Колко често да къпем бебето? Ето какво смятат британски експерти:

Колко често да къпем бебето? Според ново проучване, направено от британски експерти, всекидневното къпане всъщност не е добра идея. Те препоръчват бебетата да се къпят веднъж или два пъти в седмицата, съобщи в. „Дейли мирър“. Причината се крие в деликатната кожа на мъничетата, която е много чувствителна и податлива на изсушаване. Всекидневната баня може да изсуши кожата на пеленачетата, а честото използване на сапуни, шампоани и душ гелове могат да доведат до зачервяване и раздразнение. Оказва се, че дори масажирането с олио след баня има неблагоприятен ефект върху бебешката кожа.


Екипът от британската Национална служба по здравеопазване препоръчва на майките и бащите да измият само лицето, врата, ръцете и бебешкото дупе, вместо да къпят детето цялостно и да го държат прекалено дълго във водата. За целта трябва да използват единствено памучна вата и топла вода, без препарати. Експертите препоръчват също за всяка част от тялото да бъде използвано отделно парче от памучната вата и да се обърне особено внимание трябва да се обърне на почистването на очите. Всяко око на бебето трябва да се почиства с различни тампони, за да не бъдат пренесени евентуални инфекции от едното на другото око.

Масажът след къпане е важен и има успокояващ ефект за бебето, особено преди сън. Препоръчително е  обаче масаж на бебето да се прави без да се използват козметични продукти, допълват експертите.

Снимка: worldwideswimschool.com

Вижте още:

Кога да оставим детето да се къпе само?

6 полезни съвета относно къпането и тоалета на бебето

Вредните навици (гризане на нокти, смукане на палец) и психологическите причини за тях

Как да обличаме бебето според сезона?