Кога да въведем мед в менюто на детето?

Пчелният мед е много полезен и е чудесен начин да заместим захарта, която при малките деца не бива да надвишава допустимите граници. Кога обаче можем да дадем мед на своя син или дъщеря? И какво е добре да знаем относно консумацията, съхранението, препоръчителната дневна доза и вкусовите качества на меда?

Мед за детето – кога?

Най-добре е да не се давам мед на деца под 1 годинка. Причината, от една страна е, че медът е силен алерген. Друг важен фактор в това отношение е рискът от развитие на състояние, наречено ботулизъм. Детският ботулизъм е вид хранително отравяне, което може да бъде много опасно. Все пак, медът е антисептик и е полезно да се включи в менюто на по-големите деца, особено, ако е висококачествен.

Наистина ли медът е толкова полезен?

Пчелният мед често се рекламира като вид суперхрана. Наистина в него се съдържат ценни витамини и минерали, но те са в много малки количества с оглед на допустимите дневни дози. За деца препоръчителната доза е 3 чаени лъжици дневно. Така че – хранителните вещества, които си набавя детето, не са толкова много, но медът има друго съществено преимущество. Той притежава доказани антибактериални свойства и помага за заздравяването на упорити рани. Може също да помогне за лечението на язви в устата, а също и да облекчи възпаленото гърло, ако причината за възпалението е бактерия, а не вирус.


Счита се, че тези специфични лечебни способности, които притежава медът, се дължат на съдържащите се в него съставки, подобни на фитохимикалите, открити в растенията.

Как да съхраняваме пчелния мед?

Медът трябва  непременно да е защитен от влажност и слънчева светлина. Съхранявайте го на хладно, сухо и проветриво място, като някои експерти препоръчват съхранението на меда да става при температура между 5 и 10 градуса. При температури над 40 градуса медът губи своите лечебни и хранителни свойства.

Полезен ли е медът, подложен на термична обработка?

За да се запазят антибактериалните и хранителните качества на меда, той не бива да се обработва термично. Това означава да не го нагрявате, за да се разтопи, да не го добавяте в горещ чай и да не приготвяте сладки или кексове с него. Най-добре е да се консумира в натурален вид или да се добави към готови десерти (смутита, към вече приготвен кекс, пай или към палачинки).

 

Вижте още:

Как да си направим домашна лимонада с мед?

6 смути рецепти, с които да подобрите имунната система на децата

10 полезни заместители на бялата захар

Колко захар трябва да консумират децата?