Мамо, татко, прочетете това!

Мили мои Мамо и Татко,

Аз съм тук, появих се. Знам колко много ме чакахте – ето ме! Знам, че ме разглеждате с любопитство и се питате на кого приличам. Аз ще ви кажа и ще ви го покажа многократно – приличам на СЕБЕ СИ! И винаги ще бъде така, защото съм Уникално дете.

Чувах много неща, още преди да се родя, затова знам повече за вас, отколкото можете да си представите. Знам, че сте най-прекрасните Мама и Татко. Знам, че много ме обичате и сте готови на всичко за мен. Знам, че ще будувате и ще се тревожите, когато боледувам. Знам, че ще забършете сълзите ми, когато плача и ще целувате топлите ми бузки, когато съм разстроен.

Аз не мога да говоря, не разбирам точния смисъл на думите, които ми казвате, но разбирам много добре какво чувствате, когато ги изричате. Ето защо много се радвам да ви чувам да ми говорите, да ми се радвате, да ми се усмихвате, макар че понякога изглеждате глупаво. За мен Вие сте целия свят – Мама и Тате, и Аз.

Тази сутрин ме гушкахте седем пъти, но всъщност не ме е срам да кажа, че искам по всяко време да усещам ръцете на Мама и силата на Татко. Аз съм много крехък, но копнея за гушкане и „мачкане“ от вас.

Много бързо ще раста, но не сам, а само с ваша помощ и във вашите ръце. Ще бъда като цвете в ръцете ви, което ще напоявате с ЛЮБОВТА СИ. Така ще се науча да обичам.

С игрите вие ми давате да разбера, че съм важен и мога да разчитам на вас. А това ме кара да се чувствам сигурен и спокоен.

Ще ми помогне да се разделям с вас, когато тръгна на ясла и градина, защото знам, че някой от вас ще дойде да ме вземе.

Ще ми помогне да вярвам на себе си и в другите и да не изпитвам страх от близост. Всички тези неща ще ме направят Сигурно дете и само така ще мога да раста щастливо и успешно.

Аз се чувствам сигурно дете, когато:

Съм здраво, нахранено и обгрижено;

Когато няма големи опасности около мен;

Разбирам и споделям чувствата си с другите;

Играя, уча, творя, защото Мама и Татко харесват постиженията ми и това ме учи да се гордея с успехите си;

Знам, че има правила, познавам ги, знам, че могат да се променят и че това се договаря с другите;

Раста с правото да се харесвам такова, каквото съм;

Не се налага да избирам между Мама и Татко. За мен е важно да знам коя е моята Майка и кой е моят Баща, това ще ми помогне да разбера кой съм аз.

Ще се чувствам сигурно, когато у дома е спокойно, всички сме заедно и се подкрепяме. Така ще знам, че съм обичано дете!

Статията е базирана на наръчника „Как да отгледаме щастливо дете“,
Фондация „За Нашите Деца“
Снимка: infoberita.biz

Вижте още:

Моля ви, родители, не живейте само заради децата си

Веднъж, когато бях толкова уморен“ – защо е важно да отделим време на децата си

Защо майките не могат да спят

Една притча за любовта