7-те най-чести причини за раздяла на родителите с малки деца

семейни кавги раздяла

Една на всеки три семейни двойки с малки деца се разпадат, показва проучване на шведски психолози. У нас ситуацията не е кой-знае колко по-различна. Като се имат предвид екстремните изисквания на родителството, определено тази статистика не е изненадваща. За щастие, изследователите са искали да навлезем малко по-дълбоко в нещата, за да се разбере защо толкова много родители се отказват от своя съюз и може ли да се направи нещо, преди да се е стигнало до раздялата.


Изследователите анализирали 452 разделени родители, чиято раздяла е настъпила при деца със средна възраст 4 години и 8 месеца. Резултатите показват, че са налице седем фактора, които най-често предизвикват разпада на семейството:

1. Разногласия във възгледите относно възпитанието и отглеждането на децата
2. Стресови състояния
3. Липса на интимност между двамата родители
4. Недостатъчна комуникация
5. Разминавания в ценностите и интересите
6. Липса на отдаденост, водеща до изневяра
7. Негативни ефекти в следствие на пристрастяване към различни пороци (алкохол, хазарт, други партньори и т.н.)

Какво да направим?
Да, определено отглеждането на деца е достатъчно стресиращо, без значение кой си, което би могло да доведе до някое от изброените явления. А интимността? Всичко това означава ли, че петната от бебешко пюре по избелялата ви тениска, която се е превърнала в най-честото ви облекло, е е част от причината? Или пък комуникацията – че как е възможно да водите задълбочени разговори, когато бебето се съдира от плач или по-голямото ви дете повтаря като папагал едно и също 82 пъти?

Именно отговорите на тези въпроси търси авторът на изследването Малин Хансон и заедно с колежката си Уенди Уолш, предлага съвети към майките и татковците, които искат да запазят семействата си:

1. Бъдете активни и покажете признателност към партньора си – демонстрирайте на жена си/мъжа си, че цените това, което прави, дори и да го прави рядко и да е свързано с нещо съвсем незначително като например смяна на пелените или пускането на пералнята.

2. Изразявайте чувствата си – много родители спират да се прегръщат и целуват в даден етап от връзката си, а според психолозите, това е една от основните причини за разпада на семейството. След време хората се отчуждават, което води до неизбежна раздяла.

3. Разговаряйте – колкото и да са трудни разговорите в домашната какафония, все има момент, в който те са възможни. Когато децата заспят или пък са при баба и дядо, използвайте тези моменти, за да подобрите отношенията помежду си. Споделяйте как е минал денят ви, дори и да не ви се е случило нищо толкова вълнуващо.

4. Намалете обвиненията – това важи в особена сила за дамите. Често обвиненията се превръщат в начин на общуване, а ефектът е отчуждение и проблемни отношения. Дори и да ви се иска да кажете „Никога не правиш нищо, изобщо не ми помагаш“, по-добре измислете някаква градивна реплика като „Иска ми се да ми помагаш вкъщи малко повече“.

5. Създайте си семейни традиции – изследването на  Хансон показва, че двойките с малки деца, които са успели да съхранят брака си, доста успешно спазват някои свои семейни традиции – например винаги да се хранят заедно на масата, да ходят на излет през уикенда или да играят на семейни игри. Ако по време на вечеря всеки от вас се втренчва в мобилния си телефон или таблета, няма как да очаквате тази вечеря да доведе до някаква близост, споделяне или да е приятна за всички. Вместо това, създайте правила за хранене, при които техниката да отсъства, всеки да разказва интересни случки от изминалия ден и да помага в сервирането и отсервирането на трапезата.

Изводите от това проучване са ясни – бракът с деца е трудно нещо и крие множество предизвикателства. Но има още един факт, който е добре да осъзнаем – ако успеем да запазим семейството здраво и да съхраним обичта и доверието, наградите са много. Не си въобразявайте, че има идеални семейства, в които цари мир и хармония, защото едва ли е така. Просто едни успяват да преминат препятствията, а други не. Едни полагат усилия и не се предават, други – не. А когато в края на деня детето ви се прибере от училище или градина с пъстър семеен портрет, тогава разбирате, че всичко това има смисъл.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Семейните кавги разболяват децата

10-те тайни на щастливото семейство

Детската ревност към по-малкото братче или сестриче – как да се справим?

Защо нищо не е по-важно от семейството