Звуците, които успокояват плачещото бебе

бебе, плаче, звуци, Списание Родител. Родител.бг

Всички сме чували, че детето се успокоява, когато чува гласа на майка си или когато тя му попее. Понякога обаче дори и целият репертоар на пеещата майка не е в състояние да укроти бебето, което се захласва от плач и държи дори съседите будни.

Има ли наистина звуци, които да успокояват бебето?

Оказва се, че да. За изненада на мнозина, бебетата предпочитат да чуват звуци, подобни на шум от пералня, бръмчене на сешоар или звук на движещ се влак. Защо е така ли? Отговорът е прост – цели девет месеца малкото човече е било в утробата на майка си, където съвсем не е било заобиколено от тишина. Шумът на сърцето, движението на кръвта по артериите, дишането и говорът на майката карат бебето да се чувства сякаш е в истинска какафония, с която то свиква. Рязката промяна на тази заобикаляща среда с тишина и звуци, които не са така силни и отчетливи, както в утробата, понякога предизвиква безпокойство у новороденото. В съчетание с колики, никнещи зъбки или друго неразположение, това безпокойство може да се превърне в повод бебето да плаче безутешно в продължение на часове.

Съществуват множество проучвания в тази посока, а и опитът на доста майки потвърждава, че бебетата лесно се успокояват от шумове, които за нас възрастните са източник на дразнение и трудно можем да заспим при появата им. Ако започнете да сушите косата си със сешоар и детето изведнъж прекъсне своя плач, това не е защото се е стреснало – просто този шум се доближава до навиците му. Най-добре обаче действат звуци, които наподобяват сърцебиене – например шум от движещ се влак или монотонно и равноделно почукване.

Може би сте чували за метода на д-р Харви Карп за успокояване на плачещи бебета, който се състои именно в странните звуци от сешоар или прахосмукачка. Според него, пазенето на тишина на бебето само може да му навреди, тъй като това го отдалечава от средата, в която то се е намирало в утробата. Карп посочва още, че шумът, който бебето чува преди да се роди, идващ от тялото на майката, се равнява на прахосмукачка, пусната на микрофон.

Разбира се, не е достатъчно да си включите сешоара, за да успокоите едно плачещо бебе. Новородените имат нужда от близост с майката и противно на някои предразсъдъци, гушкането и приспиването в близост до нея, са от особена важност. Кърменето, люшкането и разходките навън също са от ключово значение за здравия сън и спокойствието на бебето, а оттам – и на неговите родители.