5 начина да помогнем на детето да обогати речника си

дете богат речник четене говорни умения

Колкото повече думи чува детето ни ежедневно, толкова повече ще научи – това е напълно логично и обяснимо. И не просто ще ги научи, а впоследствие ще ги усвои и постепенно ще започне да ги използва само, когато говори с някого или разказва нещо. Означава ли това, че обогатяването на речниковия запас на нашите мъничета се случва от само себе си? Можем ли ние като родители да повлияем на речевото развитие на малкото дете и да му помогнем да натрупа по-голямо количество думи и по-сложни речеви конструкции още преди да тръгне на детска градина и на училище?

Вижте някои съвети:

1. Разговаряйте с детето си

Родителят е първият и най-добър учител за своето хлапе. Разговорът с него, колкото и елементарен да е в ранна възраст, допринася в много голяма степен да увеличи броя на думите, които ще използва мъничето. Изследване на психолози от Станфордския университет потвърждава, че говоренето с децата на възраст между 1 и 3 години им помага да се научат да обработват езика по-лесно, което от своя страна ускорява натрупването на все по-богат речников запас. Ето защо, за децата ще бъде много полезно постоянно да им посочвате и да назовавате нови неща, както и винаги да обяснявате думите, които подозирате, че не разбират.

2. Използвайте описателен език

Когато говорите с детето си, използвайте колкото можете повече описания, уточнения и прилагателни. Например вместо „Донеси си обувките“, кажете на мъничето „Донеси ми сините си обувки, тези с връзките“. Превърнете краткия и сравнително простичък въпрос „Искаш ли на разходка?“ в по-описателен: „Искаш ли да отидем на дълга разходка навън, за да гледаме небето, високите дървета и шарените цветя в парка?“ Също така, използвайте всяка възможност да стимулирате детето да употребява по-описателни фрази, когато иска нещо или ви пита нещо. Ако вашата дъщеричка например ви каже: „Искам куклата“, отговорете с уточняващ въпрос „Куклата с кестенява коса ли? Или тази със зелената рокля?“. Освен това в важно да не говорим с децата „На бебешки“. Това означава да използваме правилната дума и форма на изразяване, вместо опростени или детски термини. Детето се учи от нас и именно затова трябва да му покажем как да се изразява.

3. Четете книжки заедно с детето си

Изследванията показват, че когато четем на глас на своите мъници, те са „изложени“ на голямо разнообразие от думи, по-голямо отколкото при разговора с тях. Това е така, защото в сравнение с един обикновен разговор между родител и дете, при четенето на детски книжки има два или три пъти по-голяма вероятност да се чуе дума, която не е сред 5000-те най-често срещани думи в даден език. Предимството на малките деца, чиито родители им четат книжки всеки ден, пред техните връстници, на които никой не чете на глас, е в рамките на стотици хиляди думи, чути в първите 5 години от живота им. 

Докато четете на хлапето си, отговаряйте на всички въпроси, които ви задава или с които ви прекъсва. Вие също го попитайте някои неща – за историята, за персонажите. В началото може да започнете с най-простички въпроси и постепенно да ги усложните. Така ще тренирате заедно не само възприемането на текста, но и възможностите на детето да „облича“ мислите си в думи.

4. Задавайте въпроси

Децата не се уморяват да задават въпроси по цял ден. Опитайте да си размените ролите като вие, родителят, вече да бъдете питащият. Не е нужно да измисляте сложни въпроси, по-скоро се постарайте да ги накарате да мислят и да говорят

5. Играйте на думи

В детските магазини и в книжарниците днес се предлагат най-разнообразни и много занимателни играчки и игри, които учат малките децата на думи – как да ги изписват, какво означават, как да ги четат и още много други неща. Разбира се, вие и вашето хлапе можете да играете на думи у дома или в колата, без да давате нито стотинка. Например игра на рими, в която вие казвате дума, а детето трябва да измисли друга дума, римуваща се с вашата. Друга игра за деца, които вече знаят буквите, е „Верижка“. При нея играчите отново измислят думи като условието е първата буква на новата дума да е същата като последната буква на предходната дума (която е казал играчът преди вас). 

Възможностите са безкрайни, нужно е да имате само желание и богато въображение. 

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Източник: Verywellfamily.com