Как да научим детето да споделя вещите и играчките си?

деца споделяне на играчки

Нормално ли е малките деца трудно да споделят вещите си със своите връстници? Или въобще да не искат да го правят? Има ли повод за притеснение, ако детето пази и брани с всички сили играчките и книгите си и не позволява никой друг да си играе с тях и дори да ги пипа? Или ако иска само за себе общите играчки в детската градина и не може да изчака реда си да играе с тях? Ако и вие сте си задавали тези въпроси – не се тревожете, защото за едно хлапе в предучилищна възраст е напълно нормално да се държи точно така.

Децата обикновено започват да разбират идеята на споделянето или преотстъпването на вещите и играчките си на около 3 годинки. Самият процес, в който мъниците се научават да делят едни и същи предмети – най-често играчки – с някой друг, трае дълго и обикновено минава известно време, преди детето да е готово да споделя или да дава назаем нещо свое на брат си или сестра си или на другарчетата си. В този период, въпреки че хлапето вече започва да развива емпатия, то все още не е достатъчно зряло, за да се противопоставя на инстинктите си. Повечето деца на 3 и 4 години поставят своите нужди на първо място и се разстройват, когато на пътя им застават нуждите на другите. Така че, не се учудвайте, когато видите вашето мъниче да измъкне играчка буквално от ръцете на своето приятелче или когато не разрешава на сестра си да погледне в любимата му книжка.

Въпреки това, под повърхността на това поведение на детето, уменията му за споделяне постепенно се развиват. Част от този процес е удоволствието да чуе похвала от вас или от друг възрастен, когото обича и на когото има доверие. Така постепенно то ще започне да рисува рисунки за учителката си например или да изработва собственоръчно подаръци за вас или да разделя пакетчето с лакомства с другарчетата си.

Какво могат да направят родителите, за да подпомогнат този процес и да насърчат детето да споделя вещите и играчките си с другите? Ето някои насоки:

 

Превърнете споделянето в забавна игра

Покажете на детето си колективни игри, в които то трябва да направи нещо заедно с другите в неговия отбор и не акцентирайте върху игрите със състезателен елемент, в които някой задължително побеждава. Може например да подреждате заедно пъзел като се редувате кой да постави следващото парченце, да играете с балон, който трябва да се задържи във въздуха и да не пада на земята, да поливате заедно цветята или да подреждате покупките от супермаркета.

Не наказвайте детето си, ако не споделя вещите си с другите

Наистина може да бъде много неудобно, когато хлапето ви грабне плюшеното мече на другарчето си или изпадне в гневен изблик, защото не му е дошъл редът да си играе с дървеното влакче в детската градина. Ако обаче в такъв момент, кажете на детето си, че е егоист и го накарате насила да върне играчката или влакчето, до него ще достигне посланието, че споделянето на вещите може да има негативни последици.

Когато децата изпитват срам или неудобство, те застават в отбранителна позиция, което им пречи да учат и да усвояват нови умения. Така че, опитайте се да дадете на детето си малко свобода на действие и приемете, че отказът му да споделя играчките с другите не означава, че то е злонамерено или преднамерено грубо.  

Помнете, че нежеланието за споделяне има и положителна страна

Не забравяйте, че е напълно естествено детето да иска да запази някои вещи само за себе си, защото така то развива чувство и съзнание за собственост. Бъдете напълно спокойни, че с течение на времето, то ще разбере, че да споделяш играчките и други неща с приятелите си е много по-забавно, отколкото да си играеш сам. Ще има и някои предмети, като например любимата му плюшена играчка или възглавничка, които хлапето няма никога да се съгласи да преотстъпи на друг. Но това е напълно в реда на нещата – дори и ние възрастните си имаме специални вещи, които имат особена стойност за нас и никога не бихме дали на някой друг.

Разговаряйте с детето по въпроса за споделянето

Когато вашият малчуган се спречка с приятел за някоя играчка, опитайте се да обясните, преди нещата да стигнат твърде далеч. Ако някое от двете деца започне да се тръшка, най-добре отдалечете своето от „бойното поле“, докато нещата се успокоят. Когато и двете хлапета са в състояние да ви слушат, поговорете с тях за ситуацията внимателно и с разбиране. Ако приятелчето на вашето дете не иска да даде играчката си (или някакъв друг предмет), опитайте се да обясните как може би се чувства то. Например – кажете на вашия син или дъщеря: „Алекс много обича тази играчка и точно сега не иска никой друг да си играе с нея. А ти може ли да намериш нещо друго, с което да си играеш?“

 

Уважавайте вещите на вашето дете

Ако вашият син или дъщеря се притеснява, че техните дрехи, книги и играчки могат да им бъдат отнети или повредени, естествено те няма да искат да ги предоставят на някой друг или поне ще го правят с голяма неохота. Така че, винаги искайте разрешение от детето, ако друг иска да използва нещо негово и му давайте възможност да каже „Не“. Добре е да се уверите, че и останалите деца – братя и сестри, приятелчета – също уважават неговите вещи и винаги ги насърчавайте и подсещайте и те да питат преди да вземат нещо негово. Когато хлапето ви се събира да играе с други деца, поинтересувайте се дали има нещо, което не е склонно да даде на другите и му помогнете да остави любимите си играчки на отделно място. Ако у вас идват деца на гости, помолете и своето дете да определи играчки, които няма проблем да сподели с останалите.

Давайте добър пример

Най-добрият начин вашето 3 или 4-годишно хлапе да се научи да споделя вещите си ще бъде, ако види как вие го правите. Така че – разделете сладоледа си с него, дайте му да си поиграе с шала ви и да пробва новата ви шапка. Много е важно детето да види, че и вие давате свои вещи, взимате за малко неговите, или на другия родител, или на братята и сестрите му. Нека самото то е свидетел на това, че споделяте нещата си. Следете и не изпускайте момента, в който детето ви ще започне да проявява емпатия към чувствата на другите. Тогава ще бъде много по-подходящо да свържете тази тема с разговорите ви за споделянето.

Публикацията е базирана на материали от BabyCenter.com
Над статията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Защо не трябва да караме децата да споделят играчките си – историята на една майка

Какво чувстват децата, когато трябва да споделят вещите и играчките си?

Как един баща помага на срамежливия си син да създаде приятелства в училище

Срамежливото дете