Щастието – през погледа на децата

щастие деца есен мечти

Да не спя, да имам много приятели, да бъда здрав и да сме заедно с мама и татко. Това са част от детски отговори на въпрос за какво мечтаят и какво според тях значи да си щастлив.


„Трудни въпроси“, е реакцията на деветгодишната Ралица Сиракова. Тя допълва, че не е лесно да се каже с думи какво е щастието, но като цяло за нея то е свързано със семейството й – да са заедно и да са добре. Мечтае си да стане известна танцьорка на народни танци и лекар – първото, защото обича народните танци и участва от четиригодишна възраст в ансамбъл, а второто – защото иска да помага на хората.

Ралица предпочита игрите с деца навън пред електронните игри и затова си пожелава много приятели. Не забравя и добрите оценки. Нейният съвет към всички възрастни е да не крещят и да се държат по-внимателно както към децата, така и помежду си. Към родителите си тя има само една забележка – да не я карат да яде пиле.

Деветгодишният Борис Костадинов е с ясна представа за щастието. Здраве, забавление и учение – това са трите неща, които са щастие, заявява той. Неговото желание е да стане известен футболист в български отбор. Борис планира през ваканцията да ходи на море и при баба си и дядо си, и си пожелава винаги да му се случват само хубави неща.

Най-голямата ми мечта е да не спя, категорично и без да се замисля отговаря 8-годишното му братче Камен. Искам цяла нощ да виждам какво се случва, обяснява той. Щастието според Камен са приятелите. Искам да имам много приятели и да познавам всички по света, мечтае детето. Камен не се страхува от нищо и планира да стане капитан на футболен отбор. Той дава един съвет на възрастните – да карат повече ски, защото се оказва, че двамата с брат му са по-добри от тях.

Деветгодишният Стефан Чаталбашев има съвсем конкретна мечта – голям конструктор „Лего“. Той е много запален по електронните игри и те са любимото му занимание. Понякога дори го предпочита пред това да излезе навън с приятели, но често комбинира двете неща – тоест играе с децата на електронни игри в парка.

Стефан не се страхува от електронните чудовища, а най-много го плашат тестовете в училище, затова си подготвя много добре уроците. Все пак най-любимият му предмет остава физическото. Той все още не е решил какъв иска да стане, когато порасне и тепърва внимателно ще избере професията си. Неговата препоръка към възрастните е да дават на децата повече свободно време, за да могат да правят нещата, които искат.

Да стане успешен баскетболист и компютърен специалист – за това мечтае 14-годишният Делян Сталев. До известна степен с баскетбола е свързана и представата му за щастие. Това е близките ми да са щастливи и да не предавам отбора си в игра, описва щастието Делян. Електронните игри са другата му голяма страст. Харесва наравно да играе електронни игри и да излиза с приятели. А най-добре и двете заедно – на електронни игри с приятели, обобщава той. Съветът му към родителите е да са по-отворени към децата и да им дават повече свобода.

Може би точно желанието за свобода е причината 10-годишната Ида Копанкова да си мечтае за къща на морето. А може и да иска да кани приятелите си там, тъй като, както сама казва, предпочита игрите с тях, вместо компютъра. Тя вече си е избрала не само къде ще живее, но и професия – иска да стане актриса, когато порасне. Не държи на положителните образи и желаната от нея роля е на вещица.

Да правя това, което ми харесва, да създам семейство, да се чувствам добре, там където живея – така вижда щастието едно пораснало дете – 17-годишната сестра на Ида, Катерина. Според нея това място не е България, а някъде в чужбина.

Катерина иска също да стане известна актриса. За разлика от Ида обаче, предпочита романтични роли на аристократки с красиви дълги рокли. Има много мечти и дълго мисли, преди да реши коя е най-важната, но не се колебае за това от какво се страхува най-много – от лицемерието.

Въпреки че е представител на т. нар. интернет поколение, Катето е категорична, че Фейсбук и електронните игри не могат да заместят истинското общуване. Затова предпочита да се вижда с приятели, вместо да си говори с тях в социалните мрежи. Признава обаче, че много от връстниците й не стават от компютъра и електронните игри са целият им живот. Това според нея обаче е бягство от реалността.

Седемгодишната Валерия Велинова не се интересува много от електронни игри, но знае със сигурност какво е най-важното. Щастието е всички да сме здрави и да сме заедно, отговаря, без да се замисли, тя. Валерия иска да стане архитект. Може и моделиер на дрехи, допълва след кратко колебание, като уточнява, че още не е решила окончателно. Валерия много държи на приятелите и според нея трябва да имаш поне един, но много добър приятел. Тя е горда, че е завършила първи клас като отличничка и си пожелава високи оценки в училище, здраве и приятели, а също така и всеки ден да е празник на детето.

Източник: БТА

Вижте още:

Какво е любов според децата?

Вълшебните думи, с които да изразим любовта към детето си

Ако отглеждах детето си отново…

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве