Срамежливите деца от 6 до 8-годишна възраст: полезни съвети

срамежливо стеснително дете съвети

Детето ни е срамежливо и се чудим как да се справим с този „проблем“? Но проблем ли е всъщност това и защо ние, родителите, го наричаме така? Стеснителните деца и без това винаги са се чувствали дискомфортно на фона на своите връстници. А когато допълнително ги заклеймяваме като такива и говорим за срамежливостта като за някакъв недостатък, като че ли наливаме „масло в огъня“. Как да им помогнем тогава да се почувстват по-добре и да се впишат по-успешно сред останалите деца, особено във важната възраст от 6 до 8 години, когато тръгват на училище?

Защо детето ми е срамежливо?

Според специалистите по детска психология и поведение, срамежливостта при децата се дължи на два фактора – генетична предразположеност и заобикаляща ги среда. По отношение на първия фактор – някои хлапета просто се раждат с повишена чувствителност към външни дразнения и стимулация. Вторият фактор – средата (особено, когато децата тръгнат на училище), се намесва когато срамежливостта се комбинира с негативни преживявания, като например подигравки и присмиване или изключване от групата от страна на съучениците.

Лошо ли е всъщност да си срамежлив?

Срамежливостта не е слабост на характера или някакъв порок, от който непременно да избавим детето си. И в никакъв случай няма да помогне, ако слагате етикет на вашия малчуган в опита си да обясните поведението му пред непознати хора (О, той просто е много стеснителен).

Често пъти самото дете може въобще да не се смята за срамежливо, но постоянното ни натякване, ще го убеди, че е точно така. Още повече, хлапето може да не смята стеснителността си за някакъв недостатък, но ако ние, родителите, постоянно говорим за това като за проблем, ще го накараме да повярва, че с него нещо не е наред. Много е важно, също така, близки и роднини, учители в училище и треньори в извънкласни дейности да бъдат предупредени да не поставят етикет на детето като „срамежливо“.

Ако вашият син или дъщеря вече възприемат себе си като стеснителни, опитайте да насочите вниманието към други положителни личностни качества. Винаги хвалете детето за усилията, които полага, за да се сприятелява с други деца или да общува с нови хора във вашето обкръжение. Позитивен ефект ще има също така, ако му обясните, че със срамежливостта са свързани някои силни качества като например човек да бъде внимателен и предпазлив или да не се впуска в опасни ситуации, без да помисли за последствията.

Как да насърчим срамежливото дете във възрастта от 6 до 8 години?

Могат ли родителите въобще да направят нещо, за да облекчат стеснителността на своите деца, които и без това със сигурност се чувстват дискомфортно в ролята на „срамежливите“ в класа, когато тръгнат на училище? Вижте някои идеи:

Бъдете пример за подражание в общуването

Показвайте увереност, когато говорите с касиер в магазина например, задавайте въпроси на хората, с които общувате – близки и приятели, не избягвайте зрителния контакт с непознати. Детето ви със сигурност забелязва вашето поведение, а стеснителните хлапета са дори по-склонни от останалите да наблюдават другите задълбочено и внимателно. Затова не забравяйте винаги да давате добър пример в социалното общуване.

Следете поведението на детето, за да установите какво провокира срамежливостта му

Наблюдавайте вашия малчуган в различни ситуации, за да разпознаете кои от тях го карат да се срамува и засилват притеснението му. Когато натрупате „материал“ от тези наблюдения и започнете да разбирате тревожността и напрежението на детето си по-добре, поговорете с него и помислете заедно как можете да се преодолеят тези усещания. Например, дете, което е твърде притискано да се представя добре в училище, може да отказва да говори с другите, защото се страхува, че ще направи грешка или ще каже нещо неправилно. Ако случаят е такъв, родителят просто трябва да снижи малко очакванията си към своя син или дъщеря.

Разигравайте заедно с детето трудните ситуации

Помислете кои са ситуациите, които го напрягат и изнервят. След това ги разиграйте заедно по роли. Вашият малчуган може да сметне за смешно и глупаво да се упражнява да казва „Здравейте“ на останалите, все едно отива на рожден ден на приятелче например или ако трябва да се представи пред групата по спортни танци, но истината е, че това ще му помогне да се отпусне. Така следващия път детето ще бъде по-уверено в способностите си да общува с околните.

Друг подход към трудните ситуации може да бъде насърчаването на хлапето да говори за страховете си за определено предстоящо събитие. Оставете го да изкаже притесненията си и заедно помислете върху начин, по който да се справи с тях. Може също така да му обясните, че е нормално за всеки човек да се чувства малко неловко, когато се запознава с нови деца или влиза в нов клас или нова група. За да потвърдите това, дори може да му разкажете случка от вашето детство, когато сте се чувствали по-същия начин и ви е било срам да говорите или да се запознаете с някого.

Помогнете на детето да да се впише сред приятелите си

Срамежливите деца често изпитват трудности да се впишат в социалните кръгове на своите връстници и да намерят точното място за себе си. Направете тази задача малко по-лесна като предложите на детето си извънкласни дейности, свързани с неговите интереси. Ключът е в това да запишете хлапето си за дейност или спорт, които са му интересни и би се чувствало „в свои води“ (плуване, клуб по шах-мат, народни танци). Там то ще бъде част от група деца, които се вълнуват от същото, но въпреки това ще може да изпъква и като индивидуалност. Когато вашият малчуган осъзнае таланта си, увереността му ще се повиши, заедно с ентусиазма да започне нещо ново и интересно. Ако все пак детето отказва на всички ваши предложения, не го насилвайте. Просто продължете от време на време да подхвърляте идеи и рано или късно то ще намери точното си място.

Внимавайте да не прекалите със своята намеса

Има много тънка граница между това да помагате на детето си да се справи със срамежливостта си и да го засипвате с поучения и съвети как да бъде по-отворено и общително. Ако трябва, припомнете си, че темпераментът на вашето хлапе не е отражение на родителските ви умения и не насилвайте нещата. Ако хлапето ви има приятели и по ваши наблюдения се държи нормално в училище и в семейството, приемете, че всичко е наред. Похвалете го за усилията му да комуникира с околните, давайте му съвети, когато ви ги поиска, и всичко друго оставете така, както е.

Кога срамежливото поведение е наистина проблем и трябва ли да потърсим специалист?

Дори и най-срамежливите деца могат да се научат да завързват контакти и да се справят със ситуации, в които са център на вниманието. Те може и да имат по-малко приятели от своите връстници, но това не означава, че връзките, които изграждат, няма да бъдат силни и истински.

Има обаче някои случаи, в които на срамежливото дете трябва да се погледне с повишено внимание, особено във възрастта между 6 и 8 години или в началния курс в училище. Тогава може би ще се наложи консултация с психолог, който да направи оценка на поведението на малчугана. Това се налага, например, ако детето е толкова стеснително, че започва да избягва всякакви видове взаимодействие с останалите или ако срамежливостта му пречи на способността да се справя с ежедневните си дейности. В такива случаи първата стъпка е да се потърси съвет от училищния психолог или да се поиска консултация с детски психолог, към когото може да ви насочи вашия личен лекар или педиатъра на детето.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
В статията са използвани материали от Babycenter.com