Варицела – симптоми, заразяване и лечение (ТАБЛИЦА)

Варицелата, наречена още „лещенка“ е една най-разпространените видове шарка, особено в детска възраст. През последните няколко години е налице бум на деца, заболели от Варицела.


Ваксина срещу Варицела – в някои държави се прилага ваксиниране на деца срещу Варицела, но в България тази ваксина все още тази ваксина не е част от задължителния имунизационен календар.

С таблицата по-долу можете да се ориентирате относно основните признаци на шарката Варицела, както и как става заразяването с тази шарка, какво е лечението и как се придобива имунитет:

 

 ВАРИЦЕЛА

Описание Протича с най-едри обриви от всички видове шарки. Наричат я още „лещенка”.
Заразяване с Варицела Варицелата се причинява от Varicella zoster virus. Вирусът се предава по въздушно-капков път или вътреутробно – от бременна на бебе. Инкубационният период е от 12 до 21 дни.
Симптоми на Варицела Висока температура (над 39 градуса)

Главоболие

Леко грапавеещи червени петна с размер 5-10 мм, които бързо се превръщат в мехурчета, изпълнени с бистра течност. След това потъмняват и на тяхно място се образуват корички.

Възможно е при Варицела да има хрема, кашлица и болки в гърлото

Лечение на Варицела Провежда се у дома за 7-10 дни, като се използват само медикаменти за облекчаване на състоянието. Обикновено при деца Варицела преминава бързо и леко.
Създаване на имунитет При контакт с болен се заразяват около 80% от неболедувалите от Варицела. След преболедуване, имунитетът, който се създава, е траен, макар и в много редки случаи да е възможно повторно боледуване (обикновено – чак в зряла възраст и при отслабен имунитет).

 

Вижте още:

8 важни неща, свързани с детския имунитет

7 причини детето да боледува често

Научете детето да… ходи пеша!

Кръвната група на детето според тази на родителите (ТАБЛИЦА)