10 начина да възпитаме увереност и здравословно самочувствие у децата си

дете самочувствие усмивка увереност

Като родители, всички ние искаме нашите деца да израснат уверени и сигурни в себе си. Надяваме се, че синовете и дъщерите ни ще влязат с достойнство в света на възрастните и ще изживеят прекрасен и изпълнен с щастие живот. Едно от нещата, които ще им помогнат да го постигнат, е увереността в собствените им сили и възможности.

Самочувствието винаги е било свързвано с постигането на по-добри резултати в най-различни сфери на живота – с установяването и поддържането на здрави връзки с хората около нас, с постигането на поставените цели и с благополучието в живота като цяло. А увереността в себе си е тясно свързана със способността да признаваме и приемаме и положителните, и отрицателните си страни, без да се чувстваме нещо повече или по-малко от другите.

Но как да възпитаме у децата си увереност в своите сили и възможности? Ето 10 полезни съвета:
  1. Когато общувате с детето си, не се разсейвайте с други дейности и го слушайте внимателно

Не общувайте с хлапето си, докато погледът ви е отправен в телевизора, в телефона, в друго устройство или докато седите на компютъра и дори не можете да вдигнете очи, а само промърморвате нещо. Когато отдавате на детето пълното си внимание, вие правите възможно не само изграждането на доверие между вас двамата, но и подпомагате изграждането на здравословно самочувствие.

  1. Позволете на детето да разрешава само собствените си проблеми и не се опитвайте да го предпазите от всичко

Колкото и трудно да ви се струва да гледате сина си или дъщеря си да се мъчат да направят нещо, много е важно да не се хвърляте моментално да им помагате и да ги спасявате от трудни ситуации. Хлапетата са много по-умни и изобретателни, отколкото ние, родителите, си мислим. Разбира се, когато се сблъскат с някакво предизвикателство, може да им предложите съвет, но ако искат да пробват да се справят сами, уважете желанието им. Нека почувстват вашето доверие, че могат сами да намерят изход от ситуацията. Това ще ги окуражи и занапред да се опитват да решават проблемите си със собствени сили. Така ще изградят и умения за справяне със стреса.

  1. Не подценявайте емоциите на своето дете и избягвайте изрази от типа “Спри да хленчиш, да не си бебе?”

Не отричайте, а приемайте, както положителните, така и отрицателните чувства на детето, вместо да се опитвате да го убеждавате, че не трябва да се чувства по този начин. Напротив – ако го насърчавате да признава и приема емоции като гняв, тъга, разочарование и неудовлетворение като нещо нормално, това ще му помогне да се справя по-лесно с тях, да посреща трудностите по-подготвено и да има по-реалистичен поглед върху света около него.

  1. Ако трябва да налагате дисциплина – възпитавайте с добър пример, а не с викове, шамари и наказания

Когато налагате някаква санкция за лоша постъпка, вместо само да изразите гнева си и да оставите детето да изтърпява наказанието си, обяснете му какъв урок трябва да научи от ситуацията и защо трябва да понесе последствията. Помогнете му да разбере защо е постъпило по погрешен начин, за да може следващият път, когато попадне в подобни обстоятелства, да вземе по-добро решение. Ако само го наказвате, без да му обяснявате и да го учите, това само ще го научи да крие грешките си от вас.

  1. Давайте на детето си отговорности, които отговарят на възрастта му

Доверявайте се на хлапето си като му давате задачи и отговорности, свързани с домакинството например, но те трябва винаги да са съобразени с годините му. Дори и най-елементарните дейности като оправянето на леглото, храненето на домашния любимец, прибирането на играчките или изхвърлянето на боклука веднъж седмично, ще покажат на детето, че то е важен член на семейството, който също допринася за общото благосъстояние и че на него може да се разчита.

  1. Насърчавайте детето да си играе само и да проявява творчество

Времето, което децата прекарват в самостоятелна игра или други занимания ги учи да проявяват въображение и насърчава тяхната самостоятелност. Хлапетата, които го правят често, могат да остават сами за известно време, без да се чувстват тъжни и отхвърлени и без да се паникьосват. За най-малките дечица времето, прекарано в самостоятелни занимания, означава те да могат да се отпуснат или да се забавляват с нещо без помощ от родителите или от друг възрастен, който се грижи за тях.

  1. Не засрамвайте детето си, когато не успее да се справи с нещо, особено пред други хора

Много важно за всяко хлапе е да знае, че битките, които води, и евентуалните му неуспехи не го определят като личност и не го превръщат в негоден, лош човек. Работа на родителите е да изградят увереност у детето чрез признаване и оценяване на неговите силни страни, а след това без осъждане да му помогнат да посрещне или да се справи с предизвикателствата, като му оказват голяма емоционална подкрепа.

  1. Хвалете усилията и постиженията на детето си, това ще го мотивира

Чудесно е да празнувате победите и успехите на вашият син или вашата дъщеря. Но не забравяйте, че е изключително важно да забелязвате и оценявате усилията, тренировките или многобройните часове в учене, които детето ви е вложило в постигането на тези успехи. Това ще създаде у вашето хлапе по-скоро нагласа да израства и да се развива, а не просто стремеж винаги да побеждава.

  1. Бъдете добър пример, детето прави това, което вижда от вас

Казват, че децата са огледало на родителите си. Може и да звучи преувеличено, но е факт, че вие сте първият и най-важен модел за подражание в живота на вашия син или дъщеря. Ето защо, бъдете добър пример и се дръжте така, както искате да се държат  и самите те. Изграждането на здравословно самочувствие у дете, чийто родител е неуверен, е трудна задача. Затова и самите вие се опитайте да бъдете спокойни, уравновесени и сигурни в себе си и решенията си.

  1. Признавайте си и се извинявайте, когато направите грешка

Покажете на вашето дете, че допускането на грешки са част от процеса на учене за всеки от нас и това води до придобиване на опит. Ако сте повишили той и сте си изпуснали нервите, извинете се. Това не ви прави слаби или безхарактерни, а отговорни и способни да признаете грешките си. Детето ви ще научи този ценен урок. Защото истински увереният човек е този, които осъзнава своите грешки и недостатъци и не се стреми да бъде съвършен, а просто по-добър.

 

Вижте още:

Родителската критика и обидните епитети

6 признака, че детето е с ниско самочувствие

12 родителски грешки, които допускаме често (и които вредят на децата)

5 неща, които си напомням, когато се почувствам като лоша майка

 

Comments are closed.