8 важни неща, свързани с детския имунитет

дете имунитет болно дете

Когато говорим за имунитет в детска възраст, често родителите смятат, че това е способността на организма на детето да се справи с връхлитащите бактериални и вирусни агенти. Имунната система обаче е нещо далеч по-сложно и е свързана по-скоро със способността на тялото да поддържа вътрешния баланс на клетъчните си структури. Ето някои важни факти, свързани с имунната система при децата, които е добре да имаме предвид:

1. Имунната система се формира още по време на бременността – още докато е в утробата, вашето бебе получава ценни антитела от майката. Генетичният фактор също има роля във формирането на имунната система.


2. След раждането имунната система се подсилва чрез ценни хранителни вещества, придобити посредством кърменето – първоначално това е много богатата на имуноглобулини коластра, а в последсвие чрез майчината кърма.

3. Прекалено стерилната среда не е полезна за детския имунитет – имунната система на детето се формира, след като тя се сблъска със съответните микроорганизми. Тяло, което не е бил в контакт с тези микроорганизми, няма как да започне да ги разпознава и да ги неутрализира. Достатъчно е редовно да миете ръчичките на детето и да спазвате основни хигиенни навици, но не изпадайте в паника, ако вашето прохождащо мъниче намери парче от солета на килима и я сложи в устата си.

4. Имунната система, както при децата, така и при възрастните, зависи от много фактори – генетична предразположеност, закаляване, начин на хранене, движение и спорт, прием на лекарства, заобикаляща среда. За да поддържате добро ниво на имунитет при малчуганите, осигурете им здравословно и пълноценно хранене и достатъчно време за игри на открито.

5. Имуностимулантите могат да помогнат за по-доброто състояние на имунната система при децата, но преди да решите да предприемете такива мерки, винаги се консултирайте с педиатър

6. Закаляването има водещо значение при изграждането на имунитета – водните, въздушните и слънчевите бани правят детския организъм по-устойчив, затова започнете да закалявате още от ранна възраст и бъдете постоянни в прилагането на закалителни процедури.

7. Имунитетът се дели на няколко вида:

Общ имунитет– клетките на имунната система циркулират в кръвта и лимфата

Локален имунитет – имунитет на тъканите на всеки отделен орган,

Клетъчен имунитет – тук се включват лимфоцити, макрофаги, неутрофили и др.,

Хуморален имунитет – антителата, които образува организмът срещу различни антигени – чужди белтъци, които влизат в контакт с тялото.

 

8. Признаците, че детето е с отслабен имунитет, включват:

  • Детето  започва  да  боледува  още  от  кърмаческа  възраст
  • При  всяка  болест  /инфекция/  диарията  е  неизменен  симптом.
  • Детето  има  намален  апетит.
  • Кожа и видими лигавици  са  бледи.
  • Бавно оздравява – болестта протича минимум  14  дни.
  • Има хронични болести или  прояви  от страна  на кожата – чести фурункули,  атопичен  дерматит, псориазис и  др.
  • Лесно  се  разболява – при посещение  на  градина, детски рожден  ден,  детски  кът
  • Има  уголемени лимфни  възли – особено  в  областта  на шията,  подчелюстни и др.
  • Има  анемия – хемоглобинът на детето е  под 90 г/л.

 

Вижте още:

Закаляване на бебето за по-добър имунитет

7 храни, които сриват детския имунитет

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

6 пролетни суперхрани за здраве и имунитет