Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)

шарка, лечение, скарлатина, варицела, морбили, розеоладете, симптоми,

Шарката – как да я разпознаем, какво са симптомите, как протича и има ли траен имунитет след преболедуване? В учебниците по медицина това са само „детски болести“, с които се сблъсква почти всяко дете. За родителите обаче този тип заболявания предизвикват много въпроси – има ли детето шарка, как да я лекуваме, на какво се дължи обривът и т.н. В таблицата по-долу ще намерите някои отговори, свързани със симптомите и протичането на различните видове шарка. В списъка не е включена шарката Вариола, тъй като към днешна дата се счита, че това е изкоренено заболяване в цял свят.

 

 ВАРИЦЕЛА

Описание Протича с най-едри обриви от всички видове шарки. Наричат я още „лещенка”.
Заразяване с Варицела Варицелата се причинява от Varicella zoster virus. Вирусът се предава по въздушно-капков път или вътреутробно – от бременна на бебе. Инкубационният период е от 12 до 21 дни.
Симптоми на Варицела Висока температура (над 39 градуса)

Леко грапавеещи червени петна с размер 5-10 мм, които бързо се превръщат в мехурчета, изпълнени с бистра течност. След това потъмняват и на тяхно място се образуват корички.

Лечение на Варицела Провежда се у дома за 7-10 дни, като се използват само медикаменти за облекчаване на състоянието. Обикновено при деца Варицела преминава бързо и леко.
Създаване на имунитет При контакт с болен се заразяват около 80% от неболедувалите от Варицела. След преболедуване, имунитетът, който се създава, е траен.

 РУБЕОЛА

Описание У нас Рубеолата се среща все по-рядко поради ваксинацията на 13 месечните бебета, както и реимунизация при 18 годишните. Изключително опасна е по време на бременността и заразяване на бебето от бременната майка. В тези случаи се препоръчва прекъсване на бременността.
Заразяване с Рубеола Рубеолата е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Предава се по въздушно-капков път. Инкубационен период на рубеолата: 12-23 дни. Болните са силно заразоопасни 7 дни преди и 7 дни след появата на обрива.
Симптоми на Рубеола Силно подуване на лимфните възли, разположени зад ушите и тилната област. Лек обрив, който обикновено не сърби и се състои от дребни петна.

Обривът при рубеола се разпространява от главата към краката и се задържа около 3 дни. Половината от случаите на рубеола протичат и без обрив.

В някои случаи рубеолата може да протече безсимптомно.

Лечение на Рубеола Назначават се медикаменти за облекчаване на симптомите. Инфекцията е вирусна и поради тази причина не се изписват антибиотици.
Създаване на имунитет След преболедуване се получава траен имунитет.

 МОРБИЛИ

Описание Силно заразно и остро протичащо инфекциозно заболяване. У нас болестта не е широко разпространена поради включването в имунизационния календар на 13 месечните бебета.
Заразяване с Морбили Заразяването е по въздушно-капков път от човек на човек или чрез докосване на предмет, върху който има попаднала слюнка от болен. Причинява се от вирус. Инкубационен период – 7-14 дни
Симптоми на Морбили Първите симптоми се появяват от 2 до 4 дни и включват: висока температура, кашлица, зачервяване на очите (конюнктивит). Преди появата на обрива се забелязват типичните жълтеникаво-бели петна, оградени с червен пръстен по бузите. Самият обрив започва от зоната зад ушите и около врата и се спуска надолу по тялото. Състои се от малки червени пъпки, които обикновено не сърбят.
Лечение на Морбили Няма медикамент, който да пребори вируса на Морбили, затова лечението е симптоматично. Възможни са бактериални усложнения в следствие на болестта като отит и пневмония, които се лекуват с антибиотици. Нужно е да се приемат много течности.
Създаване на имунитет След преболедуване се създава траен имунитет.

 СКАРЛАТИНА

Описание По своята същност скарлатината не е шарка, въпреки, че протича с обрив. В някои случаи обаче може да протече и без типичния обрив.
Заразяване със Скарлатина Скарлатината се причинява от бактериален агент – бета-хематологичен стрептокок. Заразяването става по въздушно-капков път. През инкубационния период заразеният не разпространява болестта, т.е. източник на зараза е само болният човек, а не носителят. Инкубационен период – 2 до 12 дни.
Симптоми на Скарлатина Болните от скарлатина имат рязко покачване на температурата. Характерно е „огненото гърло” – силно зачервени сливици, често с гнойни налепи. Характерен е малиновият език – ярко червен и със ситни бели точици. Обривът се появява след около 24 часа с много ситни пъпчици. Може да е по-цялото тяло, но най-често – в областта на слабините, свивките на лактите и коленете.
Лечение на Скарлатина Тъй като скарлатината се причинява от стрептокок, който е бактерия, лечението е антибиотично. Често антибиотици се предписват дори и на носителите на бактерията, които нямат изразени симптоми, за да се отстрани риска от последващо възникване на имунологични усложнения.
Създаване на имунитет Много често преболедувалият не придобива траен имунитет и е възможна нова инфекция, както при деца, така и при възрастни.

 РОЗЕОЛА

Описание Другото название на розеолата е „инфантум” или тридневна треска. Това е една от най-често срещаните вирусни инфекции при деца от 1 до 3 години. Почти няма случаи на боледуващи възрастни. Най-често вирусът се разпространява през пролетта и есента.
Заразяване с Розеола Причинител на розеола е Херпес вирус 6, който се предава по въздушнокапков път от друг болен или от здрав вирусоносител. Инкубационният период е 10 дни.
Симптоми на Розеола В началото на болестта Розеола детето вдига висока температура (39-40 градуса). След 3-5 дни температурата рязко спада и се появява ситен, розов обрив в областта на корема и крачетата. Обикновено обривът не сърби и отминава след около 3-4 дни, без да оставя белези.
Лечение на Розеола Лечението е симптоматично, не се изписват антибиотици. Използват се температуропонижаващи, витамини и имуностимуланти.
Създаване на имунитет След преболедуване се постига траен имунитет.

 

Вижте още:

11 признака, чрез които да различим настинката от грипа

Антибиотик? Не, благодаря!

6 ефикасни домашни рецепти против болно гърло

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция