус. Но в момента, когато се махне възпиращото средство, палецът обратно влиза в устата.  В повечето случаи възпиращите средства в крайна сметка карат бебето, което ревностно си смуче палеца, да го смуче още повече.

Смукането на палеца у по-големите деца

Досега ставаше дума за това, как започва смукането на палеца през първите месеци след раждането. Но когато бебето наближи една година, смукането на палеца се превръща в нещо друго. То става един вид успокоително средство, което му е необходимо в определени моменти. Детето смуче палеца си, когато е изморено, отегчено или раздразнено или пък при заспиване. Въпреки че след една година смукането на пръста задоволява вече друга потребност, то се среща при същите деца, които още като бебета са започнали да го правят за задоволяване на своя инстинкт за сукане.

Ако детето ви е общително, щастливо, ако се заиграва само и си смуче палеца само при лягане и от време на време през деня, няма повод за тревога. От друга страна, ако през по-голямата част от времето си смуче палеца, вместо да играе, родителите трябва да се запитат дали не е необходимо да направят нещо, за да не бъде това единственото му занимание. По-добре е просто да се отвлече вниманието на детето с някакъв предмет за игра.

Чрез награди?

Ако вашето дете е от малкото деца, които на 5-годишна възраст все още си смучат палеца, и вие започнете да се тревожите, че то ще увреди постоянните си зъби. В тази възраст можете да успеете, ако му обещаете подходяща награда. Но на практика никое 2-3 годишно дете няма воля да превъзмогне инстинкта заради някаква награда и вие няма да получите резултат.

Така че, ако вашето дете си смуче палеца, погрижете се животът му да бъде по-приятен. Напомняйте му, че някой ден то ще бъде достатъчно голямо, за да престане да си смуче палеца. Това приятелско поощрение ще го накара само да поиска да се избави от този навик веднага щом като може. Не му натяквайте. Най-важното е изобщо да спрете да мислите за това. Ако продължавате да се тревожите, даже без да казвате, детето ще чувствува това и у него може да се предизвика обратна реакция. Помнете, че след време детето само ще престане да си смуче палеца. В голямото си мнозинство децата престават да си смучат палеца преди поникването на постоянните зъби.

Имайте предвид, че този навик не изчезва изведнъж. За известно време той рязко намалява и след това отчасти се възвръща по време на болест или когато детето трудно се приспособява към нещо.

Из книгата „Грижи за бебето и детето”,
Д-р Бенджамин Спок, Д-р Робърт Нийдълман

Вижте още:

Антибиотик? Не, благодаря!

Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)

5 типа снимки на децата ни, които не бива да качваме във Facebook

Как да отговорим на въпроса“Мамо, от къде идват бебетата?“